Najveća konferencija u hrvatskoj povijesti bavi se – greškom?

23.06.2009. Print | Pošalji link

Od 24. do 28. lipnja Zagreb će ugostiti najveći humanistički skup ikad održan u Hrvatskoj.

Riječ je o 15. konferenciji Performans Studies International, vodećeg svjetskog udruženja znanstvenika i umjetnika koji se bave izvedbom u svim njezinim pojavnim ili mišljenim oblicima. Zagrebačko izdanje nije nimalo nalik uobičajenom akademskom turizmu i njegovim posljedicama, već je, i zbog svoje teme i zbog svojeg sadržaja, ali najviše zbog sudionika, zamišljeno kao specifičan spoj teorije i prakse koji će u pet konferencijskih dana ugostiti cijeli, izvedbeni svijet.

Iza organizacije 15. konferencije PSI stoje Centar za dramsku umjetnost, Odsjek za komparativnu književnost i Odsjek za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta kao i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagrebačko kazalište mladih i Teatar &TD, točnije Studentski centar. Tako jake snage nisu ni mogle proizvesti ništa manje nego gigantski skup s više od pet stotina sudionika, ali iza cijele ideje stoje ipak najprije članovi Organizacijskog odbora. Među njima su, pored Une Bauer, Branislava Jakovljevića, Morane Čale, Ines Prica, Suzane Marjanić i Tomislava Pletenca, možda najzaslužniji redovita profesorica na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Lada Čale Feldman i direktor konferencije, docent na Odsjeku za dramaturgiju zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Marin Blažević.

Njihova je i ideja, koju je međunarodna udruga PSI  prihvatila, da glavna tema skupa u Hrvatskoj bude Pogrešna izvedba ili «Misperformance» ili «Kriva izvedba». Ta ideja je, objašnjava Lada Čale Feldman, prvenstveno bila mišljena kao pečat ovih kulturnih i političkih prostora, kao koncept koji se u tranzicijskoj aktualnosti na žalost ili na sreću pokazao i u svojoj problematičnoj ali i u kulturnoproduktivnoj dimenziji. Drugim riječima, «greška je i mogućnost da se nešto, uvjetno rečeno, drukčije izvede».

Pogreška nije samo suvremena nego vječna tema, aktualizirana ipak u posljednje vrijeme i to tek nakon što je uvedena u kulturnu praksu, i proizvodnju. Zato je sasvim prirodno, smatra Lada Čale Feldman, da je odlika svih teorijskih promišljanja 20. stoljeća, koja su i sama interdisciplinarno vrlo široka, to da svi ti sustavi grešku smatraju produktivnom u smislu razvijanja različitih otklona od sustavnoga mišljenja.

Iako je primarno ipak vezana uz kazališnu umjetnost i umjetnost performansa, tema konferencije međunarodnog udruženja izvedbenih studija nije se, naravno, zadržala samo na tematiziranju pogreške «na sceni». Multidisciplinarnost se odrazila i na tematske rukavce konferencije jer se izvedbeni studiji trse oko prekršaja granica između umjetnosti i ostalih diskurzivnih formacija društva, politike, ekonomije, različitih segmenata u koje estetska izvedba zakoračuje, činilo se da će tema biti zanimljiva cijelom nizu stručnjaka iz različitih područja. Zato će, pored teatrologa i teoretičara izvedbenih studija, na konferenciji sudjelovati i antropolozi, sociolozi, književni teoretičari te znanstvenici iz mnogih drugih, na prvi pogled i manje bliskih područja.

Široka tema, i interdisciplinarnost pristupa rezultirala je i konferencijom koja joj se obraća na malo drukčiji način. Marin Blažević, kao direktor ovog skupa, objasnio je novi format koji spaja ono što je uobičajena akademska sjedeljka i nešto što bi se u drukčijim uvjetima, jednostavno moglo nazvati festivalom s kritičkim odmakom od samoga sebe. Program ove konferencije specifičan je u svojoj dvostrukosti: s jedne strane jest akademski u pravom smislu te riječi, ali je s druge i umjetnički, jer kroz specifičnu formu shiftova, ili smjena, nudi mogućnost da teoretičari izvedbe i praktičari, umjetnici i oni koji se takvima ne žele zvati, međusobno komuniciraju kroz međusobnu refleksiju.

Takav format povećao je i broj sudionika koji će od 24. do 28. lipnja boraviti u Zagrebu. Petnaesta PSI  konferencija u brojkama zaista zvuči fascinantno jer unatoč recesiji, ugostit će pet stotina sudionika iz četrdeset zemalja iz cijelog svijeta, predstavnici stotinu i trideset svjetskih sveučilišta, umjetničkih škola organizacija i institucija. Blažević pritom napominje da će u pet dana konferencije biti pročitano tri stotine referata u sklopu osamdeset i pet panela, ili paralelnih sesija, koje će se održavati u prostorima Arhitektonskog fakulteta. Istovremeno, u svim studijima, dvoranama, pa čak i u podrumu Zagrebačkog kazališta mladih trajat će umjetničko-teorijske šihte, specifičan konferencijski format smišljen kao hrvatski patent specijalno za ovu konferenciju. U trideset i pet tih smjena sudjelovat će dvije stotine sedamdeset sudionika, koji će izvesti, vjerojatno ni sami ne znaju koliko, grupnih ili pojedinačnih izvedbi.

Otvorenje konferencije samo je po sebi događaj, a organizatori su ga odlučili i otvoriti za publiku, pa zagrebačkim ljubiteljima izvedbenih umjetnosti i pripadajuće teorije poklanjaju otvoreni uvodni panel, raspravu na kojoj će sudjelovati neka od najzvučnijih ali i najcjenjenijih imena teatrologije i izvedbenih studija na svjetskoj razini. Jill Dolan, Janelle Reinelt, Patrice Pavis, Joseph Roach, Hans-Thies Lehmann, Richard Gough i Nicola Savarese, govoriti o sličnostima i razlikama izvedbenih studija i teatrologije 24. lipnja  s početkom u 10:30 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih, dok pravo otvorenje konferencije slijedi u 18 sati u, naravno, HNK. Ceremonijalni dio s pozdravnim govorima bit će začinjen dramom Ivane Sajko «Europa, monolog za Majku Courage i njezinu djecu» u izvedbi šest zagrebačkih i riječkih glumica i to na svjetskim jezicima, a redateljica Anica Tomić pridodala im je i tridesetak majki s bebama čija izvedba javnosti još nije otkrivena. Nakon toga će ansambl riječkog HNK izvesti «Turbofolk» Olivera Frljića.

Bit će to samo prve od četrdesetak najrazličitijih predstava, performansa i akcija koje u Zagreb dovodi 15. konferencija PSI, koji se može ignorirati samo ako se sljedećih pet dana kroz metropolu prolazi – zatvorenih očiju.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Barbelo' ili Srbljanović i Magelli u Gavellinom paketu
'Barbelo, o psima & djeci' u Gavelli
Barbelo, o psima i djeci - Paolo Magelli
Narančasti pas i druge priče (još bolje od stvarnosti)
Konferencija PSI tematizira pogrešku
Narančasti pas ili nenapisana povijest performansa
Narančasti pas i druge priče – predstava o povijesti performansa
Sve je spremno za PSI 15
PSI 15 u lipnju 2009. - najveći znanstveni skup ikada
Retrospektiva Milivoja Uzelca u Umjetničkom paviljonu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici