Festival novog cirkusa - žongliranje kao umjetnička, a ne politička disciplina

27.11.2007. Print | Pošalji link

Prvo je izdanje zagrebačkog Festivala novog cirkusa iznenadilo samim nastankom, ali i odazivom publike.

Unatoč par Eurokazovih iskoraka, u nas je to relativno nepoznata izvedbena forma na granici plesa, drame i tradicionalnog cirkusa. Drugo je pak podiglo prašinu izostankom suradnje kazališnih institucija, pojavom rukavica s likom Ane Lederer i Dubravke Vrgoč, intendantica HNK i ZKM-a, te nenajavljenim dolaskom ministra Biškupića na otvorenje i to u Močvari, što je već dvostruki presedan. Tko zna što se onda može očekivati od trećeg Festivala novog cirkusa, koji ponovno organizira udruga Mala performerska scena, ili kraće Mala prsa, i njegovog umjetničkog voditelja Ivana Kralja. No, čini se da se i on umorio od predizbornog rata plakatima, jer bilo je teško ostvariti kampanju zapaženiju od one političkog cirkusa koji nije nov, ali je i dalje moćniji od gotovo svakog drugog, nogometnog također. 

Upravo zato, dok oni zbrajaju račune i smišljaju koalicije, novi cirkus sprema se od 28.11.  do 03.12.2007. preuzeti dvorane i to ovoga puta u centru grada – od Vatroslava Lisinskog, preko onih Studentskog centra, do Zagrebačkog kazališta lutaka i – samog ZKM-a, s kojim je napokon pronađen zajednički jezik. Ovogodišnja je tema Festivala novog cirkusa zvuk, ili kako objašnjava Ivan Kralj, potaknuti doživljavanjem cirkusa kao vizualnog, neverbalnog spektakla, ove godine odlučio je selektirati predstave koje se inteligentno bave svim aspektima izvedbe. Među njima je i zvuk - kao glazba, ali ne više u funkciji puke pratnje, ili govor, jer se neke od predstava i izravno obraćaju publici.

U odnosu na tradicionalni cirkus, ono što se naziva novim cirkusom ne koristi životinje, ali nije to jedina razlika. Umjesto jednostavne strukture nizanja akrobatskih, klaunskih i žonglerskih točaka, novocirkuske predstave imaju dramaturgiju koja se provlači kroz cijelu predstavu, i tako  pokušavaju i nešto reći, a ne samo zabaviti publiku. U tome leži jedan od glavnih razloga popularnosti novog cirkusa, na valu kojeg je nastao i zagrebački festival koji, kako tvrdi njegov umjetnički voditelj, prepoznaje kvalitetu i prije drugih. Tako je, na primjer, predstava s prvog izdanja Festivala novog cirkusa ove godine igrala u Avignonu, dok su mnoge od selektiranih kasnije završile u dokumentarcu o suvremenoim cirkuskim estetikama, koji će svoju svjetsku premijeru imati upravo u Zagrebu. 

Pored zvuka, predstave na trećem Festivalu novog cirkusa povezuje i zemlja porijekla. Iako nisu baš sve iz Francuske, većina ih ipak jest, jer Francuska je jedan od primjera kako se od neslužbene forme kakav je novi cirkus može napraviti velika kulturna industrija. Treće izdanje Festivala novog cirkusa otvara francuska skupina La Scabreuse, koja na najbolji način pokazuje kamo se sve novocirkuski akteri usuđuju ići. Umjesto klasične vještine oni nude bitna umjetnička pitanja pod znakovitim naslovom [Taïteul], što je fonetska transkripcija francuskog izgovora engleske riječi za naslov. Time se umjetnici pitaju mora li umjetničko djelo biti imenovano da bi bilo umjetnost, i gdje je granica između zanata, zbilje i kazališne izvedbe.

U njoj sudjeluje i Jean-Michel Guy, francuski performer, teoretičar, predavač i stručnjak za novi cirkus te sveprisutna figura na francuskoj sceni. Kako je glavna zvijezda ovog festivala, Guy se pred publikom neće pojaviti samo na otvaranju nego i kao jednog od izvođača u produkciji Compagnie Non Nova koja je reformirala žongliranje kao tradicionalnu  cirkusku vještinu. Jean-Michel Guy će također održati i predavanje o povijesti i estetikama novog cirkusa. No, da ipak ne bi baš cijeli festival bio posvećen francuskoj produkciji, u programu su i talijanska grupa Microband, koja će uz gegove u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog održati koncert s djelima od Bacha do Paola Contija te španjolska kompanija Katraska. Samo zatvaranje festivala ostavljeno je već poznatim finskim gostima - u Zagreb, naime, ponovno dolaze Ville Walo i Kalle Hakkarainen.

Ulaznice, pojedinačne ili u kompletu, kao i svi promotivni materijali, dostupni su u Cirkuskom informacijskom centru u Preradovićevoj 34. S obzirom na postizborno vrijeme održavanja ovog festivala, discipline kao što su žongliranje, ekvilibriranje i klaunerija barem će dobiti nešto ljepše lice u izvedbi onih koji barem priznaju da je to što rade – cirkus.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Festival novog cirkusa 2009.
Ženski cirkus kao glavna tema Festivala novog cirkusa
Festival novog cirkusa - peti put
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Festival novog cirkusa 2008.
Australski Acrobat ponovno u Zagrebu - na Festivalu novog cirkusa
Cirkus između Viteza i Kralja
Počinje četvrti Festival novog cirkusa
Festival novog cirkusa posvećen mraku intime
Jesen u Zagrebu

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici