Zagreb napokon ima kuću plesa!

26.10.2009. Print | Pošalji link

26. listopad 2009. ostat će u kulturnoj povijesti grada i republike zapamćen po otvaranju Zagrebačkog plesnog centra.

Središnje kuće zagrebačkog i hrvatskog suvremenog plesa i veliki korak prema potpunom, recimo to tako, institucionalnom priznanju ove umjetnosti u kojoj, uzgred budi rečeno, Hrvatska ima više razloga za ponos nego u dobrom dijelu ostatka umjetničke proizvodnje.

Mandat za vođenje Zagrebačkog plesnog centra dobio je Hrvatski institut za pokret i ples, organizacija koja stoji iza najvećeg plesnog festivala u Hrvatskoj, Tjedna suvremenog plesa. Voditeljica HIPP-a Mirna Žagar tako je ujedno postala i voditeljica ZPC-a, ili, kako ona samu sebe naziva - njegova programska urednica. Ona ovih dana emocije ne skriva, kao ni zahvalnost gradskoj kulturnoj vlasti koja je jednoj umjetničkoj disciplini pružila dom, nadajmo se tek prvi u nizu. Zagrebački plesni centar nastao je iz starog kina Lika u Ilici 10 zanimljivim, koliko i prepoznatljivim projektom hvaljenog i nagrađivanog arhitektonskog studija 3LHD. Pri izvedbi radova koji su trajali dugo, možda i previše dugo, naišlo se na cijeli niz problema, pa je već izgledalo kao da je još jedna velika zagrebačka priča samo balon od sapunice. Međutim, nije, što znaju svi koji su ovih dana, možda naslućujući ili vjerujući informacijama objavljenim u sklopu manifestacije YES.ZGB, provirili u dvorište na samo par koraka od glavnog gradskog trga. Kuća je zaista tu, i spremna je za današnje otvaranje, za razliku od prošlih nekoliko najavljenih, koja su se pretvorila tek u razgledavanje gradilišta.

Kompleks se sastoji od tri studija, od kojih je najveći, s kapacitetom 140 sjedećih mjesta, zapravo bivša kino dvorana zadržane pune visine. Drugi, manji studio zapravo je nekadašnji balkon kina, dok je treći ukopan u zemlju na stražnjoj strani, ili, jednostavnije rečeno, na obroncima Gradeca. Pored svega toga, Zagrebački plesni centar ima i medijateku, salu za sastanke i prostorije za administraciju. Sam je ulaz pak proglašen Info punktom o hrvatskom plesu, jer jedna od funkcija Centra je i stvaranje nove plesne publike i njezina edukacija. Program ZPC-a još nije do kraja definiran, nakon današnjeg otvorenja slijedi prva premijera 7. studenog, a nakon toga i prezentacija drugih projekata Hrvatskog instituta za pokret i ples. Takva dinamika ne iznenađuje jer Mirna Žagar je i ranije najavljivala kako će uhodavanje ovakve institucije potrajati: «Sad tek upoznajemo prostor i privikavamo se na njega, zajedno s njegovim specifičnostima u tehnici i svim ostalim aspektima izvedbenog prostora.»

Iako Zagrebački plesni centar neki najavljuju kao rješenje svih problema plesne scene Zagreba i Hrvatske, on to ipak nije i ne može biti. Njegovo otvorenje potaknut će procvat produkcije, i on zato sigurno neće biti dovoljan prostor za sve ono što će ovdje proplesati. Zagrebačka kazališta tako će i dalje trebati brinuti o plesu i plesnoj sceni, jer ZPC će se i sam mučiti s brojem svih koji u njemu žele nastupiti. Mirna Žagar to ne vidi kao problem: «Trebat će dosta dogovaranja, ne nas i scene nego scene unutar sebe, jer svi nekako imaju iste cikluse premijera i repriza.» Mirna Žagar ispred Hrvatskog instituta za pokret i ples stoga najavljuje intenzivni program domaćih premijera u Zagrebačkom plesnom centru u prvih pet mjeseci od danas, dok već u proljeće počinje i serija radionica za profesionalce. Ipak, puni angažman svih prostornih i drugih resursa Centra najavljuje tek u sljedećoj kazališnoj, točnije plesnoj sezoni.

Za sve one koji se pitaju «tko će sve to platit?» Mirna Žagar ima i ne toliko konkretan odgovor. Naime projekt ZPC-a je zamišljen kao neka vrsta privatno-javnog partnerstva, po uzoru na inozemne modele funkcioniranja sličnih institucija. Grad je financirao rekonstrukciju zgrade, i pristaje na pokrivanje takozvanog hladnog pogona, dok je korisnik, u ovom slučaju HIPP, odgovoran za program. Znači li to da će sami ansambli i pojedinačni koreografi od svojih programskih sredstava plaćati igranje u Zagrebačkom plesnom centru, ili će stvar biti riješena nekako drukčije, u ovom trenutku se još ne zna.

Svečano otvorenje 26. listopada u 19 sati bit će to prilika i za predstavljanje «Hrvatske plesne posjetnice», najnovijeg multimedijalnog izdanja Hrvatskog instituta za pokret i ples koje će poslužiti kao podsjetnik ili uvod u širinu i raznolikost domaće plesne scene. Ona je uostalom i razlog zašto se Zagrebačkom plesnom centru treba veseliti.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Konačno otvaranje Zagrebačkog plesnog centra!
Počinje Tjedan suvremenog plesa
Obilježeno neotvaranje Zagrebačkog plesnog centra
Devet dana koji čine Tjedan suvremenog plesa
Otvara li se uz Tjedan suvremenog plesa i Zagrebački plesni centar?
Uz Tjedan plesa, otvara se i Zagrebački plesni centar
Gordana Vnuk
Čestitamo! Plesači dobili svoj plesni centar!
Otvoren Zagrebački plesni centar – Čestitamo!

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici