Jubilarnom PIF-u grad ne želi pomoći

30.08.2007. Print | Pošalji link

Tradicionalno već početak zagrebačke kazališne sezone čini PIF, ili Međunarodni festival kazališta lutaka.

Ove godine, međutim, "Pupteatra internacia festivalo", kako su ga prozvali esperantisti kad su ga osnivali, slavi 40. obljetnicu i sam je program donekle podređen toj činjenici. No, festival neće sam sebi podizati spomenik, jer za to nakon četiri desetljeća više ni nema potrebe, ali je zato ove godine očekivano posvećen - hrvatskom lutkarstvu.

Naravno, i prošlih je godina PIF bio smotra najboljega što proizvode domaći lutkari, ali je naglasak ipak uvijek bio na gostima i gostujućim predstavama. Ove godine, od 31. kolovoza do 7. rujna situacija je drukčija, tvrdi umjetnička ravnateljica PIF-a Livija Kroflin koja je na jubilarni PIF pozvala sva hrvatska lutkarska  kazališta: od Osijeka, Rijeke, Zadra i Splita do  Zagreba, dvije stalne skupine, Lutkarsku scenu Ivana Brlić Mažuranić i Kazalište Maštaonica iz Zagreba, te Lutkarsko kazalište iz Mostara.  

Kako je rastao PIF tako je pomalo raslo i hrvatsko lutkarstvo. Iako ova vrsta izvedbenih umjetnosti ima kod nas sasvim pristojnu tradiciju, tek je nedavno u Hrvatskoj otvorena prva prava škola za lutkare. Riječ je o Umjetničkoj akademiji u Osijeku, koja ne pravi razliku između studenata koji žele stajati na pozornici punim glasom i stasom, i onih koji će možda biti iza paravana, sjediti na takozvanim guzovozima, ili će im publika vidjeti tek ruke, ukratko, dakle svima onima koji su odlučili svoj profesionalni život podrediti lutkama. S obzirom da je običaj PIF-a svake godine predstaviti tradiciju i obrazovni sustav nekog nacionalnog lutkarstva, 40. jubilarno izdanje zagrebačkog festivala, prava je prilika da se napokon porazgovara i o hrvatskom slučaju.

Umjetnička akademija u Osijeku je prva i jedina prava lutkarska škola u Hrvatskoj, i njezini su studenti već nastupili na PIF-u, ali izvan konkurencije, dok su ove godine dobili čast da otvore zagrebački festival s predstavom «Karneval životinja». Predstavljanje osječke škole, razgovor sa studentima i njihovim polaznicima te vjerojatno i pokazna vježba stupnja do kojeg su zajedno došli, na programu je u utorak, 4. rujna. Međutim, i predstava koja će službeno otvoriti ovogodišnji PIF, kao i sve druge iz domaćih lutkarskih kazališta, imaju zajedničku crtu, koja je ujedno i ograničavajući faktor. Ta je zajednička osobina, po prirodi stvari, unaprijed i obilježila ovogodišnji program, tvrdi, kao da se pokušava opravdati, Livija Kroflin: «Većina predstava je ove godine namijenjena djeci, jer hrvatska kazališta još uvijek isključivo igraju i stvaraju predstave za djecu. No, neke od njih su, zbog različitog pristupa lutkarskoj umjetnosti, sigurno zanimljive i nešto starijoj publici.»  

Da u Hrvatskoj nema lutkarstva za odrasle jasno je svima koji su barem jednom posjetili Međunarodni festival lutkarskog kazališta, i ne treba se zavaravati vjerovanjem da će se ta situacija promijeniti razgovorom. Ipak, u potrazi za kvalitetnim europskim kazalištem Livija Kroflin je za međunarodni segment programa ovogodišnjeg PIF-a uspjela osigurati gostovanja kazališta iz Nizozemske, Španjolske, Češke, Bugarske, Italije, Mađarske i Slovenije. Svaka od njih je posebna na svoj način, ali umjetnička ravnateljica ističe Teatro Del Caretto iz talijanskog gradića Lucca, sa «Snjeguljicom», predatavom koja živi već dvadeset godina. Kako je i ona ipak predstava za mlađi uzrast, odrasli će doći na svoje tek gostovanjem čuvenog Nevillea Trantera i njegovog zagrebačkoj publici jako dobro poznatog kazališta Stuffed Puppet Theatre. Nakon gostovanja sa «Salomom» i «Moliereom», Tranter ovoga puta s prepoznatljivim golemim lutkama igra predstavu «Shicklgruber alias Adolf Hitler» o posljednjim satima u berlinskom bunkeru 1945.

Sveukupno, 40. PIF u osam dana trajanja nudi 18 predstava koje će izvesti 17 kazališta, i sve će se događati u velikoj i maloj dvorani Zgarebačkog kazališta lutaka te u kazalištu Komedija. No, izvedbe su samo dio festivala koji ove godine ima posebno bogat popratni program. Livija Kroflin pritom posebno izdvaja dvije izložbe: izložbu «Lutka-čovjek-PIF» Ivana Špoljereca koji već tridesetak godina fotografski bilježi ovaj festival, te izložbu «Autorski touch u hrvatskom lutkarstvu» koju je od raznih materijala, samih lutaka, ali i vizuala predstava, sastavio Abdulah Seferović. PIF, i njegov organizator, Međunarodni centar za usluge u kulturi, nastavljaju i svoju izdavačku djelatnost, na našim područjima i pionirsku kad je riječ o lutkarstvu. Ove godine uspjeli su dovršiti projekt prijevoda ključne studije poljskog povjesničara kazališta Henryka Jurkowskog  «Povijest europskog kazališta», čiji se drugi dio, koji će biti predstavljen u subotu u ZKL-u, bavi prošlim stoljećem. Od ove godine će Biblioteka Velika lutkanija biti bogatija i za knjigu Luka Paljetka «Lutke za kazalište i dušu».

Sve ovo zvuči gotovo idilično, kako se i očekuje od lutkarskog festivala koji se smjestio na sam početak kazališne sezone, kad još nikome ne smeta, i kad publika još nije razmažena prevelikom ponudom. Međutim, u svojem 40. izdanju Međunarodni festival kazališta lutaka i njegov organizator naišli su i na neke probleme, točnije pokušaje opstrukcije od strane gradske vlasti. Najprije je Turistička zajednica grada Zagreba odbila pomoći festivalu, iako je to činila godinama, a onda je i ZET prekinuo višedesetljetnu tradiciju da se izvođači i gosti festivala uz predočenje festivalske propusnice mogu besplatno služiti zagrebačkim javnim prijevozom. Spoji li se to s činjenicom da je nedovršena kazališna dvorana u sklopu Međunarodnog centra za usluge u kulturi u Travnom ipak, i pomalo u tišini, dodijeljena Zagrebačkom kazalištu lutaka, čini se da netko negdje baš i ne vjeruje previše u budućnost PIF-a i njegove organizacije.

No, program osnivanja Teatra Travno još je dosta daleko od realizacije, s obzirom da dvorani još nedostaje cjelokupna scenska tehnika. S druge strane, pitanje je kako će i kojim programom, osim ponavljanja svojih produkcija, ZKL, koji je tek prije nekoliko godina uselio u novu zgradu na Zrinjevcu, puniti i najavljeni Teatar Travno. Na sva ta pitanja Livija Kroflin, koja se također sa svojim programom ispred Međunarodnog centra za usluge u kulturi natjecala za dvoranu u Travnom, a koja je toj ustanovi prije dvadesetak godina i bila obećana, još nema odgovor. Možda je baš zato svoj uvodni tekst u programskoj knjižici završila ovako: «Četrdeseti PIF. Možda kraj jedne epohe. Možda početak nečag novog.»

O budućnosti PIF-a, ali i kazališta u Travnom, još će se sigurno dosta govoriti. U međuvremenu, od 31.08. do 07.09.2007. u gradu je 40. izdanje PIF-a, lutkarskog i najstarijeg, a prema mnogima, i najzabavnijeg zagrebačkog kazališnog festivala. Sve obavijesti o programu nalaze se na adresi.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
PIF 2009.
PIF 2009.
Festival posvećen kraljici lutaka
PIF 2008.
Stari PIF s novim programskim segmentima
41. PIF posvećen obljetnici ginjola
Zagrebački holding upravlja i lutkama
Nastavlja se holdingizacija zagrebačke kulture
40.PIF Post Festum
5. Festival svjetskog kazališta: suvremenost i angažman

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici