Hoće li Katunarić i Prohić u zatvor?

21.09.2009. Print | Pošalji link

Iako se činilo da neće, i da će cijelu priču pojesti velika neman hrvatskog pravosuđa zvana zastara, jednoj kulturno-kriminalnoj trakavici, ili barem jednom njezinom dijelu, danas je napokon došao kraj.

Riječ je o suđenju za pronevjeru novca u Zagrebačkom kazalištu mladih krajem devedesetih. Za one koji se ne sjećaju, a tko bi se sjećao svih domaćih afera s, narodski rečeno, mažnjavanjem love, ZKM su sredinom devedesetih vodili kazališni redatelji Leo Katunarić i Ozren Prohić, prvi kao ravnatelj, a drugi kao njegov zamjenik. Nakon što je Katunarić u jednom kraćem obračunu s glumcima ZKM-a koji su odlučili kaubojski uzeti stvar u svoje ruke i suočiti ga s navodnim kriminalnim radnjama u poslovanju kuće, dao ostavku.

Kasnija uprava, u kojoj su bili Slobodan Šnajder i Ivan Vuković, prijavili su cijeli slučaj nadležnim službama, i stvar je završila sudskim procesom protiv Katunarića i Prohića, ali i tajnice Mirne Čubranić i suradnika Kreše Miljana. Sudska je saga dugo trajala, a po gradu se pričalo o tome tko je sve koliko uzimao na račun stimulacija koje bi u ovom slučaju bilo točnije nazvati simulacijama, pa čak i da su radionice ZKM-a proizvodile drveninu za stanove nekih od optuženih, i da su kasnije u dokumentaciji kazališta pronađeni putni nalozi s potpisom, vjerovali ili ne, Paje Patka. Koliko to govori o ozbiljnosti poslovanja domaće kulture u turbulentnim devedesetima, zaključite sami. 

Danas je na zagrebačkom Županijskom sudu iznesena i nepravomoćna presuda prema kojoj, zbog zloporabe položaja i ovlasti, Katunarić dobiva 2 godine zatvora, Prohić godinu i pol, a ostali 11 i 9 mjeseci uvjetno. Također je, iako službeni dopis još nije stigao, rečeno i da bi tuženici trebali nadoknaditi štetu. Svi će se na presudu žaliti, jer neslužbeno tvrde da uzimali nisu, te da je iz dokumentacija i procesa jasno da je sva lova, kojoj nakon petnaest godina nije lako ući u trag, išla na produkciju kazališta, što dokazuje i njezina tadašnja kvaliteta i kvantiteta. No, tko se još sjeća predstava iz sredine devedesetih? Nama se pak čini da je dobro suditi, pa makar i za fortinbrasovsku jednu kunu. Ali, kad dokaza nema, tko može znati jesmo li u pravu ili nismo kad mislimo da je bavljenje umjetnošću najprije etički imperativ, a onda tek produkcijski. Za danas toliko od sudske kronike, jer na kraju će ionako umjesto Pedra, na vješalima završiti Pajo Patak.

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Je li Miran Kurspahić zločesto dijete hrvatske kazališne režije?
Miran Kurspahić: Kao glupi idealist vidim svjetlo na kraju tunela
Lijepa Helena - Dora Ruždjak Podolski
Kraljevo - Ozren Prohić
Rossinijeva 'Pepeljuga' u HNK-u
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Petar Selem
Orfej - Ozren Prohić
Orfej u HNK-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici