Noć kazališta – domaći uspjeh već sanja europski!

18.11.2009. Print | Pošalji link

Krajem listopada 2008. u Dječjem kazalištu Dubrava održana je Noć kazališta.

Nekoliko predstava domaćina, i nekoliko gostujućih, izmijenile su se na istoj pozornici, zajedno s pripadajućim tulumom, i zabavile radoznalu publiku. Bio je to, međutim, tek zametak projekta koji 21. studenog 2009. kreće na području cijele Hrvatske i u koji su se uključila i reprezentativna kazališta velikih gradova ali i takozvana lokalna kazališta, kao i brojne izvaninstitucionalne grupe.

Razgovarali smo s Leom Vukelićem, ravnateljem Dječjeg kazališta Dubrava, koje je nositelj projekta Noć kazališta.

Što je zapravo Noć kazališta?

Noć kazališta je neka vrsta festivala kazališta. Naša je želja da posjetitelj kad dođe u kazalište ostane i malo duže, da mu se ponudi nešto više – dvije, tri ili pet predstava i da mu kazalište onda malo dublje ostane u sjećanju, kako psihički tako i fizički.

Kako je taj projekt uopće došao u Hrvatsku?

Jednom prilikom sam stupio u komunikaciju s nekim francuskim kazalištarcima, i tada sam upoznao gospođu Elenoru Rossi, koja je bila začetnik projekta Noć Kazališta i tu se počela razvijati ta ideja. Zapravo, mogao bih čak reći da je razrada te ideje zapravo zajednička.  

Prošle godine pokušao si Noć kazališta organizirati samo u Dječjem kazalištu Dubrava, kako je to prošlo?

Pokušao sam, ali sam i uspio. Napravili smo sedam sati kontinuiranog kazališnog programa, i za djecu i za odrasle. Dubrava je bila prepuna od prvog do posljednjeg sata, a taj naš pilot projekt naišao je i na zavidnu pozornost medija. Par dana prije samog tog datuma priključilo nam se Šibensko kazalište, i to je zapravo bio znak kako treba ići dalje, pa je u ovogodišnji program uključen veliki broj lokalnih i manjih kazališta.

Možeš li ovogodišnju Noć kazališta predstaviti u brojkama? Čine se impresivne. 

Program smo zatvorili s 39 kazališta iz 18 gradova, i to stoji u tiskanim materijalima. Međutim, već danas je broj narastao na 41 kazalište iz 20 gradova. Sveukupno, riječ je o 82 predstave od kojih je 90% profesionalne produkcije, a svemu tome treba dodati i 52 popratna programa.

Zašto je ove godine tako veliki odaziv drugih kazališta? Isplati li im se sudjelovati u projektu ili jednostavno ne žele propustiti priliku?

I jedno i drugo. U travnju sam predstavio ovaj projekt u Ministarstvu kulture i dobio sam vrlo brzo pozitivnu povratnu informaciju od njih, pokroviteljstvo samog Bože Biškupića. Definitivno je i ministarstvo odigralo svoju ulogu u tome  da se Noć kazališta tako brzo razvije.

S druge strane, tko je sve odbio sudjelovati? I s kakvim objašnjenjem?

Ne možemo govoriti o odbijanju, Pozvani su bili svi, a pitanje je tko se odazvao. Željeli smo imati i nekoliko ključnih zagrebačkih kazališta, ali neka od njih se nisu uključila, ne znam da li zbog opreza ili nečega drugog. U svakom slučaju, poziv njima stoji za sljedeću godinu.

Prvotna ideja bila je da predstave u Noći kazališta budu besplatne. To baš i nije uspjelo u potpunosti, zar ne?

I dalje nam je to želja, ali postoje različiti problemi koji spomenutu Noć muzeja u odnosu na Noć kazališta čine lakšom. Najprije, količina publike je ograničena, zatim kazališta imaju već isplanirane programe i godišnje pretplate, tako da se neke stvari nisu mogle mijenjati. Ipak, više od polovice kazališta imat će besplatne predstave.

Noć kazališta ne čine samo predstave, nego i vođene ture po unutrašnjosti kazališnih kuća, izložbe, koncerti i još ponešto. Što bi izdvojio kao najzanimljivije iz tog popratnog dijela programa?

Možda najbolji primjer toga je da u HNK Osijek publika između dvije predstave smije ostati u dvorani i moći će vidjeti potpunu izmjenu scene, od zatvaranja rupe za orkestar, preko glomazne scenografije, do svjetla. Svako kazalište je pridonijelo ovom projektu nekim posebnim programom koji nije samo uobičajena produkcija.

Kakav je plan razvoja Noći kazališta, jednostavno da se što više institucija i družina uključi i sljedeće godine, ili i nešto drukčije, neočekivano?

Najprije trebamo preživjeti, jer uvijek je teže napraviti drugo izdanje festivala. Ali, definitivno ćemo ići u širenje, i zapravo nas zanima Europska noć kazališta.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Leo Vukelić o Noći kazališta
Noć kazališta u Dubravi

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici