Savičenta u plesnom i neverbalnom kazališnom ritmu

18.07.2007. Print | Pošalji link

Iako zagrebački Tjedan suvremenog plesa jest najveća plesna manifestacija ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji, ona ipak nije i jedina takva.

Da ne mora baš sve biti u metropoli, prije osam godina pomislila je i Snježana Abramović, dugogodišnja umjetnička voditeljica Zagrebačkog plesnog ansambla i u istarskom gradiću Svetvinčentu, ili Savičenti, organizirala Festival plesa i neverbalnog kazališta. Specifičnost ovog malog-velikog festivala je u tome da se plesne predstave izvode na otvorenom, bilo na gradskom trgu ili na pozornici smještenoj u polusrušenoj utvrdi, također u samom središtu mjesta.

I ove će godine po osmi put Savičenta zaplesati u međunarodnom ritmu, od 20. do 24.07.2007., a bogati program najavljuje predstave iz Njemačke, Velike Britanije, Švicarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Već prvi dan festivala u Savičenti opravdat će njegov naslov, jer ono što je kod drugih svečano otvorenje, kod Snježane Abramović prilika je za pokazivanje plesnih tendencija koje su, barem kod nas, još u povojima. Festival, naime, otvara skupina Capoeira Amazonas, neprofitna udruga registrirana u Zagrebu s ciljem promicanja brazilske kulture u Hrvatskoj kroz brojne aspekte capoeire, afro-brazilske umjetničke forme ili ubojite borilačke vještine koja je s vremenom evoluirala u ples. Odmah nakon domaćih kapuerista, glavni dio programa prvog dana Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu čini gostovanje izraelsko-njemačke koprodukcije pod naslovom «Berlin-Jaffa shortcuts», divertismana od sedam kratkih koreografija na temu ljubavi.

I ostatak programa ovogodišnjeg izdanja istarskog plesno-kazališnog festivala jednako je raznolik, s predstavama koje istodobno slijede nove plesne trendove i onima koje se drže ustaljenih pravaca suvremenog plesa i neverbalnog kazališta. «Predstave su potpuno različite, jer zaista pokušavam ne selektirati program prema razvikanim imenima, i ne kupujem nešto samo zato što je razvikano ili zato što je u trendu. Osim toga, zbog publike moramo misliti i na dinamiku programa.», kaže Snježana Abramović. S druge strane, voditeljica i selektorica Savičente smatra da, iako njezin festival jest manji od, na primjer, Tjedna suvremenog plesa, on ne treba slijediti samo onu eksperimentalnu liniju, koja čini se, sve više uzima maha u domaćoj plesnoj produkciji.

Festival plesa i neverbalnog kazališta u Savičenti ima i veliki plan da jednog dana preraste i u koreografski centar, neku vrstu ljetnog kampa za plesače iz regije, ali i ne samo iz nje. Upravo zato njegova voditeljica Snježana Abramović radi na povezivanju regionalne scene, pa je tako ove godine  naglasak stavljen na Sloveniju: «U posljednje dvije godine sa Slovencima smo u trajnoj razmjeni, pa ove godine dolaze Branko Potočan i njegova kompanija Fourklor te Matej Kejžar, koji će u vrijeme festivala održati i radionicu». Po prvi put u Savičentu dolazi i plesna produkcija iz Srbije, gdje sve donedavno suvremeni ples gotovo da nije ni postojao. Riječ je o koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Foruma za novi ples iz Novoga Sada pod naslovom «Jezik zidova». Jedno od zanimljivijih gostovanja bit će i ono liverpulskog Momentum Theatrea s duetom «Memento mori», ostvarenim u suradnji s Tanjom Kabarovom iz ruske skupine Derevo.

(I.R.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici