Izađite i zaplešite na Međunarodni dan plesa

29.04.2009. Print | Pošalji link

Za one koji ne znaju treba reći da, pored močvara, planete same, djece i pismenosti, i ples ima svoj dan i on je baš – danas.

Međunarodni dan plesa ustanovljen je 1982. godine na inicijativu Plesnog komiteta Međunarodnog teatarskog instituta ili ITI-ja pri organizaciji UNESCO, a izabrani datum, 29. travnja, rođendan je kreatora modernog baleta Jean-Georges Noverra.

Hrvatska će međunarodni dan plesa obilježiti na Cvjetnom trgu akcijom «Go out & Dance» na koju su pozvani svi zagrebački, ali i nezagrebački plesači. Jedna od organizatorica akcije, Tamara Curić iz Plesnog centra Tala, objašnjava najprije kako je iza ideje pokretanja obilježavanja Dana plesa bila želja za uspostavljanjem dana kad se ujedinjuju misli plesača, koreografa i svih ljubitelja plesa. 
Kako bi se skrenula pozornost na još uvijek, pogotovo kod nas, nedovoljno jasno percipiran ples kao umjetnost koja može puno više, što između ostalog pokazuje i broj plesnih gostovanja usporedi ih se s drugim izvedbenim žanrovima, Međunarodni dan plesa prate i poruke eminentnih autora iz tog miljea.

Ivica Boban, redateljica ali i jedna od pionirka plesa kao kazališne umjetnosti i umjetnosti u kazalištu ovom je prilikom da je «cijeli svijet ples. Naš život i sve oko nas dio je te fascinantne koreografije. I zato je ples i njegov jezik tako blizak i razumljiv svim ljudima. Osjetiti i promatrati, otkriti i ponoviti, rekreirati i kreirati taj čudesan svijet pokreta i plesa neprocjenjiv je dar, naš životni izbor i misija.» Kao jedna od inicijatorica Plesne akademije pritom je poručila da smo vrlo blizu njezinom otvorenju, pa će visokoškolsko obrazovanje i akademski status utjecati i na veće priznanje i podršku šire društvene zajednice, a plesnoj umjetnosti u nas dati novi poticaj i snagu za rad i kreaciju. U međunarodnoj je pak poruci britanski koreograf Akram Khan također pisao o plesu kao «jeziku koji svatko na ovome svijetu može govoriti, prirođenom jeziku naših tijela i duša, naših predaka i naše djece.».

Akcija «Go out & Dance» trajat će 29.travnja od 19 do 20 sati zajedničkim plesom, ali i prijenosom sličnog sadržaja s trgova Sarajeva, Beograda, Ljubljane, Sofije i Skopju. Pored toga, na video zidu bit će prikazan i istoimeni video Aleksandre Janeve Imfeld i Olivera Imfelda, koji se4 sastoji od kratkih snimki pokreta doniranih od strane javnih osoba iz plesa ali i oko njega. Od donatora iz Hrvatske, publika će prepoznati Milanu Broš, Vilija Matulu, Davora Gopca, Gorana Navojca, ali i Miroslava Ćiru Blaževića.

Iako se dosad Međunarodni dan plesa u Zagrebu i Hrvatskoj slavio uglavnom privatnom, ili barem inicijativom samo jedne udruge, nije bitno drukčije niti ove godine. Međutim, organizacija zagrebačkog slavlja koju je preuzeo Plesni centar Tala dio je napora mreže nazvane NOMAD Dance Academy. Riječ je o dugoročno zamišljenoj platformi za suradnju i razmjenu između plesača, koreografa i kazališnih producenata na polju suvremenog plesa i izvođačkih umjetnosti s Balkana. Od svojeg početka 2005. godine, NDA je postala jedan od najuspješnijih primjera kulturne i obrazovne suradnje u Europi te je kao takva utjecala na lokalni kulturni razvoj, te posebice na razvoj plesne scene, lokalno i regionalno. Znači li vam nešto ples, dođite i podržite ovu akciju, ili jednostavno: Izađite i zaplešite!

(I.R.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici