Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju

15.09.2009. Print | Pošalji link

Usprkos nezavidnim financijskim i infrastrukturnim okvirima, Zagreb se ne može požaliti na nedostatak živosti suvremenoplesne scene.

No, čini se da i dalje naši umjetnici na tom području, kao i na mnogim drugima, bivaju jasnije prepoznati u inozemstvu, nego u matičnoj sredini. Na razini koja možda i nije presudna, ali svakako ima barem simboličku težinu, to je razvidno i iz broja specijaliziranih festivala. Jer, dok se, recimo, filmske, glazbene, pa čak i kazališne manifestacije praktički redaju na tekućoj vrpci, plesna scena ima samo dva festivala – Tjedan suvremenog plesa i Platformu mladih koreografa.

I dok je TSP usredotočeniji na, uvjetno rečeno, reprezentativnost i gostujuće produkcije, Platforma u žarište svog programa, kako joj i sâm naziv kaže, stavlja mlađe, često još relativno neafirmirane autore. Doduše, taj se koncept proširivao, a i neki su nekad neetablirani autori u međuvremenu postali prepoznatljiva imena, premda su mnogi od njih upravo na Platformi dobivali prve prilike za javnu prezentaciju svojih radova.

S obzirom da se ove godine Platforma mladih koreografa dokopala svog jubilarnog, desetog izdanja, njene organizatorice, Tamara Curić i Larisa Lipovac iz Plesnog centra TALA, odlučile su tu činjenicu obilježiti svojevrsnom retrospektivom. To se, međutim, kako ističe Tamara Curić, odnosi samo na odabir autora, dok će predstave uglavnom biti recentne, uključujući čak i šest premijera. Naime, od samih je početaka sastavni dio Platforme i natjecateljski program "Break a Leg", a ove će godine festival predstaviti nekadašnje sudionike tih programa s njihovim novim radovima.

U svemu ostalome, ovogodišnja se Platforma mladih koreografa, koja će se u različitim zagrebačkim izvedbenim prostorima održati od 18. do 27. rujna, koncepcijski nadovezuje na svoja ranija izdanja. Okosnicu programa, prema Larisi Lipovac, tako i dalje čine tematske večeri. Uz "Break a Leg", tu su tako i "Koreomat", prezentacija profesionalnih hrvatskih koreografa, "Showroom", kao mjesto prezentacije međunarodnih projekata, te "Dancetarium", na kojem se predstavljaju inozemni autori.

Ovaj festival je, k tome, otvoren i prema drugim umjetnostima, pa se, kao neki vid satelitskog programa, u sklopu njega redovito održava i izložba pod nazivom Platforma2, koja okuplja mlade, još neafirmirane umjetnike. Uz to, uvijek se nađe mjesta i vremena za filmova, vezane, naravno, uz suvremeni ples, pa su tako ove godine pripremljeni programi švedskih, portugalskih i hrvatskih plesnih filmova, koji će biti popraćeni i uvodnim predavanjima.

Čitava Platforma bit će otvorena već 18. rujna, što baš i nije najsretnije vrijeme, s obzirom da se istovremeno otvara i bitno glamurozniji Festival svjetskog kazališta. No, Larisa Lipovac ne boji se da će zbog toga program u Teatru &TD biti izveden pred praznim gledalištem, s obzirom da smatra kako Platforma ima vlastitu publiku, koja će joj ostati vjerna bez obzira na druge događaje u gradu.

Čast otvorenja pripala je Nensi Ukrainczyk i njenoj najnovijoj predstavi "Malo", koja će upravo na Platformi doživjeti svoju praizvedbu, i to 18. rujna u 20 sati u Teatru &TD. Čitav će festival službeno trajati od 18. do 27. rujna, iako će se neke popratne radionice održavati i još nekoliko dana nakon toga. Zanimljivih predstava, ali i filmova, izložbi, radionica i predavanja bit će u izobilju, a, što je još bolje, uz iznimku udarnih večernjih programa, na velik je dio festivalske ponude ulaz besplatan.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
Generacija 91.-95. – rat u Bosni očima današnjih klinaca
'Generacija 91.-95.' - nova predstava Boruta Šeparovića
Platforma mladih koreografa 2009.
Izađite i zaplešite na Međunarodni dan plesa
Borut Šeparović priprema predstavu u kojoj se srce ostavlja na terenu!
I ti možeš sudjelovati u nogometnom kazalištu Montažstroja
Platforma maldih koreografa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici