Kazališne predstave u mraku!

04.10.2007. Print | Pošalji link

Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život, pored vlastite produkcije na kojoj radi već punih šest desetljeća, što ga čini već svojevrsnim svjetskim fenomenom, istovremeno organizira i međunarodni festival BIT, ili 'Blind in Theatre'.

Forma koja u svijetu ima tek nekoliko pandana, Zagreb je zaista postavila na kazališnu mapu, jer u hrvatsku metropolu zbog njega dolaze i kazališta iz bitno bogatijih i razvijenijih zemalja gdje, međutim, ovakvog događanja nema. Pored činjenice da je riječ o na određeni način specijaliziranom festivalu, njega muče iste brige kao i bilo koji drugi. Ipak, Vojin Perić, voditelj Kazališta Novi život i predsjednik Saveza slijepih Hrvatske, s ponosom najavljuje jubilarni peti BIT, koji će se u Kazalištu Vidra i okolnim prostorima takozvanog Tiflološkog bloka na uglu Draškovićeve i Šenoine, odvijati od 5. do 12. listopada. Svako izdanje ovog jedinstvenog festivala oscilira, slaže se Perić, ali to je u njegovoj prirodi, kao i prirodi kazališta koje predstavlja.

Iako zbog financijskih problema ove godine u Zagreb ne dolaze predstavnici kazališta slijepih Japana i Rusije, na petom BIT-u, pored naravno Kazališta Novi život, sudjeluju i srodne trupe iz Belgije, Finske, Španjolske, Velike Britanije i SAD-a. Belgijanci su pritom jedni od zanimljivijih sudionika, smatra Perić, ne samo zato što dolaze po prvi put nego zato što ne dolaze s predstavom već s performansom, nekom vrstom vježbe orijentacije koja kroz improvizacije postaje umjetnički čin. Ovogodišnje je iznenađenje BIT-a i gostovanje iz Španjolske u kojoj je kazalište slijepih i slabovidnih na zaista zavidnoj razini, jer tamo postoji čak dvadesetak grupa koje se čak i natječu na nacionalnom festivalu. S obzirom da mu je ovogodišnje izdanje ujedno i peto po redu, festival Blind in Theatre već ima i stalne goste. U njih se ubraja i britanska grupa Extant, koja, međutim, ovoga oputa zagrebačku publiku neće počastiti predstavom nego doslovno – gozbom. Vojin Perić predstavlja «K vragu taj kabare!», novi interaktivni projekt kazališta Extant, što je zapravo kabare u mraku, na kojem će slijepi izvođači publici služiti hranu i piće, kako bi se oni koje inače nazivamo gledateljima barem nakratko poistovjetili sa slijepima i slabovidnima. Gozba-predstava na rasporedu je u subotu, 6.10.2007. u Klubu Hrvatskog saveza slijepih. 

Pored njujorškog Theatre by the Blind, starih znanaca zagrebačke publike, na petom BIT-u nastupa i finska udruga Tähtisumu ry, koja se na specifičan način usredotočila na kazališno-pedagoško obrazovanje djece i mladih, osobito onih s poteškoćama te drugih marginalnih skupina. Novitet ovogodišnjeg festivala je i razgovor o predstavama dan nakon izvedbe, kao i gotovo svakodnevne radionice koje drže gosti festivala ali i stalni ili povremeni suradnici Novog života. Ipak, važniji su, i ne nužno samo publici festivala namijenjeni, okrugli stolovi: u ponedjeljak, 8. listopada o kazalištu slijepih općenito, te drugi, na rasporedu u četvrtak, 11. listopada u 15 sati u prostorijama Saveza slijepih, koji će biti i svojevrsni rezime festivala. On je zamišljen kao otvorena rasprava o samom festivalu, eventualnom dizajnu maskote festivala za koju Vojim Perić smatra da bi trebala biti krtica imena Bitko, ali i o mogućnosti da preko Europske unije slijepih BIT postane financijski snažniji tako da može financirati putne troškove grupa koje žele nastupiti u Zagrebu. 

U organizaciju petog izdanja festivala Blind in Theatre zagrebački Novi život ušao je s posebnim entuzijazmom nakon što je ovoga ljeta doživjelo ne samo toplu recepciju izvan matične pozornice nego i prvo priznanje od strane kazališnog establishmenta. Iako su već višestruki dobitnici nagrada na amaterskim smotrama, ove je godine, naime, pored zapaženog gostovanja na Splitskom ljetu, Kazalište Novi život na Festivalu komornog teatra Zlatni lav u Umagu odnijelo glavnu nagradu za predstavu Ksenije Zec «Nos vamos a ver». Vojin Perić, koji u toj predstavi igra jednu od važnijih uloga, smatra da je to priznanje neusporediva prekretnica u radu kazališta koje vodi. «Nos vamos a ver» je prva predstava Kazališta Novi život u kojoj slijepi i slabovidni glumci koriste ne samo klasični dramski izraz nego i suvremenoplesni.

Iako će na tome i dalje raditi, Dramski studio slijepih i slabovidnih izašao nedavno je imao i prvu ovosezonsku premijeru. Riječ je o tekstu Vojina Perića naslova «Lopovluku nigdje kraja nema», koji je režirao uz pomoć kolega iz ansambla. Iako naizgled tek jedna od smiješnica kojima ovo kazalište puni repertoar u stankama između zahtjevnijeg istraživačkog rada, i ova predstava ima neskrivenu kritičku i autoreferencijalnu notu. Radnja se vrti oko fiktivne firme u kojoj su zaposleni lopovi i prostitutke, a poslovanje se želi proširiti i slijepim osobama koji bi nominalno radile u marketingu, ali bi zapravo trebale prositi. Perić objašnjava ovu hiperbolu: "Često se na javnim mjestima skupljaju prilozi za slijepe, i ja sam protiv toga jer ako netko želi prositi, neka izvoli, ali ne u moje ime. Slijepim osobama ne treba milostinja nego ravnopravni status, koji je u Hrvatskoj na razini Albanije, iako nas uvjeravaju da smo puno razvijenija zemnlja. Zato publika koja dolazi na ovu predstavu može ubaciti svoj prilog u kasicu s natpisom "Za slijepe", kakve se često mogu naći na javnim mjestima. Međutim, ova naša nema dna, i mislim da tu metaforiku ne treba previše objašnjavati".

Nova predstava Kazališta Novi život ipak nije našla mjesto u gusto popunjenom rasporedu petog festivala Blind in Theatre, jer domaćin ni ne treba pretjerivati s vlastitom produkcijom. U tjedan dana petog BIT-a ionako će se u dvorani Vidra u Draškovićevoj, i okolnim prostorima, odvijati dovoljno programa za sve koji vole kazalište, a posebno ono koje nije uobičajeno.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Drago mi je što vas vidim' - nova predstava Kazališta slijepih i slabovidnih
'Drago mi je što vas vidim' – nova predstava Kazališta Novi život
Slijepi u kazalištu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici