Vjerovali ili ne: Promjene na čelu Igara!

26.11.2009. Print | Pošalji link

Eto, napokon se i to dogodilo. Možda kao znak da u Hrvatskoj, pa onda i u hrvatskoj kulturi, ne može baš sve kako samo oni hoće.

Od jučer, naime, Ivica Kunčević i Neven Frangeš nisu ravnatelji dramskog i glazbenog dijela programa Dubrovačkih ljetnih igara, nego je Ministarstvo kulture na ta mjesta imenovalo nove, mlađe, a možda i ljepše kandidate: kazališnu redateljicu Doru Ruždjak Podolski i dirigenta Ivana Repušića.

Nakon što je sjednica Vijeća najstarijeg, najvećeg i najskupljeg domaćeg obalnog festivala, odlučila kako je prošle godine sve bilo divno i krasno, smjena se dogodila sporazumno, jer je upravo te nove ljude predložio intendant Igara Ivica Prlender. Naravno, Božo Biškupić se složio, pa je sad opet sve u miru i veselju. S takvim osjećajem na novu dužnost stupa i Dora Ruždjak Podolski, redateljica koju zagrebačka, riječka, splitska ali i dubrovačka publika pamti po zanimljivim i razigranim operama, i nešto klasičnije postavljenim dramskim komadima. Njezina prva reakcija na imenovanje stoga je razumljiva: «Vrlo sam ponosna na ukazanoj prilici, jer mi se čini da s 38 godina mogu nešto reći i napraviti u umjetničko-organizacijskom smislu. Oduvijek me to privlačilo, ali ne kao ravnateljstvo u kojem bih se trebala baviti računovodstvom i kadrovskim službama, nego upravo u ovom umjetničkom smislu.»

S obzirom da je tek imenovana, Dora Ruždjak Podolski o sljedećem ljetu u Dubrovniku još ne može govoriti konkretno, jer nema potpuni uvid u stanje stvari, kako u papirima tako i na terenu. Zato će si uzeti vremena da posloži kockice, ispuni križaljke i kako se već to kaže: «Ova prva godina će sigurno biti testna, i tek nakon nje ću moći vidjeti u kojem smjeru će sve to ići pa ću onda i moći reći nešto više. Načelno, naravno, imam neke ideje kako osvježiti taj festival, najprije mladim redateljima, vjerojatno i inozemnim.» Unatoč predodžbi koja se, ne bez razloga, stvara u medijima posljednjih nekoliko godina, a od ovog ljeta i čuvenog «Hamleta» gotovo sustavno, nova ravnateljica Dramskog segmenta Dubrovačkih ljetnih igara nikako ne misli da je baš sve kazališno što Igre proizvedu – loše i nezanimljivo: «Imao je Dubrovnik jako, jako kvalitetnih i relevantnih  predstava u posljednjih nekoliko godina. To tvrdim s punim srcem i uvjerenjem.»

Programska odrednica kazališnog dijela Igara uvijek je bila baština, dramska i kazališna, uz tek poneki jedva dopušteni proplamsaj modernosti, ili čak suvremenosti. Zato su okosnice uvijek bile Držić, Vojnović i Shakespeare. Takav smjer planira zadržati i Dora Ruždjak Podolski: «Mislim da je to kvalitetan okvir, ali mu treba dodati i suvremene domaće autore. Naše bi dramatičare trebalo motivirati da pišu za lokaciju, za ambijent, i to u dogovoru s redateljima.» Pored takozvanog željeznog repertoara, koji su Dubrovačke ljetne igre njegovale ponekad i na svoju štetu, jedan od načelnih razloga animoziteta prema toj manifestaciji bio je i činjenica da je sad već bivši ravnatelj Dramskog programa, Ivica Kunčević, skoro svake godine na festivalu i režirao. Hoće li i nova ravnateljica tako raditi? «Kad vas imenuju na takvu dužnost, očekuje se da ćete i umjetnički raditi u svojem mandatu. Trenutno tek mogu obećati da sigurno neću u Dubrovniku režirati sljedeće dvije sezone».

Dora Ruždjak Podolski se bivšeg vodstva programskih segmenata Dubrovačkih ljetnih igara ne odriče, nego naprotiv Ivici Kunčeviću zahvaljuje za suradnički odnos, a samim Igrama za priliku da puno nauči o ambijentalnom kazalištu. Novoj ravnateljici treba zato zaželjeti sreću. Trebat će joj, koliko god ovih dana bila optimistična.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Čarobna frula - Dora Ruždjak
Postapokaliptična Čarobna frula Muzičke akademije
Muzička akademija izvodi Čarobnu frulu
Dora Ruždjak Podolski i Ivan Repušić na čelu Dubrovačkih ljetnih igara
Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta 2009
Ambijentalno kazalište - teatar u prostoru koji pobuđuje maštu
I Novi Zagreb može biti pozornica!
Slučajevi običnog ludila - Dora Ruždjak Podolski
'Slučajevi običnog ludila' - uvrnuta ljubavna priča

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici