Zagrebačka Garaža premijerno u New Yorku

19.01.2010. Print | Pošalji link

Ne događa se često da se hrvatsko kazalište može pohvaliti odlaskom u Ameriku, a još rjeđe da je to baš New York.

Nikad se, međutim, nije dogodilo da neko domaće kazalište ima i premijeru u Velikoj Jabuci. Još kad je riječ o domaćem tekstu, koji time zaista doživljava svjetsku praizvedbu, sasvim je sigurno riječ o posebnoj stvari. Naslov joj je «Garaža», i riječ je o novoj produkciji Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Ivice Buljana prema istoimenom romanu Zdenka Mesarića. Predstava će premijerno će biti izvedena 28. siječnja u kultnom kazalištu La MaMa, koje vodi česta zagrebačka gošća Ellen Stewart. Njezino kazalište ujedno je i koproducent ovoga projekta u kojem,  pored ansambla ZKM-a, sudjeluju i gosti – kompletna grupa TBF.

Ivici Buljanu Mesarićev je roman preporučio Saša Antić iz TBF-a, i s obzirom da je netipičan za recentnu hrvatsku produkciju proze, ali i drame, redatelju se odmah svidio kao materijal za predstavu. Mesarićev prozni prvijenac po objavljivanju je dobio epitet najšokantnijeg i najmučnijeg hrvatskog romana. Njegove teme, kao što je eutanazijski turizam, gladijatorske borbe, obiteljsko nasilje, eksploatacija djece, pedofilija i socijalna zapuštenost, neka su vrsta antiutopije. «To je neka znanstvena fanstastika pomiješana sa socijalom, pa nam je jedno vrijeme na probama parola bila «Hrvatska kao zemlja u koju vrijedi doći umrijeti!», tvrdi Buljan.

Predstava je poprilično fizički zahtjevna i gruba. Prvih mjesec dana Vedran Živolić, Ksenija Marinković, Frano Mašković, Goran Bogdan, Nina Violić, Doris Šarić Kukuljica, Barbara Prpić, Sreten Mokrović, Aleksandar Antić i Mladen Badovinac proveli su u bildanju, kako bi se uopće suočili s pravim radom na predstavi. «To me podsjetilo na dane kako se teatar radio 60-ih, pa je ova predstava i diskretna posveta Ellen Stewart i teatru La Mama. Ta vrsta fizičkog i glazbenog kazališta možda izgleda malo staromodno u ovo vrijeme namjernog minimalizma na pozornicama, ali nama se činilo da je upravo ovo pravi put.»

«Garaža» će u New Yorku igrati ukupno osam puta, a nakon toga se ansambl vraća u Zagreb i priprema za zagrebačku premijeru 13. veljače. Jedna od repriznih zagrebačkih izvedbi trebala bi biti i kao u New Yorku, dakle na «tranzicijskom engleskom». U svakom slučaju «Garažu» - jedva čekamo!

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
ZKM premijerno u New Yorku
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Perforacije - festival izvedbenih umjetnosti
Perforacije između performansa, kazališta i netradicionalnog
Zvijezde na Festivalu svjetskog kazališta
Autorski projekti u fokusu Festivala svjetskog kazališta
Festival svjetskog kazališta 2009. - izvještaj prvi
Sallinger - Ivica Buljan
Ivica Buljan režirao još jedan tekst Bernard-Marie Koltesa
'Sallinger', s jednim ili dva 'l'?

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici