Tko stoji iza festivala svjetskog kazališta?

05.09.2007. Print | Pošalji link

Da je Zagreb metropola, trudimo se vjerovati. Ali da Zagreb zaista želi postati metropolom, na tome, čini se, pokušavaju zajedničkim snagama raditi svi.

Od gradskih vlasti koje nas u to svakodnevno uvjeravaju, do udruga koje na tome manje ili više samozatajno rade. Međutim, tko radi, taj i griješi, pa se nakon ljetne suše i lutkarskog festivala koji završava u petak, već početkom sljedećeg tjedna Zagrebu sprema prava gužva, barem kad je riječ o kazalištu.

Naime, 10. i 11.09.2007. u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog dolazi izraelska skupina Mayumana, što u prijevodu znači «vještina», koju dovodi Udruga Festival svjetskog kazališta, dok istodobno, u Hrvatskom narodnom kazalištu počinje peto izdanje Festivala svjetskog kazališta i to gostovanjem berlinskog kazališta Schaubuehne s predstavom «Smrt trgovačkog putnika». Isto ime koje stoji iza dva različita projekta zbunilo je ne samo većinu zainteresirane publike nego čak i novinare.

Riječ je o problemu o kojem ste već mogli čitati, kad su se Festival svjetskog kazališta i Udruga koja se zove Festival svjetskog kazališta međusobno planirale tužiti oko upotrebe imena. Kako od tužbi nije, očito, bilo neke koristi, treba pažljivo čitati plakate kako bi se znalo kome pripada zasluga za koji od programa. Priča je zapravo stara nekoliko godina, kad je osnivan Festival svjetskog kazališta. Kako je festival trebalo negdje smjestiti, jer ga nije mogao voditi tadašnji Ured za kulturu, osnovana je udruga istog imena zadužena za organizaciju i produkciju festivala. Međutim, kad je nakon dvije godina takvog funkcioniranja festival, gradskom odlukom, postao dio Zagrebačkog kazališta mladih, jer je selektorica festivala Dubravka Vrgoč u međuvremenu postala i ravnateljicom ZKM-a, udruga je ostala bez posla iako joj je, formalno-pravno,   ostalo ime oko kojeg se još uvijek spore.

Obje organizacije našle su se ovih dana u istom terminu, a pomalo je ironično i da im se plakati, koji najavljuju različite programe ali s istim datumima, na gradskim reklamnim panoima nerijetko dodiruju. Ipak, ne treba ih miješati: Festival svjetskog kazališta, dakle, počinje 10. i traje sve do 25.09.2007., dok Udruga Festival svjetskog kazališta dovodi izraelsko plesno-glazbeni spektakl.

To izraelsko gostovanje, kako piše na plakatima i promotivnim lecima, predstavljaju «Grad Zagreb i Udruga Festival svjetskog kazališta». O čemu je riječ, i koliko je istine u usporedbi Mayumane i čuvenog Stompa, govori Valentina Zeljak Božović, producentica i predsjednica Udruge festival svjetskog kazališta: «Riječ je o jednoj od najvećih svjetskih plesno-kazališno-akrobatskih  atrakcija, koju prati i glazba koju proizvode sami izvođači na neočekivanim predmetima». Grupu su osnovali su Eylon Nuphar i Boaz Berman još 1996. u Izraelu, a pohod na svjetske pozornice započeo je 2002. Ovom autorskom dvojcu bio je cilj stvoriti izvedbenu družinu koja će moći kombinirati sva izražajna sredstva izvedbenih umjetnosti, a to znači – pjevanje, ples, proizvodnju ritma, glumu i sve što se može svidjeti današnjem gledatelju. Svih ovih godina trupa je na svojim audicijama za predstavu birala izvođače od preko 7000 profesionalaca. Danas trupa broji 55 izvođača raspoređenih u četiri trupe. Izvođači Mayumane su iz 19 zemalja, govore 33 jezika, a njihovo majstorstvo na pozornicama diljem svijeta pokazuje golemo plesačko umijeće i sve moguće bubnjarske tehnike. Mayumana zagovara umjetnost bez granica i humanost s jednim srcem i jednom dušom. Glazba u predstavama Mayumane bazira se na energiji i ritmu, a u osnovi oponaša plemenski ritual. Stilski ona koristi afričku glazbu, kubansku, arapsku, glazbene motive Srednjeg Istoka, dakle tradicijsku glazbu, ali i rock and roll i hip hop.

Udruga Festival svjetskog kazališta neće stati samo na gostovanju kompanije Mayumana, nego ima i velike planove za budućnost jer joj je i cilj u Zgareb dovoditi velike svjetske produkcije kakve domaća publika nema prilike vidjeti. U tom smislu planira i gostovbanje grupe Stomp, koju se njačešće spominje kad treba usporedba za ono što radi Mayumana. Kako iza gostovanja Mayumane stoji udruga Festival svjetskog kazališta, ali i Grad Zagreb, producentica Valentina Zeljak Božović napominje kako je od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, kao i od Veleposlanstva Republike Hrvatske u Izraelu, uspjela dobiti oko pola milijuna kuna, pa zato ulaznice za zagrebačke izvedbe neće koštati onoliko koliko bi koštale, recimo, na Broadwayu.

Ipak, iste termine, uzeo je i Festival svjetskog kazališta za početak svojeg petog izdanja. Valentina Zeljak Božović tvrdi da je to neće smetati jer ti programi ni ne računaju na istu publiku: «Mayumana je, uvjetno rečeno, namijenjena mlađim ljudima, jer jak ritam Mayumane može ponekad biti i previše intenzivan.» Isto pitanje postavili smo i Dubravki Vrgoč, koja je zajedno s Ivicom Buljanom, selektorica Festivala svjetskog kazališta. Ona pak ne želi ništa komentirati i smatra da to pitanje treba uputiti Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport koji financira oba programa.

Za Pavla Kalinića, pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, u cijeloj zavrzlami oko imena Festival svjetskog kazališta, gradskog podupiranja programa udruge i festivala te  njihovog terminskog preklapanja, nema ničega spornog: «Jedno je privatna udruga a drugo je festival koji organizira ZKM. Riječ je o dva producenta i dva u potpunosti odvojena programa koji su aplicirali na natječaj za financiranje  javnih potreba u kulturi grada Zagreba, gdje su im sredstva i odobrena. Kao Ured smatramo da je preklapanje programa samo dobrodošlo, jer Zagreb ima dovoljno publike za njih.»

Sredstva koja Grad daje za Festival svjetskog kazališta iznose milijun i pol kuna, dok Pavle Kalinić još ne može sa sigurnošću reći koliko će Grad koštati gostovanje Mayumane: «Neke smo stvari  dobili besplatno, tako da ćemo točni iznos znati teka nakon što se gostovanje i realizira. U svakom slučaju, bilo je jeftinije nego što smo očekivali.». Pavla Kalinića ne smeta ni činjenica da se festival koji funkcionira u sklopu programa gradskog kazališta i jedna navodno neovisna udruga jednako zovu: «Činjenica je da je Udruga Festival svjetskog kazališta nešto starija, pa bi one koji su davali ime festivalu trebalo pitati zašto su ga baš tako nazvali. Ali, sve je to uredno prošlo proceduru za registraciju imena.» Kako je to «uredno prošlo proceduru» nije baš jasno, jer prema našim saznanjima, Festival i istoimena udruga međusobno se već gotovo godinu dana tuže oko imena. Pavla Kalinića i njegov Ured međutim, njihove međusobne tužbe «ne zanimaju». Čudno, zar ne?

(I.R.)

Pročitajte i ...
Festival svjetskog kazališta 2009. - završni komentar
Zvijezde na Festivalu svjetskog kazališta
Autorski projekti u fokusu Festivala svjetskog kazališta
Isabellina soba - Jan Lauwers
Festival svjetskog kazališta 2009. - izvještaj prvi
Muzički Biennale Zagreb 2009. – zaključak
Dodjela Europske kazališne nagrade u znaku jastoga
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Pijani proces - Ivica Buljan
Festival svjetskog kazališta 2008. - završni komentar

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici