'Slučajevi običnog ludila', začudo, u Gavelli

07.05.2009. Print | Pošalji link

Posljednja ovosezonska premijera Dramskog kazališta Gavella mogla bi, sudeći po svemu, biti uspješnica.

Razloga je takvom, u domaćem kazalištu uvijek nesigurnom predviđanju, nekoliko čimbenika. Najprije sam naslov «Slučajevi običnog ludila», a onda i njegov autor, češki scenarist i filmski te kazališni redatelj Petr Zelenka, te na kraju i redateljica koja se već dugo nije bavila dramom Dora Ruždjak Podolski.

U nas možda najpoznatiji po dugometražnom ostvarenju «Dugmetari», Petr Zelenka je tek početkom milenija debitirao i u kazalištu. I već prvi korak bio je kvalitetan, čak toliko da je praška praizvedba «Slučajeva običnog ludila» na repertoaru ostala punih osam godina. Jedinstvena kombinacija uvrnute ljubavne priče, te najboljeg od takozvane nove europske drame i češke humorističke tradicije, čine ovaj tekst poželjnim za najrazličitije profile kazališnih institucija. Međutim, objašnjava sama redateljica, uprava Dramskog kazališta prva ga se sjetila i ponudila upravo njoj, jer je smatrala da upravo ona ima senzibilitet za filmsku strukturu koju ovaj tekst nosi.

Dora Ruždjak Podolski priznaje da je imala dosta problema s postavljanjem «Slučajeva običnog ludila» na pozornicu Gavelle. Razlog leži u samom tekstu koji je naoko šarmantan, topao i duhovit, ali «kada se krene raditi, ispadne da se mora kopati duboko kako bi svaki lik zaživio i priča dobila vjerodostojnost svojeg apsurda». Pored Iraca, Česi su jedna od nacija s kojima se Hrvati često uspoređuju i identificiraju, barem na primarnim razinama pa suvremeni češki dramski tekst i ne bi trebalo biti tako teško kulturalno prevesti i kontekstualizirati. Redateljica ipak ne misli tako, jer unatoč sličnostima kao što je tranzicija, također jedan od fenomena kojim se Petr Zelenka bavio u ovom komadu, postoje i mnoge suptilne, društvene razlike. Alkoholizam, pa makar i latentni, samo je jedna od društvenih aberacija koje «Slučajevi običnog ludila» seciraju od humornih i paradoksalnih do neugodnih detalja. Ipak, redateljicu je ovom tekstu najviše privukla činjenica da njegov autor svoje likove, a oni su isti kao i mi, brani i voli.

Spoj najboljeg iz nasljeđa takozvane nove europske drame i dobro poznatog ali ne i staromodnog češkog humora u «Slučajevima običnog ludila», mora rezultirati inteligentnom i urnebesno zabavnom kompilacijom smušenih, izgubljenih i bolesnih situacija kao posljedica djelovanja upravo takvih karaktera. U predstavi igraju Biserka Ipša, Ivica Vidović, Jelena Miholjević, Antonija Stanišić, Ranko Zidarić, Bojana Gregorić Vejzović i drugi, ali glavnu ulogu, muškarca potpuno rastrojenog jer ga je napustila žena, nosi Enes Vejzović.

Je li Dora Ruždjak Podolski točno iščitala tekst češkog autora Petra Zelenke «Slučajevi običnog ludila», premijerna publika Dramskog kazališta Gavella saznat će već 7. svibnja u 19:30. Ostali, naravno, malo kasnije, ali za komad ovakvog naslova, čini se, nikad nije kasno.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Slučajevi običnog ludila - Dora Ruždjak Podolski
'Slučajevi običnog ludila' - uvrnuta ljubavna priča

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici