Rasputin u Puli

16.08.2007. Print | Pošalji link

Dok neke manifestacije, pokušavajući spojiti skroman proračunski kraj s krajem, posižu za produkcijski jeftinijim projektima, neke druge svoj identitet grade prije svega na velikim spektaklima.

U ovoj drugoj skupini osobito se ističe Histria Festival, koji već osmu godinu zaredom u Pulu, odnosno njenu antičku arenu, dovodi velike operne i baletne sastave, ali i neke od najvećih zvijezda svjetske popularnoglazbene scene. Usprkos povremenim gunđanjima kulturnih čistunaca, prema kojima je sve što je komercijalno automatski i manje vrijedno, ovaj festival sustavno bilježi iznimno visoku posjećenost. Pritom kontroverze oko njega i njegovog ravnatelja Bashkima Shehua, poput nedavnog otvorenog konflikta s Ministarstvom kulture oko nefinanciranja produkcije Puccinijeve "Tosce", čini se, Histriji ne odmažu, nego samo daju dodatnu reklamu.

Doduše, nije ove godine, kao ni prošlih, sve išlo baš glatko, a poteškoća je bilo i prije otkazivanja sporne "Tosce". Naime, zbog sporenja oko termina korištenja Arene, ondje su dosad ljetos održana samo tri programa – gostovanje Opere mariborskog SNG-a sa "Seviljskim brijačem", te koncerti Zuccherra i Nore Jones, dok je još nekoliko projekata priređeno na Brijunima.

No, usprkos svim tim spoticanjima, Histria Festival ne posustaje u svojim ambicijama, što naznačuje i spektakl predviđen za veličanstveno zatvaranje ove manifesticije. Shehu je za tu prigodu angažirao Novi carski ruski balet, koji će izvesti plesno-glazbenu predstavu "Rasputin", temeljenu na romantiziranom viđenju lika i djela istoimenog kontroverznog protagonista posljednjih desetljeća carske Rusije. Prema Shehuu, riječ je o "i glazbeno i scenski vrlo kvalitetnom i atraktivnom djelu", u kojem, osim baleta, sudjeluju još i Donski kozaci i romski orkestar. Svemu tome treba pridodati i vrhunsku ekipu solista, koje predvodi prvak Boljšoj Baleta Faruk Ruzimatov.

Ipak, koliko god ovako monumentalna predstava bila privlačna za izvedbu u Areni, otvoreni prostor nosi sa sobom i neizbježne akustičke zamke, s obzirom da je orkestar potrebno ozvučiti. Shehu nas, međutim, uvjerava da je i to pitanje riješeno na najbolji mogući način. Jer, festival je sam, bez pomoći državnih institucija, uspio postaviti besprijekorno ozvučenje, temeljeno na elaboratu kojeg je izradila Radiotelevizija Slovenije.

A, bez obzira na to što je ovogodišnja ponuda Histria festivala bila, doduše, kvalitativno vrhunska, ali kvantitativno skromna, direktoru ove manifestacije ne nedostaje ambicija za nadolazeće godine. Naprotiv, za jubilarno, deseto izdanje festivala predviđa gostovanja nekoliko najvećih svjetskih baletnih ansambala i simfonijskih orkestara, među kojima i Berlinske, Njujorške i Bečke filharmonije. Koliko su ti planovi realni, a koliko nisu, vidjet ćemo za dvije godine. Zadržavamo si, međutim, pravo da zasad po tom pitanju budemo skeptični, jer je riječ o organizacijski i financijski golemom planu, koji, sudeći po dosadašnjim iskustvima zategnutih odnosa s Ministarstvom kulture, ne može računati na neku bitniju potporu iz državnog proračuna.

Iako će opetovano tvrditi kako svoj festival može ostvariti i bez subvenicija, Bashkim Shehu ipak je ogorčen tvrdnjama političkih dužnosnika kako je riječ o manifestaciji koja nema značaja za nacionalnu kulturu. Pritom ističe da je u proteklih godina u Puli izvedeno 147 djela hrvatskih skladatelja, a redovito su nastupali domaći solisti i ansambli, u rasponu od komornih sastava do nacionalnih kazališnih kuća.

Ustvrdit će Shehu da mu klipove pod noge ne podmeće samo Ministarstvo kulture, ali i dalje rezolutno ustraje na opstanku Histria festivala, a "tkogod računa da će bilo čime ugroziti ovaj festival jako se preračunao". Neugoroženi Histira Festival bit će, dakle, spektakularno zaključen 17.08.2007. u pulskoj Areni gostovanjem Novog carskog ruskog baleta, o čemu malo, ali ne i puno više može saznati i na stranicama Histria Festivala.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici