Nedoumice Ministarstva kulture: Časopis, portal? Kazalište, Teatar?

04.01.2010. Print | Pošalji link

Ni blagdansko i novogodišnje vrijeme ne može proći bez nesusvislosti domaće kulturne politike.

Na godišnjoj press konferenciji, koja služi uglavnom za samohvalu, predstavnici Ministarstva kulture, i ministar sam, uživali su u činjenici da se od ove, točnije od prošle godine rezultati natječaja za potpore i financiranje javnih potreba u kulturi mogu pronaći i na internetskoj stranici Ministarstva. I to, neuobičajeno za dosadašnju praksu, već od samog početka godine na koju se odnose. Inače su ti rezultati bili poznati tek u ožujku, što je bitno onemogućavalo normalan rad scene.

No, objavljivanje rezultata ranije, ili jednostavno činjenica da je sve, ili gotovo sve, odrađeno u očekivanom roku, donijelo je i nešto ranije reakcije. Prva među njima bila je ona redakcije internetskog portala Teatar.hr. Iako uspješno traje već sedam godina, i jedini je krovni portal za kazalište, kako dramsko tako i operu i balet, Teatar.hr nije prepoznat kao javna potreba u kulturi. Čak i unatoč činjenici da je aplicirano na četiri različita Kulturna vijeća pri Ministarstvu.

Stoga je Teatar.hr objavio otvoreno pismo redakcije u kojem se od Ministarstva traži da pojasni kriterije po kojima Vijeća odlučuju tko će a tko neće dobiti javna sredstva. Odgovor Ministarstva poslan je isključivo redakciji, da bi stvar bila smješnija, portala Monitor. U njemu se branilo kriterije, donekle ih se i opisalo, da bi u posljednjoj stajala tvrdnja kako se Teatrov «prijedlog programa kao on-line časopisa nalazi u skupini nekolicine prijedloga koji će se naknadno razmatrati» jer je «izazvao nedoumice». Da objasni te i druge nedoumice zamolili smo Noru Krstulović, pokretačicu i glavnu urednicu Teatra.hr.

Kako se definira uloga Teatra.hr? On je portal, on-line časopis…

Mi smo definitivno portal, a ne časopis, jer ne objavljujemo samo one sadržaje koji su imanentni tiskanom mediju. Trudimo se pratiti sva čuda informatičke tehnologije, i sve što nam internet pruža.

Kolika je relevantnost Teatra.hr, s obzirom da je jedini hrvatski portal specijaliziran za kazalište i scenske umjetnosti?

To bi bolje bilo pitati kolege, ne samo iz kazališta nego i kolege novinare. Činjenica ja da smo zaista jako čitan, i da je jako često, gotovo svakodnevno citiran u drugim medijima. To je možda i najvažnije za njegovu relevantnost, jer drugi mediji, puno bolje financirani od nas, vrlo često imaju potrebu preuzimati naše sadržaje.  

Kolika je čitanost? Točnije, klikanost?

Imamo 100 000 posjeta mjesečno u posljednjih mjesec dana.

Ovo nije prvi put da vas je Ministarstvo odbilo? Vaše nesuglasice imaju dugu povijest.

Mi smo u prve tri godine rada odlučili da uopće nećemo aplicirati na natječaje Ministarstva i Grada iz nekoliko razloga. Prvi je taj što smo jako kritični prema načinu kako se novac iz javnih fondova dodjeljuje i htjeli smo pokazati da bi trebalo dokazati, pogotovo na ovakvim projektima, da nešto može opstati ako ima koncept i funkciju i bez tih sredstava, pa se tek onda javiti na natječaj. Obično se radi drukčije – smisli se projekt i prijavi ga se, a ako novac ne dođe, onda ništa. Drugi razlog je bio taj što sam u vrijeme kad je Teatar.hr kretao surađivala na nekim projektima Ministarstva kulture i činilo mi se to malo neumjesnim u toj poziciji.

Zašto je Teatar.hr bio prijavljen kao program na čak četiri različita Vijeća pri Ministarstvu?

Tako smo tek prije četiri godine prvi put aplicirali, i bili smo odbijeni  s objašnjenjem da smo se javili na pogrešno vijeće, pa smo zato tri godine zaredom aplicirali na različita vijeća i ponovno bili odbijeni. Zato smo sad aplicirali na sva četiri vijeća, jer više zaista nismo znali što da radimo.

Što znači tvrdnja Ministarstva da će slučaj Teatra.hr naknadno razmatrati?

Shvatili smo da smo odbijeni jer na stranicama Ministarstva kulture nigdje ne piše da uopće postoji neka grupa projekata o kojima će se naknadno raspravljati. Rezultati su objavljeni, i mi smo zaključili da je to – to. Ne znam što znači ta tvrdnja Ministarstva, osim ako nije riječ o kupovanju vremena ovisno o reakciji javnosti. Nama to komplicira rad, jer smo aplicirali na cijeli niz europskih projekata u kojima nas se ozbiljno razmatra za partnere. Međutim, u svim tim razgovorima prvo pitanje koje nam postavljaju je o razlozima nefinanciranja s lokalne strane. Tako su nam ruke vezane. 

Gdje bi zapravo portal takvog tipa trebao, recimo to tako, «spadati»?

Meni bi bilo logično da se o nama odlučuje na vijeću za nove medije i Vijeću za kazalište.  Međutim, s obzirom da veliki broj on-line izdanja, neću ih zvati časopisima jer mnogi to nisu, dobiva sredstva na Vijeću za časopise, javili smo se i tamo. To je već pitanje kulturne politike, treba li časopise tretirati kao siteove i obrnuto, i treba li sredstva za časopise, koja su bitno manja od na primjer sredstava kojim raspolaže Vijeće za kazalište, rascjepkati i na specijalizirana izdanja.

Je li Teatar.hr i komercijalan portal? Kako stojite s reklamama i medijskim partnerstvima koje nudite scenskim projektima? Koliko ovisite o tržištu, kad je to već istaknuto kao jedan od kriterija za dobivanje potpore Ministarstva?

Mi definitivno nismo komercijalni, iako su svi naši suradnici plaćeni, osim mene kao urednice. Plaćeni su od drugih poslova koje radim. Nismo komercijalni jer kazalište u Hrvatskoj još uvijek nisu stimulirana da ostvaruju profit. Dakle, ako nisu privatnici u pitanju, kazalištima  nije važno imaju li popunjeno gledalište. Mi ovisimo o tržištu, ali samo tržište nije senzibilizirano, jer nikome nije uvjetovano da ostvaruje profit ili da investiraju u promociju.

Od Grada Zagreba Teatar.hr je prošle godine dobio potporu. Je li ona stalna? Očekujete li je i ove?

Dvije godine zaredom smo dobili od Grada 50.000 kuna, što je dovoljno za desetak mjeseci rada dijela redakcije. Nema garancije da su ta sredstva stalna, možemo se samo nadati da će nas Grad i dalje podržavati. Potpora koju dobivamo od njih ne znači da smo manje kritični, tako da je moguće da smo i nekome u gradskim vijećima stali na žulj. Vidjet ćemo!

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Što je Teatar.hr?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici