Ženski cirkus kao glavna tema Festivala novog cirkusa

23.11.2009. Print | Pošalji link

Peto izdanje Festivala novog cirkusa, manifestacije koja promovira specifičnu ali ne i tako novu umjetničku disciplinu, dogodit će se od 26. do 30. studenog u Zagrebu.

U organizaciji udruge Mala performerska scena FNC događat će se u Zagrebačkom kazalištu mladih, Kazalištu lutaka, Dvorani Jedinstvo, skvotu Medika, te drugim sličnim mainstream i alternativnim prostorima. No, najvažnije je to što je peto izdanje Festivala novog cirkusa posvećeno ženama, točnije ženama u cirkusu. O tome smo razgovarali s umjetničkim voditeljem festivala, Ivanom Kraljem.

Zašto je peti FNC posvećen ženama?

Prvo izdanje festivala bilo je koncipirano kao muško, i to nitko nije primijetio, dok sad kad se bavimo ženskim cirkusom to odmah jest posebnost. Mislim da ženska uloga u cirkusu, pa i novom cirkusu, još nije bila dovoljno valorizirana. Žene su bile važne i u povijesti cirkusa, u razvoju koji je imao kao posebni žanr, ali i u sociološkom smislu. Naime, on je bio jedan od načina ženske emancipacije, jer je putujući cirkus nekad služio i za prenošenje ideja, dakle za ono što bi danas trebala raditi televizija.

Pojasni ukratko, za one koji se s njom susreću prvi puta, formulu «novi cirkus». Što je tu novo? 

Novi cirkus je zapravo već stari termin, a mi ga koristimo zato što u Hrvatskoj još uvijek postoje stare predodžbe o tome što bi cirkus trebao biti. Riječ je o izvedbenoj formi koja se već tri desetljeća razvija u cijelom svijetu. Od takozvanog starog cirkusa razlikuje se po tome što novocirkuske predstave nisu samo nizanje točaka, što je zanat, nego je kazališna umjetnost u kojoj autori istražuju svoju izvedbenost na najrazličitije načine. Ukratko, sve se svodi na razliku između umijeća i umjetnosti.

Publiku koja već tradicionalno prati Festival novog cirkusa ipak najviše zanimaju predstave same. Riječ je uglavnom o francuskim produkcijama, jer u toj je zemlji cirkus i novi cirkus već institucionalna činjenica. Što dolazi iz Francuske?

Francuska cirkuska produkcija je iznadprosječno zastupljena u programima brojnih europskih festivala. Kod nas nije tako, iako svake godine imamo i neko gostovanje iz Francuske, zahvaljujući našim vezama s Francuskim institutom. Programom našeg festivala pokušavamo pokazati što se danas događa u svjetskom cirkusu, a Francuska ima izuzetno snažnu scenu. Ove godine imamo dvije predstave iz te zemlje i jednu Amerikanku koja samo živi u noj. Riječ je o klaunesi Lauri Herts, pra-pra-nećakinji braće Marx, koja će izvesti predstavu «A Won Woman Show» u kojoj kritički sagledava ovaj muški orijentiran svijet. Festival otvara Compagnie Bal, iza koje se krije Jeanne Mordoj. Ona je vrlo posebna umjetnica koja manipulira neobičnim supstancijama – žumanjcima, bambusovim granama i životinjskim lubanjama. Predstava se zove «Oda dlaci». Treća važna stavka programa je i gostovanje  Melisse Von Vepy koja se vraća u Zagreb jer je prvi put ovdje bila kao članica kompanije Moglice-Von Verx. I tada je njihova izvedba ovdje bila međunarodna premijera, a tako će biti i ove godine 28. studenog kad izvede novu predstavu «Miroir, Miroir», nastalu u koprodukciji s avinjonskim  festivalom. Imamo i domaću predstavu «Poppins silazi», koju je s udrugom Triko, cirkuskim majstorima koji su već sudjelovali u predstavama zagrebačkih kazališta, napravila Dubravka Crnojević Carić.

Iako je uvijek pazio i na kontekstualizaciju, uglavnom putem izložbi i predavanja u popratnom programu, Festival novog cirkusa ove godine održava čak i pravu konferenciju na temu «Žene i cirkus». Je li riječ o pokušaju da se konačno ponovno počne govoriti o feminizmu u izvedbenim umjetnostima?

Uloga žene je važna u teatrološkom smislu, pa i  onom dijelu teatrologije koja se bavi cirkusom. Ova konferencija u tom smislu želi tome dati svoj naglasak. Pozvali smo teoretičare iz cijelog svijeta koji dolaze sa svojim radovima, pa se nadam da će skup baciti novo svjetlo na ulogu žene u cirkusu, ali i u teatru. Dodatnu težinu i festivalu i konferenciji dat će pedesetak programatora iz cijele Europe koji u svoje festivale žele uvrstiti i predstave iz našeg izbora.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Festival novog cirkusa 2009.
Festival novog cirkusa - peti put
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Festival novog cirkusa 2008.
Australski Acrobat ponovno u Zagrebu - na Festivalu novog cirkusa
Cirkus između Viteza i Kralja
Počinje četvrti Festival novog cirkusa
Festival novog cirkusa posvećen mraku intime
Jesen u Zagrebu
'Majka svih festivala' – predizborni trik ili prava 'Jesen u Zagrebu'?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici