Milana Broš i Boris Buzančić dobitnici nagrada za životno djelo

09.11.2007. Print | Pošalji link

I ove će se godine podijeliti Nagrade hrvatskog glumišta, a tu dodjelu «hrvatskog  kazališnog Oscara», kako ovu feštu vole zvati u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, režirat će Dražen Ferenčina prema scenariju Jasena Boke.

No, to nije i jedino što se unaprijed zna: objavljene su i nominacije, ali i dobitnici nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje, ili, kako bi se to jasnije reklo, za životno djelo. Laureati su Milana Broš i Boris Buzančić.

O ovom posljednjem gotovo da i ne treba previše govoriti, jer je riječ o izvanrednom dramskom glumcu koji je svojedobno zaista žario i palio domaćim pozornicama, a ništa manje nije bio uspješan ni na filmu i televiziji. Buzančića se po tipologiji svrstavalo u takozvane urbane likove, iako je bez problema igrao i sve ostale karaktere, podjednako u komediji i tragediji, na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta i u Teatru u gostima. Neka antolgijska ostvarenja Borisa Buzančića ostala su i ogledni primjerci filmske glume u Hrvata.

S druge strane, slučaj Milane Broš po mnogočemu je poseban. Ujedno i prva dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje čije je područje rada suvremeni ples, a ne klasični balet, Milana Broš sama je povijest suvremenog plesa u Hrvatskoj, te jedna od njegovih najvažnijih, i u inozemstvu povrđenih, autorica. Diplomirana povjesničarka umjetnosti, u svojem, ne samo na ovim područjima pionirskom koreografskom radu, spajala je suvremena iskustva glazbe, likovnosti i plesa, na način koji je brisao granice među disciplinama, a suvremeni ples postavio u ravnopravni položaj s ostalim umjetničkim tendencijama druge polovice dvadestog stoljeća. Kroz rad KASP-a, ili Komornog ansambla suvremenog plesa, čije se nekadašnje europske turneje i danas smatraju fantastičnim uspjehom, Milana Broš postavila je i dobar dio temelja onoga zašto Hrvatska danas jest regionalna suvremenoplesna sila. Nagrada hrvatskog glumišta Milani Broš tako je i odavanje počasti struke, ali i samom suvremenom plesu.

Dodjela Nagrada hrvarskog glumišta dogodit će se 24. studenog 2007. u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Pročitajte i ...
Izađite i zaplešite na Međunarodni dan plesa
Objavljena monografija Ane Maletić
Razvoj hrvatskog suvremenog plesa kroz životopis Ane Maletić
Milana Broš - dobitnica nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo
Milana Broš - pionirka slobodnog plesa
Tjedan suvremenog plesa - velika kreativnost domaće produkcije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici