Do Težišta putem tjelesnih meridijana

15.01.2010. Print | Pošalji link

Ni ples ne zaostaje u siječanjskom premijernom nizu. Tako je na rasporedu Zagrebačkog plesnog centra 16. siječnja premijera nove koprodukcije Zagrebačkog plesnog ansambla.

Točnije, riječ je o projektu Andreje Široki, dugogodišnje članice tog ansambla, koja je u posljednje vrijeme otkrila i svoju koreografsku stranu. Nakon «Kartografije», predstave koja je već obišla regiju, u kojoj je definirala neke od svojih autorskih postulata, u «Težištima», kako glasi naslov nove predstave, nastavlja istraživanje u tom smjeru.

«Težišta» kao početnu točku za stvaranje formalnih aspekata izvedbe uzimaju ideju o tjelesnim meridijanima, svojevrsnom energentskom krvotoku, ili energetskoj mreži ljudskog tijela. Pritom koreografski funkcioniraju kao sklop obrazaca, čija transformacija ovisi o subjektivnom pristupu triju izvođačica prema zadanom materijalu. Koreografkinju su zanimali nivoi prisutnosti, a do njih dolazi preko tjelesnih meridijana, iako tvrdi da se kroz bilo koju vrstu vizualizacije može dobiti prisutnost.

Andreja Široki za ovaj je projekt izabrala već provjerene suradnice, Maju Marjančić i Martinu Nevistić, te nešto novije ime na domaćoj plesnoj sceni - Anu Šaškor. Izabrala je tri različita tijela jer ju je zanimalo kako će različitost funkcionirati istoj vrsti fizikalnosti. U dramaturgiji predstave pomagala joj je Vedrana Klepica, što nije nevažno jer je pri radu na «Težištima» bilo i sasvim specifičnih zahtjeva, koji ponekad brišu granicu između koreografske ideje i izvođačkog odgovora na nju. «Zanimalo me kako sam pokret uvjetuje ekspresiju tijela i lica, a da ona nije zadana izvana. Pokušala sam što manje manipulirati izvođačicama  nametanjem nekih izvanjskih obrazaca. Željela sam ih vratiti u njihova iskustva, stavove i tijela i da iz toga nastane plesni materijal.», tvrdi Široki.

«Težišta» u Zagrebačkom plesnom centru igraju i pretpremijerno, 15. siječnja, također u 20 sati.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Težišta' - nova plesna predstava

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici