'San ljetne noći' s duhovima na Lokrumu

20.07.2007. Print | Pošalji link

Dubrovačke ljetne igre, najstariji, najveći i najskuplji domaći ljetni festival, priprema i prvu ovogodišnju dramsku premijeru.

No, to ne znači da u prvih jedanaest dana nije bilo drame, jer pored svečanog otvaranja, koje je samo po sebi predstava, u međuvremenu je u Dubrovniku gostovala i predstava Narodnog kazališta Miškolci iz Mađarske, s autorskim projektom Paola Magellija, Alexandra Balanescua i Željke Udovičić pod naslovom «Zbogom, Europo!».

No, 21.07.2007. na redu je prva ovogodišnja premijera na Igrama, a riječ je o Shakespeareovom najbajkovitijem tekstu, «Snu ljetne noći», koji na vanjskoj, stjenovitoj strani Lokruma postavlja Dora Ruždjak Podolski. Kao i prošlogodišnja «Orestija» u režiji Ozrena Prohića, i ova je predstava nastala u koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, što znači da će je krajem listopada vidjeti i on Zagrepčani koji se ne planiraju gužvati po Stradunu s desecima tisuća kruzeraša.

S njima se, međutim, ne misli gurati ni ansambl «Sna ljetne noći», jer Dubrovnik već neko vrijeme nije Grad-Teatar, kako je to bilo zamišljeno kad su se prije 58 godina Igre osnivale. Pod utjecajem turističke buke, naime, Teatar se ipak povukao, pa posljednjih godina predstave igraju ili na dobro zaštićenim lokacijama kakve su tvrđave, ili u parku Umjetničke škole, ili pak bježe iz Grada na Lokrum. Dora Ruždjak Podolski izabrala je istu lokaciju na tom otočiću kao i Joško Juvančić za Vojnovićev «Ekvinocijo» prije par godina. Razlog nije toliko blizina mora, koliko činjenica da je Lokrum još uvijek koliko-toliko prirodan, a «San ljetne noći», kao komad koji se cijeli odigrava u začaranoj šumi, traži upravo takav ambijent.

Vilinski svijet šume kod Shakespearea je, kao i Olimp kod Homera, vrlo sličan ljudskome, pa jedna više-manje uobičajena bračna svađa dovodi do niza zapleta, među kojima je i ukidanje ustaljenog tijeka prirode. O toj ekološkoj, i zato tako suvremenoj strani «Sna ljetne noći» razmišljala je intenzivno i redateljica: «S obzirom da je nedavno pao snijeg u Austriji, i da je more u Dubrovniku u sredini ljeta neuobičajeno slično Atlantiku, i mi ovaj san počinjemo u realitetu, na klizalištu i u zimskim kaputima. Kako se ulazi u onirički svijet predstave, postupno se kapute odbacuje kao i konvencije 21. stoljeća, i prelazi se u potragu za samim sobom, za osjećajem i zajedništvom.»

Festivalski dramski ansambl Dubrovačkih ljetnih igara trebao bi biti ono najbolje od najboljega što hrvatsko glumište može ponuditi. Tako u «Snu ljetne noći» igraju Nataša Dorčić, Renata Sabljak i Goran Grgić u dvostrukim ulogama, te Živko Anočić, Radovan Ruždjak, Tena Jeić Gajski, Ana Begić, Saša Naumov, Milan Pleština, Jerko Marčić, Luka Juričić, Zijad Gračić, Vedran Mlikota, Dušan Gojić i Mirta Zečević. Postići zajedništvo glumaca tako različitih senzibiliteta i kvaliteta nije bio jednostavan zadatak, no u tome je Dori Ruždjak Podolski pomogao sam Shakespeare svojim specifičnim rukopisom i konstrukcijom komada od čak četiri paralelna zapleta koji se tek na kraju sjedinjuju.

Da se na Lokrumu zaista lako može izgubiti svijest o zbiljskom, te da tamo zaista nije baš sve kako je i na kopnu, potvrđuje i nedavna fotografija duha u ostacima tamošnjeg benediktinskog samostana. Iako nije riječ o marketinškom triku, niti o nagradnoj igri Dubrovačkih ljetnih igara tipa «Snimite duha i pobijedite u nagradnoj igri naših sponzora», Dora Ruždjak Podolski ipak ima određeno strahopoštovanje prema Lokrumu i njegovom navodnom prokletstvu. Kako ambijentalno kazalište uvijek računa i na rizik neočekivanog, bilo bi zgodno da se umjesto vode ili jaja kojima se Dubrovčani bore protiv teatra pod svojim prozorima, sad pobune i lokrumski duhovi. Hoće li i kako prirodne i neprirodne sile omesti Shakespeareov «San ljetne noći» na Lokrumu, može se provjeriti od 21. do 25.07.2007. S druge strane, ne bi bilo loše da pokoji lokrumski duh zajedno s ansamblom dođe i do zagrebačkog HNK, pa da napokon nacionalnu kazališnu instituciju možemo i službeno zvati «Kućom strave i užasa».

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Čarobna frula - Dora Ruždjak
Postapokaliptična Čarobna frula Muzičke akademije
Muzička akademija izvodi Čarobnu frulu
Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić na čelu Dubrovačkih ljetnih igara
Vjerovali ili ne: Promjene na čelu Igara!
Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta 2009
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Slučajevi običnog ludila - Dora Ruždjak Podolski

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici