Radio Tesla – predstava o genijalcu s vizijama za sve uzraste

09.05.2009. Print | Pošalji link

Iako je velika obljetnica Nikole Tesle iza nas, slava ovog genija prevelika je da bi bio zaboravljen.

Uostalom, riječ je o čovjeku koji je, kako se kaže, izmislio 20. stoljeće, a neki tvrde i 21. Znaju to i Petra Radin i Leon Lučev, glumica i glumac koji vode neovisno kazalište nazvano jednostavno Tvornica lutaka, koji su nakon niza uspješnih predstava za djecu, među kojima je i nagrađivan naslov „Grašak na zrnu kraljevne“. Zato se njihova nova produkcija bavi upravo Teslom, njegovim genijem i svime što s genijalnošću ide.

„Radio Tesla“ imat će premijeru 10. svibnja u 19 sati u Multimedijalnom centru u Vlaškoj 92, bivšem kinu Studio. Za Marija Kovača, kralja neovisnih produkcija i redatelja ove predstave, Tesla je najprije čovjek s vizijom – koje su ga pratile od najranijih dana pa sve do svjetske slave.

Priča se u predstavi razvija retrospektivno, kao neka vrsta Teslinog predavanja o samome sebi. Kovač to naziva dokumentarnim teatrom s dosta igranih dijelova. Nikola Tesla imao je vizije još kao dijete, a kasnije ih je upotrijebio i u svome znanstvenom i inovatorskom radu. Pokušavajući pronaći današnju paralelu načinu kako je funkcionirao, te njegovom sposobnošću da najprije domisli neki patent a onda ga i ostvari, redatelj predstave „Radio Tesla“ sjetio se jednog od najvećih fizičara Stephena Hawkinga: „On zbog fizičkog hendikepa mora razraditi ideje do detalja prije nego što je izloži, kao što je i Tesla, pritisnut s jedne strane financijskim ali i tehnološkim nedostacima, nije imao mogućnosti za eksperimentiranje nego je sve morao domisliti i onda isporučiti gotov proizvod.“

Predložak za novu produkciju kazališta Tvornica lutaka napisao je Filip Šovagović. Njemu je primarni oslonac bila Teslina knjiga „Moji pronalasci“, ali je tu bilo i dosta istraživačkog rada sa strane, pa ostali sudionici ovog projekta smatraju da „Radio Tesla“ nije tek dramatizacija nego i punopravno Šovagovićevo autorsko djelo, koje više i nije namijenjeno samo djeci, što je bio prvotni plan. U predstavi sudjeluju samo tri izvođača: Petra Radin igra sve ženske likove, od Tesline majke do sobarice u čuvenom hotelu New Yorker, a Robert Ugrina sve muške, od oca do Westinghausea i Edisona. Samog Teslu tumači Sven Jakir, mladi glumac specijaliziran za neovisne ali zanimljive produkcije, koji se tim svojim likom i sam dosta bavio. Njemu smeta što i danas Teslu svojataju razni muzeji, pa i nacije, baš kao što su mu nekad krali patente, dok je sam Tesla smatrao da njegovi izumi pripadaju čovječanstvu.

Tvornica lutaka je dječje kazalište koje djeluje od 2005., i njegov je rad priznat i nagrađivan diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Leon Lučev, tek formalno njegov ravnatelj, tvrdi da je riječ o malom kazalištu s velikim srcem. To su prepoznala i gradska kazališta, pa je „Radio Tesla“ predstava, točnije njezini konkretni segmenti, reciklirana od materijala koji su donirali Zagrebačko kazalište lutaka, Teatar &TD, Dramsko kazalište Gavella, Hrvatsko narodno kazalište, pa čak i Eurokaz, dok je stolce za gledalište dala Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog. U realizaciji predstave pomogli su i oni primarno zaduženi za čuvanje sjećanja na Teslu – njegov muzej u Smiljanu i zagrebački Tehnički muzej, te Zagrebački električni tramvaj, čiji će orkestar sudjelovati u premijeri ove predstave. Tolika je pomoć bila potrebna jer ovom predstavom Tvornica lutaka zapravo otvara novi izvedbeni prostor u Zagrebu. Naime, ono što je nekad bilo art kino Studio u Vlaškoj ulici, danas je denacionaliziran privatni prostor koji ipak nije postao, kako to obično biva nekulturan. Obitelj koja je danas u posjedu te dvorane odlučila ju je na deset godina dati na upravljanje Udruzi JADD ili Javna alternativna društvena domena, koja je pak jutarnje, ali i pokoji večernji termin ustupila Tvornici Lutaka.

Ukoliko sve prođe kako bi trebalo, i neki od izvođača ne zaglavi u Faradeyevom kavezu, sljedeće izvedbe predstave „Radio Tesla“ na rasporedu su 20., 27. i 31. svibnja.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Radio Tesla - Mario Kovač
'Radio Tesla' nova drama Filipa Šovagovića

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici