Konceptualnije ženske snage na Tjednu suvremenog plesa

28.05.2009. Print | Pošalji link

Spektakularno otvaranje ovogodišnjeg, 26. po redu Tjedna plesa obavilo je svoju funkciju, pa je red na manjim projektima.

Umjesto ansambl predstava sljedećih nekoliko dana na programu najvećeg plesnog festivala u Hrvatskoj bit će istraživački komadi, oni koje je najlakše opisati kao konceptualne, negdje na granici plesa, dramskog kazališta, performansa i instalacije. Među takvima, barem prema najavi, dva se čine posebno zanimljivima – „Être Blessé“ nizozemske koreografkinje i izvođačice Karine Holla i „The Store“ koji potpisuju domaće snage Iva Korenčić, Nina Kurtela i Marjana Krajač.

Karina Holla poznato je ime zagrebačkoj publici zbog predstava s kojima je gostovala, ali i plesnoj zajednici zbog radionica koje je održala u Zagrebu i Rijeci. Performerica i pedagoginja, koja osim na Visokoj školi za izvedbene umjetnosti u Amsterdamu predaje i po cijelom svijetu, na Tjednu suvremenog plesa ranijih je godina već pokazala neke svoje radove, u kojima se uglavnom bavi rubnim stranama plesa kao što je starenje i propadanje tijela, ili pak komadima baziranim na biografskim, pa i autobiografskim elementima. Upravo takav je naslov „Être Blessé“ ili u prijevodu „Povrijeđena Posvećena“ koji će 28. svibnja u 21:30 izvesti u Zagrebačkom kazalištu lutaka, te dan kasnije u  Rijeci.

Naslov opisuje dvije strane medalje životnog iskustva, a Karine Holla ovaj svoj rad smatra nasljednikom ili produžetkom komada „Precious Liquids“ s kraja devedesetih, u kojem se bavila opusom ali i osobnošću francusko-američke primarno likovne umjetnice Louise Bourgeois. Nakon toga je, kako tvrdi, napravila još nekoliko produkcija i shvatila da je možda i preduboko zaglibila u poetičnost, pa se zapitala može li je publika i dalje razumjeti. Kako bih odgovorila na to, odlučila je otvoriti i svoj svijet: «Ionako dosta predajem i uvijek govorim o sebi i o svojem  umjetničkom razvoju, pa sam pomislila zašto od toga ne napraviti predstavu.» I ranije je Karine Holla proizvodila radove koji su bili biografski, pa se tako bavila različitim osobnostima, uglavnom umjetničkim. No, ovoga puta govori o samoj sebi, ali ne na način da izbjegava druge jer koristi lik Louise Bourgeois koji njoj samoj pomaže da prevlada traume i postane – posvećena. Ovaj je komad tako zapravo posveta dvjema umjetnicama koje iako u različitim periodima i u različitim kontekstima, uspijevaju komunicirati.

Drugi ženski autor, točnije grupa autorica koja će obilježiti 26. Tjedan suvremenog plesa domaće je provenijencije. Marjanu Krajač već domaća publika poznaje i kao izvođačicu i kao autoricu, jer ono što radi s plesom i kazalištem sigurno nije samo koreografija. Ovoga puta, međutim, udružila se s Ninom Kurtela i Ivom Korenčić kako bi iz plesa otišle još malo dalje od njezinog posljednjeg projekta, virtualnog plesnog almanaha zvanog „The Book“. Novi rad nosi naslov „The Store“ i riječ zaista jest o nekoj vrsti dućana ili trgovine koji je mjesto nakupina, nataloženja i ostataka. Site-specific instalacija, ukoliko je se tako može nazvati, otvara se u petak, 29. svibnja, u 21:30 u Showroomu Galerije Nova u Atriju. Njezin integralni dio je i ceremonija otvaranja, u kojoj će pored autorica, sudjelovati još i Andreja Široki i Nino Bokan, ali i svi koji svrate. «Posjetitelji, publika ili konzumenti su i suizvođači i sukreatori ovog rada, jer njegovo funkcioniranje podrazumijeva dvokanalnu komunikaciju.», tvrdi Marjana Krajač.
 
„The Store“, lako je zaključiti i iz naslova, postavlja u fokus odnos marketinga, konzumacije i umjetnosti, pogotovo tako nestalne umjetnosti kakva je ples. Međutim, nije to jedino polje interesa ovog zaista zanimljivog rada jer tu je i pitanje arhiva i arhiviranja tragova plesne umjetnosti. Čine li oni ujedno i osobnu povijest te kako ih se može prenijeti, a putem njih i samu izvedbu, onima koji nisu bili u istim prostorno-vremenskim koordinatama kad se zaista dogodila, pitanja su na koje će odgovore pokušati pronaći Iva Korenčić, Nina Kurtela i Marjana Krajač u tri dana koliko njihov «Dućan» ostaje otvoren. Naime, nakon otvorenja u 29. svibnja, slijedi još jedna, ali drukčija izvedba dan kasnije u 13 sati, te zatvaranje u nedjelju u 19:30.

Znači li zatvaranje dućana i totalnu rasprodaju, nisu nam htjeli otkriti, ali može se dogoditi da se, na primjer, za siću može kupiti stare tenisice, pokoji znojnik ili nešto slično od uobičajene plesne rekvizite koju se rijetko viđa u samim predstavama. Jednog dana, kad domaće koreografkinje postanu slavne, i ti će predmeti imati bitno veću vrijednost.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Istraživački komadi na Tjednu suvremenog plesa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici