Umrla Pina Bausch

01.07.2009. Print | Pošalji link

Umrla je Pina Busch.

 Žena za koju se govorilo da je ponovno izmislila ples, koreografkinja i izvođačica koja je plesno kazalište vratila tamo gdje i pripada, u kazališno okruženje i u ravnopravni položaj s vrhuncima drame, rođena je kao Josephine Bausch 1940. u njemačkom Solingenu. Nakon plesnih početaka u Njemačkoj i studijskih godina u Sjedinjenim Američkim Državama, vratila se kući i shvatila da nije bila u pravu kad je govorila da želi biti samo plesačica. Točnije, željela je samo plesati, ali joj nijedan koreografija nije odgovarala, iu tom trenutku stvara se jedna od istinskih legendi 20. stoljeća.

Koreografsku karijeru Pina Bausch započela je 1968. „Fragmentima“ na glazbu Bele Bartoka, pa godinu dana postaje i umjetnička ravnateljica Folkwang Baleta u Essenu. 1972. joj je ponuđeno i je mjesto ravnateljice Baleta Opere u Wuppertalu, koje je prihvatila tek nakon što je mogla dovesti i svoje plesače. Bio je to početak onoga što se danas zove Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, institucije organizirane po umjetničkom načelu jedne osobe ali i jednog od ključnih mjesta suvremenog plesa u Europi.

Koreografski stil Pine Bausch tijekom godina varirao je, kao što je uvijek, sve do samog kraja, uspijevao podijeliti i publiku i kritiku. Na početku su joj zamjerali naturalizam koji su čak nazivali i „pornografijom bola“, plesači su je optuživali da ih mrzi i posljedično muči, ali joj je se istodobno većina struke klanjala te dodjeljivala nagrade i priznanja. Ne treba ni reći da su mnogi koreografi, i ostali umjetnici pozornice, posuđivali od nje kad god im je ponestalo inspiracije. Pinu Bausch obožavale su istaknute osobnosti, ne samo vezane uz kazalište i ples poput Susan Sontag, ali i neka od najvećih redateljskih imena sadašnjice kao što su Robert Lepage  i Bob Wilson. Ni filmaši nisu bili imuni na njezinu plesnu dramatiku, pa je još u osamdesetima igrala u filmu Federica Felinija, dok joj je 2002. posebnu počast odao Pedro Almodovar kad je njezinim radom započeo film „Pričaj s njom“.
 
Njemačka koreografkinja Pina Bausch, koja je nepovratno izmijenila suvremeni ples i pogled na njega, umrla je jučer 68. godini života. Nadajmo se da će Tjedan suvremenog plesa bez obzira na to nastojati da jedna od njezinih koreografija napokon dođe i do Zagreba.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Tjedan suvremenog plesa 2009. - zaključak

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici