'Don Juan' na Malom Brijunu – atipično i aktualno

22.07.2009. Print | Pošalji link

Recesija je, čini se, počela i u kazalištu.

Umjesto, kao u najboljim godinama čak tri, brijunsko Kazalište Ulysses u svojoj devetoj sezoni najavljuje samo jednu premijeru. Nakon što je početkom srpnja na tvrđavi Minor već nastupio Đorđe Balašević, dok se reprize «Kralja Leara», «Romea i Julije '68» te «Pijane noći 1918.» očekuju u kolovozu, 23. srpnja će na istom mjestu premijerno zaigrati Moliereov «Don Juan» u režiji Paola Magellija .

Najpoznatiji Talijan u hrvatskom glumištu, ali i Hrvat u europskom, ako se dozvoli malo pretjerivanja, po prvi put radi na Brijunima, i naravno da o njima, kao i koncepciji samog kazališta Ulysses ima samo pohvalne riječi. Umjesto bogatih festivala, on se odlučio za bogatu idilu u ničim ometanim prirodnim uvjetima prave kazališne klauzure. Ili, kako bi domaći mediji rekli, glumačkog kampa na otvorenom. No, navodni produkcijski jadi kazališta koje su početkom stoljeća osnovali Borislav Vujičić i Rade Šerbedžija, uvijek su bili zanimljivi. Danas program koji će ove godine koštati između 3 i 3.5 milijuna kuna podržavaju institucionalno, doduše sa po 100.000 kuna, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Općina Fažana, dok sve ostalo ovisi o sponzorima i ulaznicama, koje, to već svi znaju, uopće nisu jeftine.

Ipak, ne treba sumnjati da će gledalište na Malom Brijunu biti puno. Razlog je, između ostalih, i sam Paolo Magelli koji se već dugo, barem u hrvatskim kazalištima, nije bavio Moliereom. A privlači ga između ostaloga i zato što misli da on, ne Magelli nego Moliere, ovdje baš i nije shvaćen na pravi način. Uvijek je naime njegova želja za polemikom bila, smatra redatelj, gurnuta u drugi plan, a prvim je vladala estetika.

U ovosezonskoj premijeri Kazališta Ulysses naslovnu ulogu igra Rakan Rushaidat, dok su u ostatku podjele Lucija Šerbedžija, Ksenija Marinković, Nikola Ivošević, Nina Violić, Borko Perić, Ivan Đuričić te Ivanka Mazurkijević i gost koji to više i nije Miodrag Krivokapić. Najveće je iznenađenje naravno sam Rakan, kojeg redatelj brani čak i prije nego što je uopće napadnut: «Na prvi pogled može se reći da je ovo atipična podjela, ali ne treba današnje kazalište gledati očima devetnaestog stoljeća. To je prošlost, barem za mene.» Moliereov «Don Juan» tekst je posebne snage i značaja u europskoj i svjetskoj dramaturgiji. Dio njegove slave leži i u činjenici da je gotovo dvije stotine godina bio – zabranjen. Razloga ima nekoliko, ali među najvažnijima su u taj tekst upisani agnosticizam i negacija Boga.

Sam rad na predstavi «Don Juan» započet je već u Zagrebu, na takozvanim sjedećim probama, a nastavio se u glumačkom kampu na Brijunima. Koliko je takav proces uspješan, vidjet će se sutra na samoj premijeri, ali Paolo Magelli tvrdi da mu nije bilo lako jer taj tekst u realizaciji može lako krenuti stranputicom. Pritom se ne treba zaljubljivati, nego pokušati odgovoriti na osnovna pitanja koje on postavlja o moralnosti i pravednosti društva u kojem živimo. «Odgovora nema, i zato Moliereov «Don Juan» jest vječno djelo», smatra Magelli. Dramaturginja predstave je Željka Udovičić, kostimograf Leo Kulaš, scenograf Rene Gjurasin, skladatelj Ljupčo Konstantinov dok je autor video materijala Ivan Marušić Klif. Premijerne izvedbe su na rasporedu 23. i 24. srpnja, a nakon toga «Don Juan» igra sve do 2. kolovoza.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Osvrni se gnjevno - Paolo Magelli
Sjajno mjesto za nesreću - Damir Karakaš
'Barbelo' ili Srbljanović i Magelli u Gavellinom paketu
'Barbelo, o psima & djeci' u Gavelli
Barbelo, o psima i djeci - Paolo Magelli
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Don Juan - Paolo Magelli
Kazalište Ulysses ove godine ima samo jednu premijeru

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici