'Osobna iskaznica' - monodrama Jelene Vukmirice

22.04.2009. Print | Pošalji link

Kažu da je monodrama najteži ispit za glumca, svojevrsni postdiplomski kojim se izvođač konačno dokazuje, kako sebi tako i drugima.

Jedna od onih koja ga je odlučila položiti, iako ima i glumaca koji se nikad ne odluče na taj korak, je i Jelena Vukmirica. Glumica koju televizijski gledatelji pamte po serijama, a kazališni po radu u Zagrebačkom plesnom ansamblu, s BAD Co. te s Oliverom Frljićem u predstavama „Sedmorica protiv Tebe“ i „Blizanke“ svoj će autorski prvijenac naslova „Osobna iskaznica“ premijerno odigrati 23. travnja na pozornici KNAP-a ili Kazališta na Peščenici.

Između uvjetno rečeno plesne i ponovno uvjetno ove sadašnje dramske karijere, Jelena Vukmirica studirala je glumu u Londonu na Central School of Speech and Drama, što je također dio osobnog iskustva koji nije mogao ne ući u autorsku i osobnu predstavu kakva je ova: «Kad sam se vratila iz Londona, prvo sam počela pisati. Nisam  profesionalni pisac, ali volim pisati i tako je nastao tekst.» Iako predstava jest osobna i ne može pobjeći od nekih autobiografskih elemenata, njezine su teme ipak opće. Jedna od njih je i društveno funkcioniranje pojedinca, ili, kako tvrdi autorica i izvođačica, onaj trenutak s 18 godina kad čovjek postane političko biće i kad odjednom shvati da stara pravila koja se tiču iskrenosti i otvorenosti, više ne vrijede. Kad već govori o osobnom iskustvu i iz njega, iako nije riječ o nekoj scenskoj autobiografiji, „Osobna iskaznica“ Jelene Vukmirice morala je barem malo biti i plesna, a ne samo verbalna predstava: «Htjela sam spojiti ta dva jezika, jer ih oboje imam u tijelu i podjednako koristim. Zato i dalje ne znam je li ovdje riječ o plesnoj ili dramskoj produkciji.»

„Osobna iskaznica“ nastala je suradnjom KNAP-a, kazališta u Ivanićgradskoj 41, i Act Laba, umjetničke organizacije Jeleninog oca, Željka Vukmirice, koja ima dvojaku funkciju: produkciju predstava ali i održavanje glumačkog zanata putem radionica i satova glume. Jedan od još uvijek rijetkih prvoboraca i zagovornika monodrame kao punopravnog kazališnog žanra, Željko Vukmirica tvrdi da je riječ o samurajskoj disciplini, jer glumac je u takvoj formi potpuno sam, i zato samo o njemu ovisi hoće li na kraju stići u raj. I za samurajevu kćer monodrama je najteža scenska forma, ne samo u trenutku izvedbe nego i u nastanku: «Monodrama je u mojem slučaju rezultat spleta okolnosti. Međutim, nije riječ o glumačkoj čvrgi jer mi je ovo sasvim sigurno bio najteži rad. Pored toga, u svemu tome je čovjek potpuno sam, pa se najprije treba izboriti sa samim sobom, a onda i s materijalom.».

No, autorica i izvođačica u radu na ovoj predstavi nije bila baš toliko usamljena. Pomagali su joj, naime, dramaturginja: Lana Šarić, scenograf i oblikovatelj svjetla Igor Pauška, kostimografkinja Zdravka Ivandija i skladatelj Damir Šimunović. Prve reprize „Osobne iskaznice“ najavljene su za 25. travnja te 5. i 7. svibnja, pa ljubitelji monodrame imaju priliku osvježiti svoju strast. Barem dok Željko Vukmirica zaista i ne pokrene zagrebački festival monodrame koji je, kako se čini, zapeo negdje između nultog i prvog izdanja.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Jelena Vukmirica ima 'Osobnu iskaznicu'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici