Tko je hrvatska reprezentacija, pitaju se Šeparović i Frljić

19.01.2010. Print | Pošalji link

Kad smo prije nekoliko mjeseci objavili poziv na audiciju za projekt «Srce moje kuca za nju», nije bilo sigurno kada će se on i kako realizirati.

Danas pak, sve znamo, jer nakon par odgoda i natezanja s Hrvatskim narodnim kazalištem oko slobodnih termina, kazališna utakmica ženske reprezentacije, točnije ženskih reprezentacija, dogodit će se u nedjelju 24. siječnja na Maršalovom trgu.

Projekt «Srce moje kuca za nju» osmislio je Borut Šeparović, no nije ga mogao ostvariti sam ili sa svojim brendom «Montažstroj» nego se povezao s Plesnim centrom Tala, Tamare Curić i Larise Lipovac. Razlog je prvenstveno glomaznost ideje, a ona je bila ponoviti legendarnu utakmicu iz 2007. kad je Hrvatska na Wembleyu pobijedila Englesku. Za sve koji smatraju da je nogomet negdje između rata i politike i da ima ogroman simbolički potencijal, ta će utakmica ostati trajno u sjećanju, a Šeparović ovom predstavom želi pokazati i drugu stranu te sjajne medalje.

Nakon audicija izabrane su dvije hrvatske reprezentacije. Tako prvo poluvrijeme igraju izvođačice, plesačice i glumice, uglavnom mlade i profesionalne, dok u drugom igraju nezaposlene žene. Kao i prošli projekti iz Šeparovićeve kuhinje, poput «Timbuktua» ili «Generacije 91.-95.» i «Srce moje kuca za nju» ima snažnu i angažiranu socijalnu notu. Kao i spomenute, i ona se, osim na sadašnjost, referira i na prošlost, pogotovo prošlost dvadesetogodišnje izvedbene skupine Montažstroj: «Ova predstava za mene ima veze s Montažstrojem, jer njega smo davno predstavili kao nogometno kazalište, a sad smo, zajedno s Plesnim centrom TALA, napokon dobili priliku da ga predstavimo kao hrvatsko nogometno kazalište. Nogomet kao tema me zanima oduvijek, jer se preko njega može lako vidjeti stanje nacije, a kako igramo u reprezentativnom prostoru nacionalnog predznaka, mislim da se dosta zanimljivih komponenti poklopilo u ovom projektu.»

Ideju i režiju projekta «Srce moje kuca za nju» potpisuje Borut Šeparović, ali za dramaturgiju je zadužen bio Oliver Frljić. On tvrdi da se u predstavi pokušava pokazati tko zapravo reprezentira Hrvatsku. Pitanje «tko zapravo čini hrvatsku reprezentaciju, ljudi s burze ili skupo plaćeni nogometaši koji se često čuvaju za inozemne klubove i na terenu samo nominalno 'ginu', i to «s figom u džepu?», podsjeća i na općenito stanje hrvatskog društva. U radu na predstavi, tvrdi Frljić, to se iskristaliziralo kao poenta ovog projekta: «Iako nismo išli za time, na kraju se pokazalo da sve što se događalo tim ženama, koje su prošle sve što su im donijele kapitalizacija i privatizacija, nije bilo slučajno, nego sustavno. U njihovim pričama neke se činjenice ponavljaju, gotovo kao obrasci, i bojim se da i ovu mlađu reprezentaciju iz prvog poluvremena, čeka slična sudbina.»

U prvom, uvjetno rečeno, plesnom dijelu predstave, nastupaju: Adriana Josipović, Ana Stunić, Ana Vilenica, Antonia Matković, Daria Karić, Helvecia Tomić, Iva Morandini-Plovanić, Martina Car, Martina Tomić, Nataša Mihoci, Petra Milojković i Rina Kotur. Hoće li one također za nekoliko godina stajati u redu na birou za zapošljavanje, vidjet ćemo, ali izvođačicama u drugom, dokumentarnom dijelu predstave, rad s Talama, Šeparovićem i Frljićem, donio je barem neko zadovoljstvo.

Jedna od njih, Zrinka Banić Tomišić, kratko komentira svoju situaciju i činjenicu da se neovisna kultura zainteresirala za temu o kojoj jedva brinu oni koji bi trebali, dakle, državne institucije:  «Vjerujem da bi sve od nas koje sudjelujemo u drugom dijelu predstave vrlo rado predstavljačle Hrvatsku na neki drugi način, i da bismo to mogle!». Upravo zato, zaslužile su da im se spomenu imena. One su: Antoaneta Boras-Vidov, Brigita Sajko, Davorka Drvodelić, Lela Lujanac-Kerdić, Mirjana Kalinger, Nada Kos Balen, Renata Petrović, Sanja Plepelić, Silva Cirković, Sonja Cirković i Vasiljka Martinović.

Želite li vidjeti kako igra ženska hrvatska nogometna reprezentacija i koga zapravo predstavlja, nabavite ulaznice i pojavite se u Hrvatskom narodnom kazalištu 24. i 31. siječnja., Kako su to zasad i jedine izvedbe sa sigurnim terminima, budite brzi i odlučni!

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Srce moje kuca za nju - Borut Šeparović
Nogometna utakmica Hrvatska : Engleska iz 2007. na daskama HNK
GODIŠNJI PREGLED: Kazalište 2009.
Generacija 91.-95. - Borut Šeparović
Generacija 91.-95. – rat u Bosni očima današnjih klinaca
'Generacija 91.-95.' - nova predstava Boruta Šeparovića
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
Zagreb noću - Oliver Frljić & Borut Šeparović

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici