BIT – kazalište slijepih za videću publiku

01.10.2009. Print | Pošalji link

Bavljenje kazalištem sâmo po sebi nije sasvim jednostavan posao.

No, kada se njime aktivno počnu baviti, primjerice, slabovidne, slijepe, pa čak i gluhoslijepe osobe, čini se da su prepreke nepremostive. Da tome ipak nije tako, potvrđuje već šezdesetak godina zagrebačko Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život", koje, osim vlastitih predstava, već šestu godinu zaredom organizira i manifestaciju pod nazivom "BIT", što je skraćenica za "Blind in Theatre". Festival redovito okuplja kazališne skupine ne samo iz Hrvatske, nego i goste iz niza drugih zemalja. Ove godine BIT tako uz nekoliko hrvatskih ansambala, ugošćuje i predstave  iz Finske, Belgije, Velike Britanije, Poljske, Srbije i SAD-a.

Voditelj "Novog života" Vojin Perić priznaje da, osim temeljne ideje predstavljanja kazališta slijepih i slabovidnih, neke druge čvršće koncepcije ovog festivala, zapravo, nema. Naime, unutar tog osnovnog okvira postoje različiti pristupi, a BIT ih, bez dodatne programske diskriminacije, ravnopravno uključuje u svoj program. Jer, "netko istražuje mogućnosti slijepih, netko prilagođava kazališnu umjetnost slijepima, netko integrira slijepe u društvo ljudi koji vide, netko objedinjava sve osobe s invaliditetom, pa je vrlo teško naći neku čvršću koncepciju".

Kroza sve se odabrane predstave ipak kao zajednička "crvena nit" provlači element društvenog angažmana, koji neminovno proizlazi iz položaja sâmih slijepih i slabovidnih umjetnika u društvu. Perić tako kaže da su slijepi "prisiljeni boriti se za pravo da progovore u kulturi, za pravo na iluziju i vlastite umjetničke kreacije". K tome, potrebno je "senzibilizirati javnost za mogućnosti slijepih osoba i njihove umjetničke dosege te skrenuti pozornost politike na svoje postojanje i pravo da budu ravnopravni građani, jer je to pravo ugroženo ne samo u umjetnosti, nego čak i na razini egzistencije".

Doduše, ni Kazalište "Novi život", a još manje BIT, kojem je pokrovitelj Vlada Republike Hrvatske, ne mogu se požaliti na nedostatnu financijsku pomoć. No, Vojin Perić smatra da potpore pojedinačnim projektima, koje dolaze iz nekoliko ministarstava, i dalje predstavljaju tek "vatrogasne mjere", jer nema nikakve sustavnosti. Umjesto toga, zastupa ideju da je "Novi život", nakon šezdeset godina postojanja "sazrio u teatar koji je zaslužio da se tretira sustavno, odnosno da ga netko – bilo država, bilo Grad - osnuje kao instituciju".

Što se tiče programa festivala Blind in Theatre, na njemu su zastupljene predstave na različitim jezicima, a to, naravno, stvara problem u razumijevanju njihovog sadržaja. Ponekad i veliki festivali imaju problema s prijevodom, iz ovih ili onih razloga, pa ni BIT ne može biti onoliko različit koliko jest, i koliko bi želio biti.

Većina predstava na stranim jezicima biti će izvođena s hrvatskim ili engleskim titlovima. No, koliko god olakšavaju praćenje predstava videćim osobama, titlovi su zapravo potpuno beskorisni slijepoj i slabovidnoj publici. Perić, međutim, ističe da BIT ionako nije festival kojem bi ta publika bila ciljnom skupinom. Pritom iznosi i nekoliko izrazito zanimljivih ne samo teatroloških nego i fenomenoloških teza o ulozi kazališta u društvu, šarenom kakvo već jest: "Ovaj festival ima prije svega za cilj izvući iz anonimnosti bavljenje slijepih osoba umjetnošću i ne bavi se slijepom publikom – njome se trebaju baviti profesionalna kazališta, koja trebaju prilagoditi predstave slijepoj publici, da bi te slijepe osobe bile ravnopravne".

Ako su, dakle, videći publika kojoj se ovaj festival primarno obraća, postavlja se pitanje što on može ponuditi, a drugi kazališni festivali ne mogu. Prema Periću, "BIT", između ostalog, želi "ne samo ponuditi dobre predstave, nego i razbiti famu kako je doći na predstavu koju su pripremile slijepe osobe nešto traumatično, gdje se očekuje hoće li netko pasti sa scene - neće".

Šesti Međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih "BIT" otvorit će 1. listopada u Vidri u 19:30 domaćini iz Kazališta "Novi život", i to jednom od svojih najzapaženijih uspješnica, autorskim projektom Ksenije Zec "Drago mi je što vas vidim", svojevrsnim nastavkom hvaljenog i nagrađivanog  naslova «Nos vamos a ver». Nakon toga, program festivala, koji uključuje svakodnevno po nekoliko predstava, radionica i okruglih stolova, traje do 7. listopada.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Dario Harjaček režira dramski tekst Davora Špišića 'Alabama'
Nagrađena 'Alabama' na pozornici kazališta Gavella
BIT - Blind in theatre
Blind in theatre 2009.
Završio Pula film festival 2009.
Pula Film Festival raspodijelio nagrade bez kalkuliranja
Tito - heroj, zločinac i/li filmska zvijezda
Tito – filmska zvijezda tamnog sjaja
'Nauči psa trikovima' - knjiga priča inspiriranih Big Brotherom
'Nauči psa trikovima' - knjiga koja nije o psima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici