Umro Galiano Pahor

07.01.2008. Print | Pošalji link

Ova subota, 05.01.2007., pokazala se crnim danom za cjelokupno hrvatsko glumište, iako možda najviše za Rijeku i tamošnji HNK.

U pedesetitrećoj godini, nakon duge i teške bolesti preminuo je, naime, Galiano Pahor. Bivši ravnatelj Hrvatske drame i jedna od najvećih zvijezda HNK u Rijeci rodom je Puljanin, ili Puležan, kako se to ljepše kaže, a za glumački se poziv nije educirao u Zagrebu, nego, naprotiv, u Rimu, pa je u Rijeci najprije igrao kao član tamošnje Talijanske drame. Međutim, talent se nije mogao sakriti, pa je Pahor postao neizbježan u produkcijama i Hrvatske drame riječkog HNK, kao i u mnogim projektima izvan matične kuće.

Kao izvođač iznimno okretan kako u dramskoj prezentaciji, tako i u pjevanju i plesu, Galiano Pahor bio je uzdanica riječkog kazališta i kad god je trebalo izaći iz okvira dramskog takozvanog željeznog repertoara. Možda su zato i najupečatljivije njegove uloge upravo u takvim produkcijama: od raspjevanog 'Kraljeva' Vite Taufera, preko mjuzikala kao što su 'Kiss me, Kate', 'Jalta, Jalta' i 'Karolina Riječka', pa sve do crossovera kakav je bila predstava koja je obilježila prošlu godinu u hrvatskom kazalištu – 'Gospoda Glembajevi' u režiji Branka Brezovca i s glazbom Marjana Nekjaka.

Galiano Pahor ostvario je impresivnu umjetničku karijeru, nastupao je u sedamdesetak predstava u riječkom HNK, ali je surađivao i s drugim kazalištima iz zemlje i svijeta, a odigrao je i desetak filmskih uloga. U svima njima, u što su se mogli uvjeriti svi koji su, na primjer, vidjeli riječke 'Glembajeve', on je ne samo sudjelovao kao izvođač, nego i izravno doprinosio sveukupnoj kreaciji umjetničkog djela. Takav je bio i u životu, jer riječ je o jednom od glumaca kojima uloga ne prestaje silaskom sa scene. Kao što ni njegove izvedbe ni riječka ni hrvatska publika u cjelini neće moći zaboraviti, tako ni ime Galiana Pahora više nitko ne može izbrisati iz povijesti hrvatskoga glumišta.

(I.R.)

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici