'Bjesovi' u HNK traju koliko trebaju trajati!

15.01.2010. Print | Pošalji link

Kad se govori o Hrvatskom narodnom kazalištu, najčešće se ipak govori o klasici.

Nacionalna kuća ima i pravo i obvezu, koliko god zloupotrebljavala i jedno i drugo, postavljati takozvani željezni repertoar. A što može biti bolje, reprezentativnije, značajnije i, nažalost, duže, od Dostojevskog na kazališnim daskama. Upravo njegove «Bjesove», u širom svijeta korištenoj dramatizaciji Alberta Camusa, u zagrebačkom je HNK-u postavio redatelj poljskog porijekla i europske karijere Janusz Kica, čest gost domaćih kazališta.

Ljubavna priča, politički krimić o ranim socijalistima i anarhistima i na koncu, kronika provincijskog gradića carske Rusije, sve su to začini pravog «ruskog romana». A «Bjesovi» Fjodora Mihajloviča Dostojevskog upravo su to. No, iako je Camusova dramatizacija gotovo stalno repertoarno mjesto, nije on jedini koji je na tome radio. Točnije, prema mišljenju čuvenog Andrzeja Wajde, poljskog filmaša koji se bavio i kazalištem, i na Camusu je trebalo raditi. «Mi smo u jednoj ruci imali Wajdu, u drugoj Camusa, a na glavi, ili u glavi, Dostojevskog. Uzeli smo i neke dijelove izvornika, koji su nam se učinili zanimljivi, dok smo neke dijelove Camusove dramatizacije izbacili. Ipak, nit vodilja bio nam je Wajdin filmski pristup.», tumači Kica.

Predstave koje nastaju u jednom vremenu morale bi biti i svojevrsnim znakom tog vremena - ili barem njime presudno obilježene. Janusz Kica jasan je kad se treba odlučiti referira li se njegova režija na Dostojevskijevo 19., Cumusovo 20. ili današnje, 21. stoljeće: «Ne zanima me 19. stoljeće, jer živim u ovom., Zato naše razumijevanje problematike tog romana mora biti današnje, sadašnje.». Ipak, produkcija Hrvatskog narodnog kazališta mora zadržati i neki lektirni okvir, ili barem izgled. Kica pak tvrdi da nije pokušavao pretjerano osuvremeniti predstavu, jer neke rečenice zvone nevjerojatnom snagom i aktualnošću. Zato nastavlja:  «Ne moram moliti glumce da u ruci drže mobitel kako bi predstava izgledala, ili bila suvremena!». 

Zagrebački poznavatelji i ljubitelji kazališta, ali i ne samo oni, na pravi su način iščitali činjenicu da čak i večerašnja premijera «Bjesova» u HNK-u počinje u 19 sati, a ne u uobičajenih 19:30. Da, to je znak da predstava traje puna četiri sata, i to sa samo jednom pauzom. Redatelj se zbog toga ne uzrujava: «Netko tko pet sati gleda tenis na televiziji, može izdržati četiri sata u kazalištu. Predstava je toliko duga koliko treba biti. Može se napraviti nešto radikalno, na primjer «Bjesove» od pedesetak minuta, ali bila bi to sasvim druga priča.»

«Bjesove» će 15. siječnja, s početkom u 19 sati, premijerno izvesti Franjo Kuhar, Bojan Navojec, Vedran Mlikota, Milan Pleština, Olga Pakalović, Goran Grgić, Ivana Boban, Božidar Boban, Alma Prica i mnogi drugi iz ansambla Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

AUDIO VERZIJA

(T.M. & I.R.)

Pročitajte i ...
Janusz Kica režira 'Bjesove' u HNK-u

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici