Arnaud Bernard postavlja snovite Boeme

18.12.2009. Print | Pošalji link

Uz iznimku Čajkovskijevog "Mazepe", Opera zagrebačkog HNK ove se sezone odlučila za popularne repertoarne naslove.

Tako će za par mjeseci biti premijerno postavljena produkcija Bellinijeve "Norme", a već će 18. prosinca publici biti predstavljeni Puccinijevi "Boemi". Glazbeno vodstvo predstave preuzeo je Josip Šego, čime je HNK konačno pokazao nešto veće povjerenje prema vlastitom kadru. Naime, premda je Šego već četiri godine stalnim dirigentom Opere, ovo je prvi put da mu je povjereno ravnanje premijerom velikog naslova.

Šego ističe kako se rado prihvatio rada na "Boemima", prije svega zato što je na raspolaganju imao ono što smatra ključnim za postavljanje svake Puccinijeve opere – podjelu koja je "senzibilna i izrazito muzikalna". Naime, "Puccinijeva je glazba puna detalja i nijansi, pa su za nju potrebni stvarno spretni i senzibilni ljudi."

Podjela je uistinu reprezentativna. Naime, ovom se predstavom u zagrebački HNK vraća tenor Tomislav Mužek, koji je ulogom Rodolfa ostvario neke od svojih prvih većih međunarodnih uspjeha. Uz njega, u premijernoj postavi nastupa još nekoliko ponajboljih domaćih pjevača, poput Martine Zadro, Ivane Lazar i Luciana Batinića.

Ipak, u Puccinijevim se operama pojavljuje problem simfoniziranog orkestra, koji često prijeti zagušiti pjevače. Šego, međutim, nije zabrinut za kvalitetan odnos između solista i orkestra. Jer, "Puccini jest simfoničar, ali ta instrumentacija, zapravo, podržava soliste, jer je tom skladatelju na prvom mjestu drama, potom glazba, a onda sve ostalo."

Što se dramskog aspekta predstave tiče, njega potpisuje Arnaud Bernard, francuski redatelj koji je proteklih godina u HNK-u već postavio Puccinijev "Triptih" i Verdijevog "Falstaffa". S obzirom da je prošle sezone već iznenadio svojim sve samo ne komičnim pristupom komičnosti "Falstaffa", od Bernarda se i ovom prilikom može očekivati iznenađenja. On, pak, naglašava da je na idejnoj razini ovdje riječ o preslici njegove ranije produkcije "Boema" u Areni u Veroni. Konkretno, "predstava se događa na zaleđenim pariškim krovovima i u snu."

Jedan od težih zahtjeva koje je skladatelj u "Boemima" postavio i na glazbenom i na dramaturškom planu je sučeljavanje komičnih i tragičnih elemenata. Bernard oba ta elementa smatra podjednako bitnima. Jer, "Ako ne možete dovoljno dobro prikazati sreću i lakoću tih boema, onda ne možete prikazati niti kasniju dramu. Odnosno – ako ne prikažete uvjerljivo tu skupinu ljudi na početku, onda nećete razumjeti niti njihovu solidarnost i bol na kraju."

Kako to funkcionira u praksi, možete provjeriti u HNK-u već na premijeri Puccinijevih "Boema" 18. prosinca u 19:30. U glavnim ulogama Rodolfa i Mimi danas nastupaju Tomislav Mužek i Martina Zadro, a prve sljedeće izvedbe na rasporedu su 19. i 22. prosinca.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Boemi – Arnaud Bernard
Sučeljavanje tragičnih i komičnih elemenata u 'Boemima'
Falstaff - Arnaud Bernard
Triptih – Arnaud Bernard
Tri opere o smrti

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici