Brezovčev 'Okovani Galileo' otvara kazališnu sezonu u MSU

20.01.2010. Print | Pošalji link

U svemu što je rečeno o novoj zgradi Muzeja suvremene umjetnosti, čini se da se nekako zaboravilo na činjenicu da je njome Zagreb dobio novu kazališnu dvoranu.

Njezino je ime Gorgona, jer sve u novom MSU mora podsjećati na bolju prošlost. No, njen bi program mogao ipak odražavati i sadašnjost, a možda i budućnost sveukupnosti umjetničkih praksi - kako iz Hrvatske, tako i iz svijeta. Gorgona prima 230 posjetitelja, a ima izvrsnu opremu, rund-binu i električne povlake. Već pedesetak termina za ovu godinu u toj dvorani rezervirao je Eurokaz, festival koji, za razliku od nekih drugih, nema svoju dvoranu, a i u svojoj je specifičnosti izbora vrlo često na granici umjetničkih disciplina. Zato je suradnja Festivala novog kazališta i Muzeja suvremene umjetnosti prirodna. Smatra to i jedan od glavnih kustosa MSU-a, Tihomir Milovac, i sâm često scenograf u novokazališnim produkcijama: «Činilo nam se da suvremenost nije samo područje likovnosti, nego i svih umjetničkih disciplina, čak i kad je riječ o kući koja jest primarno posvećena likovnosti.» 

Suradnja Eurokaza i Muzeja prirodna je i za voditeljicu festivala Gordanu Vnuk. Ona ima program kojim može napuniti dvoranu Gorgona i izvan uobičajenih lipanjskih termina i zapravo je jedva čekala ovakvu priliku s obzirom da Eurokaz već nekoliko godina pokušava izaći iz strogog prezentacijskog okvira i sve se više angažira oko produkcija i koprodukcija s domaćim i inozemnim partnerima. U tom smislu, dvorana kao što je ova u MSU došla je kao naručena. Gordana Vnuk zato najavljuje barem po jedno događanje, bilo da je riječ o gostovanju ili koprodukciji, sve do lipnja, kad će većina njih biti i ponovljena u novom, cjelomjesečnom formatu festivala. 

Dvorana Gorgona korištena je već na otvorenju MSU-a, kao i kasnije tijekom festivala Filmskih mutacija, ali tek će sutra biti i, recimo to tako, «kazališno» otvorena gostovanjem, ili zagrebačkom premijerom predstave «Okovani Galilej». Riječ je o koprodukciji Eurokaza, Opere Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke i firentinske novokazališne kompanije Laboratorio Nove, naravno, u režiji Branka Brezovca, koji također hvali dvoranu Gorgona. Za njega je to prostor malo veći od Teatra &TD, a malo manji od kazališta koja moraju misliti na način «teatra novca» pa u njemu kompromis zarade, na koji ostala kazališta moraju pristati, može biti bitno manje zastupljen.

Međunarodna koprodukcija «Okovani Galileo» nastala je, u povodu četiristote obljetnice Galilejeva izuma dalekozora, točnije, kako tvrdi Brezovec, trenutka kad je dalekozor uperen u nebo. Predstava jest opera, ali u specifičnom žanru «opere corale», Glazbu je napisao makedonski skladatelj Marjan Nekjak, a libreto sâm Brezovec, i to prema svojem već patentiranom spoju dva naizgled nepovezana djela. Riječ je o Eshilovom «Okovanom Prometeju» i Brechtovom «Životu Galilejevom». Ta dva lika spaja, prema redatelju, činjenica da su ta dva prometejska lika paradigmatska za odnos kulture, umjetnosti, znanosti i politike, pogotovo zato što prvi trpi kaznu zbog suprotstavljanja vlasti, dok je drugi, pri susretu sa spravama za mučenje, jednostavno odlučio sačuvati živu glavu. No, nije sve baš tako jednostavno. 

Kako izgleda nešto što se zove «opera corale», i kako zvuči, provjeriti se može u dvorani Gorgona MSU-a ne samo na premijernim izvedbama 21., 22, i 23. siječnja, nego i u repriznim terminima od 25. do 30. siječnja. Dođete li na predstavu nešto ranije, stignete u MSU uhvatiti i nešto od stalnog postava, ili barem recentnu izložbu Aleksandra Srneca.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
'Okovani Galeileo' - nova predstava Branka Brezovca

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici