Sezonu Teatra &TD otvara praizvedba skupine Goat Island

11.10.2007. Print | Pošalji link

Teatar &TD, u sezonu 2007./2008. ulazi s novim umjetničkim voditeljem i novim, jasno zacrtanim programom.

Tako je završila borba za osvajanje jedinog izvedbenog prostora u Zagrebu koji je izvan uobičajenih struja financiranja, pa onda i kadroviranja, jer Teatar &TD je dio Sveučilišta, i od gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport dobiva samo programska sredstva. Neovisnost pozicije bit će vidljiva i iz njegove programske orijentacije, koju je za najmanje dvije godine osmislio njegov novi umjetnički voditelj Marin Blažević, teatrolog i docent na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Nataša Rajković, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra zadužena za kulturu, tvrdi da između nove i stare orijentacije &TD-a i nema neke velike razlike. Kazalište, zajedno s ostalim prostorima kojima raspolaže kulturni sektor SC-a, postat će tako Centar istraživanja izvedbenih umjetnosti, prva kazališna institucija u Hrvatskoj koja se takvom definira.

Program će se odvijat kroz tri takozvana modula, ili  segmenta. EDU&TD, ili edukacijski modul obuhvaća praktične i teorijske radionice u rasponu od glume do kazališne kritike, LAB&TD je laboratorijski i istraživački segment, u kojem se daje prostor i podrška mladim kazališnim autorima, bez obaveze uvršenja njihovog konačnog proizvoda u repertoar, iako naravno i ta mogućnost postoji. Treći, i kazališnoj publici možda najzanimljiviji je produkcijski i koprodukcijski modul ITD&TD, nazvan tako da naglasi kako će predstave u Savskoj 25 odražavati duh i namjere prvih pokretača tog kazališta.

Sa svoja tri modula, i kompletnom koncepcijom, novi voditelj Marin Blažević tvrdi da će Teatar &TD odraditi neke zadatke, obaveze i odgovornosti koje su primarno pred drugim zagrebačkim kazalištima. Nasljeđe Branka Gavelle, prema čijem programatskom tekstu «Putovi ka novom teatru» je Blažević djelomično i koncipirao strategiju Teatra &TD, danas je u teorijskom, političkom i etičkom smislu zaboravljeno, tvrdi on, pa je krajnje vrijeme je da ga se netko sjeti. Tako Teatar &TD odrađuje posao Dramskog kazališta Gavella, jer postavlja suvremeni dramski repertoar odrađen i obrađen suvremenim izvedbenim sredstvima; zatim Zagrebačkog kazališta mladih, jer predstavlja i podržava mlade i neafirmirane autore, te Plesnog centra, jer ugošćuje gotovo komplentnu zagrebačku plesnu scenu.

Kao simbolično otvorenje nove sezone, Teatar &TD predstavlja ni manje ni više nego – svjetsku  praizvedbu. Postdramska novokazališna skupina Goat Island iz Chicaga gotovo je stalni gost Eurokaza, jer je na zagrebačkom Festivalu novog kazališta nastupala čak četiri puta. Te stare veze rezultirale su i svjetskom ekskluzivom, točnije odlukom da se praizvedba devete i posljednje produkcije Goat Island dogodi upravo u Zagrebu i to kao simbolični početak nove programske orijentacije &TD-a. Inicijalnu inspiraciju za komad naslova «The Lastmaker»,  koji predstavlja sažetak interesa njihovog dvadesetogodišnjeg djelovanja, skupina je našla u arhitektonskom i povijesnom, pa i političkom značenju istanbulske Svete Sofije. S nje skreću i na ništa manje zanimljiv slučaj zagrebačke nekadašnje, a danas takozvane «džamije» na Trgu žrtava fašizma.

Najkraći opis koji za sebe daju Goat Island glasi: «Otkrili smo izvedbu kroz njezino stvaranje». Iako zagrebačka publika već dobro poznaje njihov rad, i to preko gostovanja predstava «Kako drag mi čas kad umire dan», «More i otrov» ili «Potres u mom srcu», njihov je proces rada i dalje svjevrsna enigma. Riječ je o zajedničkom radu koji se vodi jedinstvenim uputama redateljice Lin Hixon, obradom kojih članovi grupe postaju i suautori. Na isti način nastala je i ova predstava, objašnjava organizator Goat Islanda John Rich: «Uglavnom nam treba nekoliko godina za stvaranje nove predstave. Na primjer, u radu na ovoj predstavi jedan od prvih zadataka koje je redateljica Lin Hixon uputila izvođačima, bilo je da pokušaju odigrati ljudsko stopalo koje teži dvije tone. Ta zaista vrlo čudna uputa bila je početak, jer s nje smo prešli na neka arhitektonska pitanja, kako zagrebačke džamije tako i Svete Sofije u Istanbulu, i to zato što obje zgrade imaju zanimljivu povijest u kojoj su odigrale različite uloge. Dubljim istraživanjem tih ideja nastala je ova predstava.»  

Iznenađuje, međutim, odluka da se Goat Island samoukine, jer «The Lastmaker» je, tvrde, njihova posljednja predstava. Zašto su odlučili «stati kad je najbolje», objašnjava Lin Hixon: «Odluka da ugasimo kompaniju došla je nakon što smo se suočili s pitanjem koje si mora postaviti svaki umjetnik, ukoliko umjetnost shvaća kao stalni napredak i trajnu avanturu ulaska u nepoznato. Čini mi se kako smo nakon dvadeset godina rada zaključili da smo kao kompanija rekli sve što možemo reći. Zato nismo dopustili da nas proguta naš vlastiti kraj, nego smo ga naprotiv, odlučili kontrolirati i sami završiti naš put.» Umjesto da nastave reciklirajući sami sebe, ili, što je još gore, druge, članovi skupine Goat Island odlučili su stati. Iako to ne mora značiti i kraj njihovih izvođačkih karijera, Lin Hixon samoukinuće kompanije ne doživljava tragično, nego logično: «Uvijek smo promjenama i problemima pristupali kreativno, pa smo tako prihvatili i činjenicu da nam je došao kraj. Zato smo sve aspekte te činjenice uzeli u obzir radeći na predstavi za koju smo unaprijed znali da nam je posljednja. Čini mi se, što ne mora biti istina, da smo time postavili i primjer drugima kako se nositi s umjetničkim krajem, kao da smo redefinirali kraj umjetničke karijere.»

Svjetska praizvedba posljednje predstave grupe Goat Island, nastale u koprodukciji Teatra &TD s brojnim europskim i američkim partnerima, na rasporedu je kazališta u Savskoj 25 11.10.2007. u 20 sati. Znakovitog naziva «The Lastmaker», predstava će prvu, i sve do sljedećeg Eurokaza i jedinu zagrebačku reprizu, imati dan kasnije.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Studenti u svemiru na Velesajmu kulture
Velesajam kulture ponovno u SC-u
Anti Edip: Anarhizam i shizofonija - Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Konferencija PSI tematizira pogrešku
Najveća konferencija u hrvatskoj povijesti bavi se – greškom?
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici