Devet dana koji čine Tjedan suvremenog plesa

22.05.2009. Print | Pošalji link

U brojkama to izgleda ovako: devet dana, više od dvije stotine umjetnika, trinaest koreografa i trupa iz devet zemalja, dvadeset i osam naslova, i sve to u dva grada.

Naravno, riječ je o 26. izdanju Tjedna suvremenog plesa, glavnom projektu Hrvatskog instituta za pokret i ples. Nakon što je 18. svibnja najavljen gostovanjem predstave „Monger“ koreografa Baraka Marshalla u produkciji izraelskog Suzanne Dellal Centra, festival počinje 25. svibnja otvaranjem Zagrebačkog plesnog centra i nastupom Nederlands Dans Theatera u Hrvatskom narodnom kazalištu. Tri koreografije jednog od najvažnijih imena suvremene koreografije Jiříja Kyliána svojevrsni su vrh ovogodišnje selekcije, ali to nije jedino uzbuđenje koje nudi. Uz iznimno snažnu Hrvatsku plesnu platformu, ovogodišnji Tjedan plesa odvijat će se do 2. lipnja i u Rijeci, gradu koji je nakon Zagreba prva ovdašnja odrednica ove u nas još nedovoljno priznate umjetnosti.

Kao i uvijek, umjetnička ravnateljica Tjedna plesa je Mirna Žagar najavljuje eklektični program iako ove godine traži poveznicu u istraživanjima pitanja identiteta i roda, pored razvoja i upotrebe novih tehnologija u spoju s plesom: «Riječ je o kontinuitetu i prezentaciji aktualnosti i trendova, ali ne toliko u ekstremima koliko u trajnoj umjetničkoj potki koja traje.» Umjetnička ravnateljica festivala smatra da je u suvremenom plesu danas vidljiv povratak pokretu i plesačkoj vještini, pa je i program obilježen takvim predstavama. Jedna od najreprezentativnijih takvih je gostovanje Nederlands Dans Theater, točnije njegova druga postava sa 16 plesača u Hrvatskom narodnom kazalištu gostovat će dva dana, 25. i 26. svibnja. Turneja ove godine i za njih je važna jer Kylián nakon gotovo tri desetljeća odlazi s čelnog mjesta te znamenite kuće. U Zagreb NDT dolazi s tri kraća naslova, od kojih dva potpisuje sam Kylián, dok je autor trećeg Lightfoot León. Ostatak programa 26. Tjedna suvremenog plesa također je zanimljiv. Između ostalih, jedno od najvažnijih imena koja se vraćaju u Zagreb je Gilles Jobin. Predvodnik nove generacije europskih koreografa dolazi s tek prije mjesec dana praizvedenom predstavom naslova «Black Swan». Pored njega tu su još i Nizozemka Karina Holla, s emotivnom koreografijom «Being hurt – Being Blessed» i već znani gost iz Portugala Paulo Ribeiro.

Osim što služi tome da domaća plesna publika, ali i plesači, vide što se zbiva u svijetu, Tjedan suvremenog plesa uvijek koristi priliku i za promociju hrvatske scene. Ove je godine Hrvatska plesna platforma izuzetno bogata, jer je na natječaj stiglo čak preko 40 prijava. Od njih je Mirna Žagar izabrala 14 naslova, od kojih 10 ulazi u konkurenciju za producentsku nagradu. Domaćice igraju kao posebni segment festivala od 29. svibnja do 1. lipnja. Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa obilježit će otvaranje Zagrebačkog plesnog centra u bivšem kinu Lika. S obzirom na dinamiku, čini se da bi bilo lakše i brže potpuno srušiti staro kino i napraviti suvremenu kuću, nego adaptirati staru, jer problemi na koje se nailazilo tijekom radova odužili su se na nekoliko, za plesnu scenu Zagreba i Hrvate, predugih godina. Iako je svečano otvorenje ZPC-a najavljeno za 25. svibnja u podne, on još uvijek neće otvoriti vrata plesačima i publici, nego će još neko vrijeme funkcionirati samo kao ured. Upravo zato, ravnateljica Hrvatskog instituta za pokret i ples, organizacije kojoj je povjeren mandat vođenja te institucije, smatra otvorenje simboličkom gestom, a samo postojanje Plesnog centra zalogom bolje budućnosti domaćeg plesa: «Najvažnije je što će zgrada donijeti novi i kontinuirani fokus javnosti na ples tijekom cijele godine, a to mijenja poziciju plesa u socio-ekonomskom i kulturnopolitičkom kontekstu.»

Ulaznice za 26. Tjedan suvremenog plesa već su, naravno, u prodaji. Blagajna je, gotovo kao i uvijek, na ulazu u nekadašnju Scenu Mamut Dramskog kazališta Gavella.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Boškarini i think-dance u Savičenti
Festival plesa i neverbalnog kazališta – 10. put
Umrla Pina Bausch
Počinje Tjedan suvremenog plesa
Tjedan suvremenog plesa 2009. - zaključak
Tjedan suvremenog plesa 2009. - izvještaj drugi
Gilles Jobin na Tjednu suvremenog plesa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici