Premijera 'Evite' - subverzivne i opasne

16.05.2009. Print | Pošalji link

Kazalište Hotel Bulić, koje, vidi čuda, vodi glumica i redateljica Senka Bulić, dosta se dugo nije javljalo novom produkcijom, ali to ne znači i da je prestalo s radom.

Neovisna grupa koja, kao i svaka takva u nas, žica i pare i prostor, pa nije čudno da njezina premijera pada u nepopularnu nedjelju, i to još onu izbornu.

Pretpremijerno 16. svibnja u 22 sata, a premijerno dan kasnije u 20 sati u velikoj dvorani Istra Zagrebačkog kazališta mladih Hotel Bulić izvest će «Evitu», predstavu nastalu prema tekstu «Eva Peron» argentinskog romanopisca i dramatičara Raula Damontea zvanog Copi. Farsa o supruzi argentinskog vlastodršca i diktatora Perona, koja je postala suvremena ikona zahvaljujući, danas bismo rekli, dobrom brendiranju i marketingu, tako će i domaćoj publici predstaviti ovog zanimljivog autora. Senki Bulić, producentici i redateljici «Evite», ovo nije prvi put da ne igra na sigurno: «Uvijek sam se bavila tekstovima koji su zanimljivi i pomalo subverzivni. Na primjer, zbog potrebe mojeg kazališta preveli smo Genetov «Splendid's» koji dotad uopće nije postojao na hrvatskom, ali i neke druge autore. Isključivo se bavim takvim pismom koje nije prisutno na našim scenama, a intrigiraju me kao materijal koji mogu raditi kroz sebe.»

Crtač, romanopisac i dramatičar Raul Damonte zvan Copi napustio je Argentinu tijekom vladavine Juana Perona i otišao u Pariz, gdje je nastavio uspješnu karijeru ili nekoliko njih. Senki Bulić otkrio ga je prevoditelj Zlatko Wurzberg, također  specijaliziran za autore gurnute na marginu.

Copijeva Evita, koju ovdje igra Nina Violić, potpuno je drukčija od onog lika koji je pokušao, a dobrim dijelom i uspio, ustoličiti istoimeni mjuzikl, a kasnije i film, te frizirana povijest. Za Senku Bulić ona je «subverzivna, gnjevna, groteskna, luda – jedna potpuno drukčija Evita, točnije anti-Evita». Ipak, ona je toliko točno pogodila mrak koji leži iza zatvorenih vrata vladarskih palača da su peronisti postavili bombu u Copijevo kazalište nakon premijere, zbog čega je on napustio domovinu.

Pored Nine Violić u naslovnoj ulozi, u predstavi sudjeluju još i Jelena Miholjević, Kristijan Beluhan, Darko Japelj i Miro Manojlović. Glazbu za «Evitu» skladali su Aleksandar Antić i Luka Barbić iz grupe TBF.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Nina Violić je Evita!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici