Festival posvećen kraljici lutaka

27.08.2009. Print | Pošalji link

Dovoljno je, umjesto Pih! reći PIF, pa da se zna kako je riječ o jednoj od boljih zagrebačkih tradicija.

Točnije, riječ je o najstarijem kazališnom festivalu naše male metropole, čiji su izvođači ponekad najveći, a ponekad i najmanji, baš kao i publika. Međunarodni festival kazališta lutaka PIF u svojem 42. izdanju, nakon što je naizgled preživio bolne tranzicije i nekako uspio pronaći zajednički jezik s vlastima, ponovno je reprezentativan i spektakularan u onom omjeru u kojem je to i danas i domaće, ne smo lutkarsko kazalište, ali i u onom financijskom. 

Kad već lutkarske predstave ne igraju na Lovrijencu, i ne zaslužuju izravni prijenos na nacionalnoj televiziji, ostaje im naizgled nepopularni termin kraj kolovoza kojim zapravo otvaraju zagrebačku kazališnu sezonu. Ni to nije za baciti, pogotovo nakon više od četiri desetljeća. Pored toga, i PIF kao i PIF-ovci, samo su lutke na koncu nekih većih i moćnijih, pa je možda i to jedan od razloga zašto je tema ovogodišnjeg festivala upravo lutkarska tehnika koja ima najviše konotacija u svakodnevnom govoru. To je marioneta, koju lutkari sami, objašnjava Livija Kroflin, selektorica dijela programa koji konkurira za nagrade, nazivaju Kraljicom lutaka. 

Predstave u kojima je ona ne glavni lik nego glavno oruđe, zaposjest će zagrebačke kazališne dvorane od 29. kolovoza do 4. rujna. No, PIF, iako je najveće lutkarsko događanje u zemlji, ipak je premalen da bi pokazao sve varijante i podvarijante marioneta koje postoje u svijetu – od onoga na što čovjek prvo pomisli kad se spomene ova lutkarska tehnika do vrlo sofisticiranih lutaka fascinantnih izražajnih mogućnosti. 

Jednostavnija inačica su takozvane Tücher-marionete, s kojima u Hrvatskoj radi skupina koja je od tog naziva stvorila i ime svoje kompanije. Riječ je o Lutkarskoj družini Krpe i konci, koja će sudjelovati i u povorci otvorenja PIF-a u subotu, 29. kolovoza. Povorka će, s početkom u 11 sati, prošetati od Cvjetnog trga do glavnog zagrebačkog trga, nakon čega točno u podne slijedi otvorenje izložbe pod naslovom „Život na koncu“ u Muzeju Mimara. Riječ je o reprezentativnom izboru iz stalnog postava zbirke muzeja marioneta iz Stockholma, koji je posebno za ovu priliku napravio posebni gost ovogodišnjeg festivala, lutkar, režiser, pedagog i pisac Michael Meschke. 

Svečano otvorenje PIF-a pričekat će ipak večernje sate, jer u pola devet u Kazalište Komedija dolazi Stalno Pokrajinsko Kazalište Venezia Giulia iz Trsta s predstavom naslova „Varijete“. Izvorno, riječ je o družini Vittorija Podrecce, koju je osnovao još 1914. i koja je svojedobno bila vrlo popularna u Europi. Nakon njegove smrti zanos je splasnuo, sve dok taj program nije obnovilo tršćansko kazalište, kao neku vrstu povijesnog naslijeđa.

Jaka talijanska reprezentacija na svojevrstan će način obilježiti ovogodišnji PIF i zato što, nakon otvorenja, u utorak, 1. rujna, u čak dva termina igra i predstava koju ljubitelji lutkarstva a posebno marioneta ne bi smjeli propustiti. Članovi Udruge Figli d`arte Cuticchio iz Palerma izvest će naslov „Ruggiero od Bijelog Orla“ s posebnom vrstom lutaka koje nose naziv po svojem mjestu porijekla i popularnosti. Na činjenicu da je u Zagreb dovela sicilijanske lutke Livija Kroflin je posebno ponosna: «Puppi Siciliani su marionete na žici, izuzetno su velike i teške, bogato kostimirane i zbog toga su bile vrlo popularne u Italiji a danas su zaštićene kao nacionalno blago.» 

Reprezentaciju marioneta na 42. PIF-u upotpunit će još jedna predstava koja već ulazi u kategoriju kulturne baštine, ali ne hrvatske nego slovenske. Riječ je o „Faustu“ lutkarskog kazališta Ljubljana s lutkama veličine tek desetak centimetara. Prva verzija predstave nastala je još 1923. u Ljubljani, a lutke koje dolaze na 42. PIF su, vjerovali ili ne,  iz 1938. godine. 

Ostatak inozemnog programa ovogodišnjeg PIF-a uključuje i jednog od cjenjenijih marionetista našeg vremena, njemačkog profesora Albrechta Rosera  kojeg zagrebačka publika već dobro poznaje, a koji će ovoga puta održati i radionicu. Pored toga, tu je i Kazalište figura iz Belgije s predstavom za najmlađe, ali i dvije sasvim ozbiljne predstave za odrasle. Lutkarsko kazalište Sofija izvest će „Veliko kihotanje“, predstavu koja ipak ne izaziva smijeh, dok će lutkari iz bjeloruskog Bresta u jezik slika prevesti Puškinovo viđenje priče o rivalstvu između Mozarta i Salierija. 

Domaće boje branit će nekoliko kazališta, jer riječki lutkari dolaze s čak dva naslova, a osječki s jednim, no ipak nije riječ o marionetama. «Marionete se kod nas smatraju kompliciranom tehnikom i zato gotovo da više ne postoje na domaćim repertoarima», objašnjava Livija Kroflin i baš zato ističe produkciju «Mala vila» Gradskog kazališta lutaka Split kao rijetku domaću stavku PIF-ovog programa koja se uklapa u festivalsku temu. Splićani će „Malu vilu“, nastalu prema hrvatskoj narodnoj priči, odigrati u nedjelju, 30. kolovoza u Dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta lutaka čak dvaput: u 11 i u 16 sati. 

Iako je i ovogodišnji program PIF-a sasvim pristojno popunjen domaćim predstavama, a i sam se festival nizom izdanja, izložbi i okruglih stolova trajno trudi popraviti sliku domaćeg lutkarstva, činjenica je da ono baš i nije na zavidnoj razini. Zato je zanimljivo da, na primjer, domaće predstave ne bira selektor PIF-a, nego umjetnički savjet festivala. No, uzeti Savjet festivala kao selekcijsko povjerenstvo znači samo još više ljudi koji iz ovog ili onog razloga nekome ne mogu reći „ne“. Ali, PIF je, iako međunarodni, ipak i domaći festival, pa takva situacija više nikoga ne bi trebala čuditi. 

U svakom slučaju, njegovo 42. izdanje, ponovno u organizaciji Međunarodnog centra za usluge u kulturi, ne bi trebalo razočarati. Dvadesetak kazališta iz Belgije, Bjelorusije, Bugarske, Francuske, Italije, Slovenije, Srbije i naravno Hrvatske, s dvadeset i šest lutkarskih predstava i dvanaest popratnih programa, sasvim su dovoljan razlog da tranziciju iz mirnog ljeta u zaposlenu jesen preživimo u mraku kazališne dvorane.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
PIF 2009.
PIF 2009.
PIF 2008.
Stari PIF s novim programskim segmentima
41. PIF posvećen obljetnici ginjola
Zagrebački holding upravlja i lutkama
Nastavlja se holdingizacija zagrebačke kulture
40.PIF Post Festum
5. Festival svjetskog kazališta: suvremenost i angažman
Čak i lutke odbijaju igrati Adolfa Hitlera?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici