Zlatko Vitez se 'Falštofijadom' oprašta od kazališta?

04.06.2007. Print | Pošalji link

Nakon što je uz veliko slavlje, na Svjetski dan kazališta, kino u Ilici 90 pretvoreno u Histrionski dom, o njemu se baš i nije čulo.

Međutim, dva mjeseca nakon te svečanosti slijedi još jedna, s tim da je ovoga puta otvaranje pravo i radno jer će Glumačka družina Histrion 01.06.2007. po prvi puta u svom domu održati i premijeru. S novim je zgradama to uvijek tako, čak i kad je riječ o projektu arhitektonskog Studija 3LHD, jer nova se kuća treba tehnički dokazati, i njezini se novi stanovnici na nju trebaju priviknuti. No, sad je već sve na svome mjestu, pa Histrionski dom spreman čeka  «Falštofijadu».

Histrioni su cijelu poetiku izgradili na obradama dramskih, proznih ili pjesničkih klasika, pa su njihove «jade», dakle «Domagojada», «Krležijada» i slične, postale već gotovo opća mjesta takozvanog novijeg pučkog teatra kod nas. Ovoga puta Zlatko Vitez ponovno je sam odlučio uzeti olovku u ruke i prepraviti ono što je napisao William Shakespeare, pa je, baš kao i u slučaju «Hamleta» prije nekoliko godina, i «Falštofijada» ravnopravno potpisana.

Tandem Shakespeare-Vitez, ili možda Vitez-Shakespeare, posao je podijelio ovako: Shakespeare je smislio lik Falstaffa, debeljuškastog vojnika sklonog uživanju i šali kojom nerijetko kaže i istinu, dok ga je Vitez posvojio kao alter-ego i dodao mu i neke sasvim suvremene probleme. I u novoj kući, dakle, Vitez i Histrioni tjeraju po starom, pa ne čudi ni to što je svojeg Falštafa Vitez zamislio kao vojnika kojem sude po zapovjednoj odgovornosti, što znači da se može očekivati i svojevrsne aluzije na neka suvremena suđenja.

Iako se to u predstavama Glumačke družine Histrion baš i ne vidi previše, Zlatko Vitez potrudio se oko obrade Shakespearea, pa je iz nekoliko drama u kojima se pojavljuje Falstaff jednostavno uzeo ono što ga je veselilo, dok je ostalo dodao po svojoj volji i mašti. Ujedno je promijenio mjesto radnje, pa umjesto engleskih Ratova ruža, Falštaf sudjeluje u šesnaestostoljetnim ratovima s Turcima. Iz svijesti o pogrešnom tumačenju nastala je i igra riječi u naslovu, jer «Falštofijada» je istodobno posveta Falstaffu, ili Falštafu, ali i priznanje da je tu nešto ipak «falš».

Zlatko Vitez «Falštofijadom» ujedno stavlja i točku na svoje umjetničko djelovanje jer se ovom predstavom oprašta od kazališta, ili barem tako tvrdi: «Ovo je predstava-prigodnica, kao neka moja kazališna oporuka, jer umorio sam se, osjećam da sam pri kraju umjetničkog puta i mislim da ću, sad kad sam ga izgradio, Histrionski dom prepustiti mlađima.» Međutim, povlačio se zaista Zlatko Vitez iz kazališnog života ili ne, pun je planova za Histrione, s obzirom da njegova glumačka družina sad  može igrati tijekom cijele godine. Premijera ovogodišnjeg  Histrionskog ljeta na Opatovini bit će  «Zagrebački orkestar», obrada «Ženskog orkestra» Jeana Anouilha u režiji Dražena Ferenčine s gotovo isključivo ženskom podjelom koju će predvoditi Sanda Langerholz. Do kraja godine će u Histrionskom domu Zoran Mužić postaviti «Legendu o svetom Muhli» Mate Matišića, Žarko Potočnjak već proba novi komad Pave Marinkovića u režiji Matjaža Latina, a postoji i dogovor za koprodukciju osječkog HNK i Histriona na predstavi «Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi» Toma Stopparda.

S druge strane, Histrionski dom najavljen je i kao pozornica namijenjena cjeokupnoj zagrebačkoj neovisnoj kazališnoj sceni. Kako će to funkcionirati, tko će birati repertoar Histrionskog doma, trebaju li i Histrioni imati Upravno vijeće kao i druga kazališta, te tko plaća hladni pogon, samo su neka od pitanja neovisnih kazalištaraca i javnosti na koje još nitko ne zna konkretne odgovore. Zlatko Vitez pak smatra da je Histrionski dom zapravo eksperiment koji će tek pokazati kako funkcionira takav spoj zgrade i ansambla koji to nije: «Mi smo privatno kazalište, a ne gradsko. Natječemo se za program i za ta sredstva trebamo napraviti predstave koje smo prijavili. Za grijanje, struju i ostalo ćemo se morati snalaziti sami. U međuvremenu pokušavam sastaviti i tehničku ekipu Histrionskog doma, što znači da ću neke ljude i stalno zaposliti.»

Iako su jedna od izdašnije dotiranih umjetničkih organizacija u Hrvatskoj, Histrioni su s Domom - ako zaista sami trebaju pokrivati i hladni pogon u Ilici 90 - dobili i financijsku obavezu. Zlatko Vitez smatra da povećanje od 800.000 kuna u ovoj godini, na već stalnih 1.200.000 kuna za Histrionsko ljeto,  sadrži i rezervu za pokrivanje hladnog pogona, ali i sredstva za veći broj premijera, kojih će ove godine biti tri. U promjeni funkcioniranja Glumačke družine Histrion sad kad može igrati i tijekom cijele godine pojavljuje se još jedan problem. Naime, Histrione čine glumaci koji su uglavnom na angažmanu u gradskim kazalištima, pa im nije problem igrati preko ljeta na Opatovini, ili ići na turneju po Zagorju ili obali. Međutim, postavlja se pitanje kako će glumci uskladiti svoje obaveze prema matičnim kućama ukoliko će igrati i tijekom sezone, kad novi Zakon o kazalištima nešto strože regulira takvo «čvrgarenje».

Zlatko Vitez očekuje takve organizacijske probleme, pa je zato i podjela za «Falštofijadu» dvostruka jer sve uloge, osim naslovne, imaju alternacije. «U Histrionskim predstavama sudjeluju samostalni umjetnici ili pak doajeni koji u matičnim kućama manje igraju. Ali Zakon je ionako mrtvo slovo na papiru, kao i svi bivši kazališni zakoni. Osim toga, repertoare hrvatskih kazališta diktiraju sapunice, o njima najviše ovisi kad je koji glumac slobodan» tvrdi Zlatko Vitez.

Bile sapunice krive za rasporede hrvatskih kazališta ili će uskoro dio te krivnje snositi i Glumačka družina Histrion, «Falštofijada» premijerno igra 1. i 2. lipnja 2007. na pozornici Histrionskog doma. U predstavi koju je režirao te, u suradnji s Williamom Shakespeareom i napisao, naslovnu i glavnu ulogu igra Zlatko Vitez. U ostalima se izmjenjuju Adam Končić, Filip Juričić, Željko Duvnjak, Žarko Potočnjak, Ronald Žlabur, Kristijan Potočki, Zvonimir Zoričić, Tomislav Stojković i Duško Valentić. Predstava je na rasporedu sve do 8. lipnja, kad će Histrionski dom na nekoliko dana ugostiti hrvatsku selekciju Tjedna suvremenog plesa, a nakon toga na redu su reprize prošloljetne uspješnice «Hercegovci za volanom». Histrionsko ljeto na Opatovini, pak, počinje 4. srpnja.

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici