Ples grbavih kitova u novoj predstavi Marije Šćekić

11.12.2007. Print | Pošalji link

Marija Šćekić sasvim je posebna koreografska i izvođačka pojava na domaćom suvremenoplesnoj sceni.

I više nego zanimljive biografije, koja uključuje studiranje geologije, elektroakustike te, naravno, i suvremenog plesa u Kanadi, ova je rođena Đakovčanka pobudila zanimanje još od prvih nastupa na Tjednu suvremenog plesa svojim studioznim pristupom pokretu i ljudskom tijelu. Svojevrsna otpadnica, koja kao da ne pripada u potpunosti zagrebačkoj plesnoj sceni, u međuvremenu je, od 1999. do danas, nanizala ipak solidan broj radova pa je i jedna od rijetkih i dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za suvremeni ples. Razlog je bila njezina suradnja s japanskim buto majstorom Tadašijem Edoom na predstavi “Sjena”.

Nova produkcija Marije Šćekić i Umjetničke organizacije Histeria Nova, naslova “Modulacija – oblik 2”, igrala je, kako to već ide s domaćim plesnim predstavama, nakon premijere u svibnju još tek nekoliko puta. Oni koji su je tada propustili, imaju priliku 11.12.2007. ponovno je susresti u Kazalištu Vidra. Predstava, koju  izvode Sara Barbieri, Irena Grgurić, Maša Kolar, Marija Mrđenović, Martina Tomić i sama autorica,  nastala je nakon istraživanja ponašanja kitova i njihovog sustava orijentacije. Poput šišmiša ili sonara, i oni ispuštaju zvuk koji se odbija od predmeta u prostoru i tako pruža povratnu informaciju o okruženju. Za Mariju Šćekić pravi je primjer toga grbavi kit, koji se tim zvukovima orijentira, komunicira s udaljenim srodnicima ali i gradi sliku o sebi, što se stručno zove propriocepcija. Kako je svijest o vlastitom tijelu u prostoru jedna od osnovnih postavki suvremenog ili bilo kojeg drugog plesa, logično je da je ih je Marija Šćekić povezala.

Dok izvođačice pokretom reagiraju na zvuk nastao sempliranjem komunikacije među kitovima, njihovo kretanje ponavlja komjutorska animacija Ivana Marušića Klifa. Međutim, kad koristi sve raspoložive načine stvaranja kazališne iluzije, Marija Šćekić ne slijedi suvremenoplesni trend prožimanja tijela, pokreta i digitalne tehnologije, nego traži neku vrstu potpunog umjetničkog čina. Za nju ples ionako nije samo pokret nego bi trebao biti spoj svih umjetnosti, i to prvenstveno vizualnih, pa zato svoj interes u plesu naziva «trodimenzionalnim koreoslikarstvom».

Budući da je tematika predstave usko vezana uz ekologiju i probleme ugroženosti morskih sisavaca, prihod od ove izvedbe bit će doniran udruzi za zaštitu prirode VAL u korist njihovog projekta izgradnje Centra za istraživanje dupina na otoku Ugljanu.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Modulacija - oblik 2' - Marije Šćekić

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici