Orient Express ima novu stanicu – Zagreb

12.06.2009. Print | Pošalji link

Još kad je Agatha Christie uzela Orient Express, fini vlak za fine ljude, kao pozornicu za jedan od najpoznatijih svojih «who-done-it» zapleta, taj vlak je bio poveznica Istoka i Zapada, kao i svih mjesta na ovom turbulentnom području.

Ovostoljetni Orient Express nešto je drukčiji, ali nama može biti drago da ima i jednu novu stanicu – zagrebački Glavni kolodvor. Naime, u Zagrebu ovih dana gostuje sasvim poseban kazališni vlak u sklopu projekta u kojem s naše strane sudjeluje Zagrebačko kazalište mladih. Više o tome zna, naravno, Dubravka Vrgoč, ravnateljica kazališta u Teslinoj: «To je projekt Europske kazališne konvencije, potpomognut Europskom Unijom , koji uključuje šest zemalja i njihova kazališta. Ujedno, to je i jedna od  najzahtjevnijih ovosezonskih produkcija Zagrebačkog kazališta mladih, jer ne uključuje samo proizvodnju predstave nego i organizaciju svega što je potrebno da bi takav kazališni vlak došao i tjedan dana ostao u Hrvatskoj.».

ZKM je novi član Europske kazališne konvencije, udruženja koje već dvadeset godina okuplja najbolja europska kazališta i dosad ih već ima četrdesetak. Orient Express jedan je od njezinih najznačajnijih projekata, i to onih sa specifičnom misijom. Ideja mu je spojiti različita kazališta i različite kulture preko propitivanja kako izgleda Europa na početku novog tisućljeća. Europsku kazališnu konvenciju, a time i europske kazalištarce zanima koliko smo različiti i koliko smo slični, te postoji li neki zajednički kulturni identitet i kako se taj identitet može iskazati kazališnim govorom. Kazališta su sama trebala odabrati tekst koji će najbolje odgovarati takvim propozicijama, a Dubravka Vrgoč odlučila se za novi tekst Tene Štivičić naslova «Sedam dana u Zagrebu». Od već afirmirane domaće dramatičarke tekst je naručila sama Dubravka Vrgoč, nadajući se da će i ovaj novi komad biti uspješan kao «Krijesnice» koje ne silaze s repertoara Zagrebačkog kazališta mladih.

Kazališni vagon krenuo je iz Ankare 18. svibnja i tijekom više od dva mjeseca stajat će na željezničkim postajama od početne turske, preko rumunjske, bugarske, srpske, hrvatske, slovenske do konačne njemačke. Na svakoj od postaja izvodit će se predstave iz zemlje domaćina i zemlje koja je bila na prethodnoj postaji. Zagrebačko kazalište mladih pritom je izuzetak jer je već gostovalo i u stanici prije, točnije u Novome Sadu. Tamo je 6. lipnja praizvedena predstava «Sedam dana u Zagrebu» u režiji slovenske gošće Tijana Zinajić. To je drama o tranzicijskim problemima prezentirana kroz pet likova koji su junaci ili tek epizodisti naše svakodnevice. U predstavi koja će od zagrebačke premijere 13. pa sve do 16. lipnja igrati u čekaonici na 6. peronu Glavnog kolodvora s početkom u 21 sat, a od sljedeće sezone u dvorani Miško Polanec ZKM-a, igraju ih Ksenija Marinković, Nina Violić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović i Frano Mašković.

Iako je održavanje predstave u čekaonici Glavnog kolodvora i samo po sebi produkcijski izuzetno zahtjevno, takva ambijentalnost nudi samom kazalištu i nove mogućnosti. Slovenska redateljica Tijana Zinajić koja po prvi put radi u Zagrebu željela je istražiti barem neke od njih pa je otvorila četvrti zid i u predstavu uključila i publiku na način koji, kako sama tvrdi, samo podsjeća na televizijske forme kao što su talk-show ili reality-show.

Tekst «Sedam dana u Zagrebu» čini se kao još jedno od istraživanja intime kakve Tena Štivičić voli, pogotovo kad je silom prilika to istraživanje javno. «Krijesnice» su, na primjer,  bile drama zračne luke o kojoj bauljaju i fizički i mentalno izgubljeni likovi, dok se ova najnovija drama bavi odnosom normalnost/nenormalnost. Kako je riječ o sasvim subjektivnoj kategoriji, nije ni čudo da su i glumci morali takvoj predstavi dati osobni pečat. Jedna od njih je i Nina Violić koja tvrdi da oko kreiranja karaktera u novoj drami Tene Štivičić i nije bilo previše glumačkog posla: «Na krilima umora nakon cijele sezone lako smo došli do opuštenosti zbog koje smo se više bavili sobom. Ti likovi imaju ono nešto što mi svi imamo, a i sam je komad zapravo sasvim intimna drama, koja će do publike doprijeti iako se odvija na kolodvoru.»

Prije nego što vidi što je novo napisala Tena Štivičić, zagrebačka publika moći će 12. lipnja na istom mjestu, pogledati još jedan segment Orient Expressa. Riječ je o produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novoga Sada, predstavi naslova «Kao da» za koju je tekst napisao Branko Dimitrijević, a režirao ju je Predrag Štrbac. Kraj jednotjednog boravka kazališnog vlaka u Zagrebu obilježit će izvedba predstave Gradskog kazališta iz Ankare 17. lipnja. Kad se napokon sve stanice izredaju, u njemačkom Stuttgartu igrat će ih svih šest kao neka vrsta mini-festivala, što će Zagrebačko kazalište mladih također upisati u ovosezonski plus.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Sedam dana u Zagrebu - Tijana Zinajić
Kazališni 'Orient Express' na peronu 6 zagrebačkog kolodvora

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici