'Barbelo' ili Srbljanović i Magelli u Gavellinom paketu

01.10.2009. Print | Pošalji link

Dramsko kazalište Gavella čuvalo je svoju prvu ovosezonsku premijeru za prvi dan listopada.

Da je riječ o zanimljivoj stvari koju ne treba propustiti garantiraju dva imena: Biljane Srbljanović i Paola Magellija.

Ona je jedna od najuspješnijih dramatičarski, kako se kaže, s ovih prostora, možda i jedina zaista afirmirana na svjetskim pozornicama. Nekadašnja aktivistica, svojedobno čak i kandidatkinja za gradonačelnicu rodnog Beograda, Biljana Srbljanović u posljednje vrijeme ne piše više revolucionarne, nego zamišljene i teške dramske tekstove koji sumiraju životno iskustvo na način nimalo blizak početnim uspjesima s «Beogradskom trilogijom» ili «Porodičnim pričama». Takvi su bili «Skakavci», a pogotovo je takav «Barbelo, ili o psima i djeci», tekst koji u Gavelli postavlja Paolo Magelli, redatelj za kojeg nikad ne znamo treba li ga odrediti kao talijansko-hrvatskog ili pak hrvatsko-talijanskog.

Njemu je ovaj dramski tekst predstavljao izazov jer je već po objavljivanju izazvao polemike zbog svoje strukture: «Praktički je pisan kao veliki film, ili roman, i izgleda kao da ga je jednostavno realizirati ali je zapravo užasno težak kad počne (ne) funkcionirati na sceni.»  Iako puni naslov «Barbelo, o psima i djeci» kaže nešto više, pogotovo zna li se da barbelo označava mitsku utrobu iz koje je rođena i Zemlja, on ipak ne otkriva o čemu se u predstavi radi. To je ionako redateljski posao: «Radi se o svijetu u kojem se pojavljuju i mrtvi, što je gotovo krležijanska tema, pa u dramaturškom smislu ponekad citira i «Kraljevo». Pored mrtvih, tu su i živi, kao i životinje, i naravno, djeca. Ideja, ili duh komada je da su svi oni zapravo mrtvi i da živimo u svijetu mrtvih.»

Iako je stalna dramaturginja Paola Magellija, Željka Udovičić Pleština, navodno malo premontirala komad, pa čak i izbacila par scena, redatelj smatra da je bit teksta ostao u predstavi. «Barbelo» igraju Ksenija Pajić, Perica Martinović, Dijana Vidušin, Ranko Zidarić, Milan Pleština, Rakan Rushaidat, Franjo Dijak, Barbara Nola, Sven Medvešek, Ozren Grabarić, Ivana Roščić i nekoliko pasa. Međutim, u podjeli nedostaje jedno ime. Naime, najavu predstave, i metafizičku i konkretnu, Paolo Magelli iskoristio je i da javno zahvali i oprosti se od Vanje Dracha, nedavno preminulog prvaka hrvatskog glumišta, koji je prije smrti već počeo raditi na ovom projektu. Znači li to da su se u ovom slučaju poklopili kazalište i život, i što će to donijeti, a što je već oduzelo samoj predstavi – zagrebačka publika prosudit će sama.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Barbelo, o psima & djeci' u Gavelli
Barbelo, o psima i djeci - Paolo Magelli

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici