Platforma mladih koreografa – susret domaćeg i inozemnog plesa

15.10.2007. Print | Pošalji link

Platforma mladih koreografa, manifestacija je koja predstavlja samo najvidljiviji dio inicijativa za razvoj suvremene plesne scene i etabliranje mladih domaćih i stranih suvremenoplesnih umjetnika.

Središnji dio osmog izdanja odvijat će se od 15. - 21.10.2007. uglavnom u zagrebačkoj Tvornici kulture. Za pokretanje Platforme zaslužan je Plesni centar Tala, točnije Tamara Curić i Larisa Lipovac, i same koreografkinje i plesačice, ali ujedno i sve prodornije organizatorice i promotorice suvremenog plesa. Iako je osma Platforma počela već prvog dana listopada, izložbom u Galeriji Stančić kojom se u plesni svijet integriraju i likovni umjetnici, njezin je glavni program ipak onaj koji u Hrvatsku dovodi mnnoge inozemne plesače i koreografe, ali i stranim gostima pokazuje najbolje od mladog i već autorski potvrđenog domaćeg plesa.

Svaki od šest izvedbenih večernjih programa zanimljiv je sam po sebi no prva je večer Platforme najvažnija za informaciju što se novo događa na našoj sceni, pa zato posebnu preporuku zaslužuje program zajedničkog naziva «Break a leg» u kojem se predstavljaju tri mlade autorice sa svojim samostalnim prvijencima: Maja Drobac nastupa s komadom naslova «Vjeverice, juriš!», Sanja Tropp Fruehwald s «Almost», dok će Sonja Pregrad izvesti solo «O, tijelo moje, kada bi samo bilo sa mnom tu...». Riječ je o plesačicama koje su već nastupale u produkcijama Eks Scene ili Plesnog centra Tala, a sad su odlučile i samostalno zakoračiti u autorstvo i koregrafiju.

Ni sljedeći dani osme Platforme mladih koreografa nisu ništa manje zanimljivi. U srijedu 17.10.2007. i četvrtak 18.10.2007. na rasporedu je «Koreomat», večeri domaćih afirmiranih koreografa. U njemu će  Pravdan Devlahović u produkciji Bad Co. izvest će svoje «Stanje br.2», Rajko Pavlić i Mate Matišić «Koncert za dangubu i zgubidana», a pored tih nešto starijih komada bit će tu i jedna premijera. Riječ je o koreografiji naslova «Salon» kompanije OOUR, točnije Selme Banich i Sandre Banić, koja premijeru ima u utorak u Teatru &TD, dok prvu reprizu ima dan kasnije na Platformi. Pored domaćih koreografa koji su odlučili ostati u Hrvatskoj, a s obzirom na inozemnu raspršenost domaćih talenata, Platforma mladih koreografa jedan je termin rezervirala i za one koji rade vani.

U utorak 16.10.2007. tako u Tvornicu kulture dolazi Aleksandra Janeva iz Belgije s duetom naslova «Neem», a nakon toga slijedi i jedna velika novost ne samo Platforme nego i cijele domaće plesne scene. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Udruženje plesnih umjetnika Hrvatske, revitalizirana udruga koja u posljednje vrijeme pokušava snažnije utjecati na plesnu situaciju u Hrvatsku. Dio tog nastojanja je i pokretanje godišnje nagrada, jer ako hrvatsko glumište može imati svoju svečanost, krajnje je vrijeme i da plesni umjetnici dobiju javno priznaje kakvo zaslužuju.

Selekciju novih domaćih radova za Platformu obavila je komisija u sastavu Nikolina Pristaš, Ana Marija Bogdanović i Branko Banković, dok su radove inozemnih mladih koreografa predložili inozemni partneri – platforme sličnog usmjerenja kao i ova zagrebačka, kompanije, ili produkcijske kuće. Ostatak programa izabrale su same organizatorice u želji da gosti dobiju najbolji uvid u domaću plesnu produkciju. Svojevrsna posebna gošća ovogodišnje Platforme je njemačka plesačica i koreografkinja Isabelle Schad koja dolazi s predstavom naslova «Vue Imprenable». Posljednji dan Platforme, nedjelja 21.10.2007. rezerviran je za za čak šest inozemnih produkcija, koje u Zagreb dolaze iz Nizozemske, Izraela, Portugala, Švedke, Belgije i sa Cipra.

Iako je Platforma mladih koreografa nastala iz želje za afirmiranjem nepoznatih domaćih snaga, s godinama je prerasla u čimbenik međunarodnog umrežavanja domaće plesne scene. Prije dvije godine pokrenuta je mreža inozemnih i domaćih partnera, koji će se u Zagrebu okupiti na prezentaciji prvog koraka onoga što je još prošle godine bila tek inicijativa «Od Platforme do koreografskog centra».

Plesni centar Tala je, naime, nedavno gradskom odlukom na korištenje dobio bivše kino Kalnik na Črnomercu, koje bi uskoro, a Tale se nadaju do kraja sljedeće godine, Grad trebao adaptirati u prostor za radionice i prezentacije manjih plesnih projekata. Time bi i Platforma dobila mogućnost ne samo povremenog održavanja kontakata domaće plesne scene s inozemnom, a i hrvatski ples još jednu kuću, uz Plesni centar u bivšem kinu Lika u Ilici 12 koji se već dosta dugo gradi.

To, međutim, nije i jedina inicijativa koju pokreće Platforma mladih koreografa, jer koreografski centar ne bi bio to što treba biti bez visokoškolske ustanove za plesnu umjetnost koja u Zagrebu i Hrvatskoj još uvijek ne postoji. Upravo zato jedan od radnih sastanaka u sklopu ovogodišnje Platforme bavit će se i tom temom, ali će prezentirati i međunarodni projekt putujuće plesne škole nazvane Nomadic Dance Academy. Sveukupno, sljedećih će šest dana Zagreb, zahvaljujući ambicioznoj Platformi mladih koreografa, proplesati gotovo u jednako zahtjevnom ritmu kao i tijekom Tjedna suvremenog plesa.

(I.R.)

Pročitajte i ...
Platforma mladih koreografa u autoretrospektivnom izdanju
Platforma mladih koreografa 2009.
Noviteti Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade
Jedinstvo čeka toplije dane
Iza kulisa uspjeha domaćih umjetnika
Zanima li svijet hrvatsko kazalište, drama i ples?
Počinje deveta Platforma mladih koreografa
Platforma maldih koreografa

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici