'Brak Marije Braun' – poslijeratna Njemačka u ZKM-u

28.10.2009. Print | Pošalji link

Nakon Festivala svjetskog kazališta i uzbuđenja u rujnu, cijeli listopad Zagrebačko je kazalište mladih provelo u očekivanju svoje prve prave ovosezonske premijere.

Riječ je o tekstu Rainera Wernera Fassbindera «Brak Marije Braun», kojeg naravno svi poznaju preko filma. Međutim, iako prvenstveno percipiran kao zločesti dječak filma, Fassbinderovi su korijeni, ali i dobar dio karijere, vezani uz kazalište, pa su i svi njegovi filmski scenariji lako prevodivi u kazališni kontekst. Takav je i «Brak  Marije Braun», dio takozvane Istočnonjemačke trilogije, koji je već otkrio Fassbinderovu fascinaciju melodramom i tehnikolor slatkoćom pristupa likovima i temama kakvu je prakticirao Douglas Sirk.

Ipak, Fassbinder nije mogao sakriti svoje osjećaje i svoju želju za provokacijom, pa i političkom, što sve, između ostaloga, i ovaj tekst čini posebnim. «Brak Marije Braun» priča je iz vremena obnove Njemačke nakon Drugog svjetskog rata, a njezina je filmska verzija izbacila u zvjezdanu orbitu glumicu Hannu Schygullu. Naslovna heroina uspinje se na društvenoj ljestvici, ali u osobnom životu cijena je previsoka jer u društvu u kojem bogatstvo predstavlja vrhunac moći, čak i uspješna i samostalna žena naposljetku je prisiljena priznati sebi da ne predstavlja više od figure u insceniranoj igri koju pokreću muškarci. Ispod te primarne priče, razlog za postavljanja ovog teksta danas u ZKM-u je i kontekst zemlje koja se pokušava sabrati nakon rata.

U dogovoru s upravom ZKM-a, upravo je na tu kartu igrala i kazališna redateljica mostarskih korijena i zanimljive radne biografije Tea Alagić Vlašić. Nakon studija glume u Pragu i Londonu, te suradnje s Robertom Lepageom u Kanadi, ona već osam godina živi i radi u New Yorku. Od kanadskog kazališnog čarobnjaka je, tvrdi, najviše naučila o kazalištu, i njegova ju je energija fascinirala, a i vidjela je kako treba biti hrabar i ustrajati na svojim idejama čak i kad su budžeti zaista veliki.

Nakon iskustva s Lepageom, Tea Alagić Vlašić upisala je studij kazališne režije na sveučilištu Yale gdje je već u prvim godinama doživjela čak i komercijalni uspjeh jednom običnom vježbom. Razlog je sustav koji potiče na rad, jer američko kazalište ionako počiva na poticanju nastanka novih dramskih tekstova. No, iako se američko kazalište gleda najprije preko Broadwaya i Off Broadwaya, Tea Alagić Vlašić otkriva još jednu  njegovu stranu. Naime, mjesto gdje živi kazališni eksperiment u Americi nije Broadway, niti su komercijalna kazališta nego su kazališta u sklopu sveučilišta koja imaju novac i pružaju autorima potpunu slobodu. To u praksi znači da redatelj nije samo podređeni iznajmljeni revolveraš koji radi za producenta, nego autor i umjetnik.

Sa svim tim iskustvima, Tea Alagić Vlašić po prvi puta režira u Hrvatskoj, i to baš u Zagrebačkom kazalištu mladih i baš Fassbindera. Iako joj se Dubravka Vrgoč nije petljala u posao kao bi to činio neki njezin parnjak u New Yorku, neke producentske zadanosti projekt «Brak Marije Braun» ipak je imao. Na primjer, lokalizacija i aktualizacija nisu se, na kraju, pokazale mogućim jer se izvorni tekst, zbog autorskih prava, nije smio previše mijenjati. Ipak, redateljica se nada da je u predstavi ostala melodramska, gotovo kičasta crta koju je Fassbinder zamislio. Hoće li ZKM-ov «Brak Marije Braun» uspjeti zadržati kritičku oštricu, ili će postati samo još jedna ljubavna priča, doduše malo posebna, premijerna će publika saznati već 31. listopada. Naslovnu ulogu  igra Katarina Bistrović-Darvaš, dok su u ostalima Frano Mašković, Suzana Nikolić, Krešimir Mikić, Zoran Čubrilo, Doris Šarić Kukuljica, Danijel Ljuboja, Jasmin Telalović, Urša Raukar, Milivoj Beader, i drugi. Predstava, što nije nevažan podatak, traje dva sata.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Brak Marije Braun - Tea Alagić Vlašić
Fassbinder na daskama ZKM-a

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici