Teatar &TD piše Vijeću za kazališnu djelatnost

08.01.2008. Print | Pošalji link

Teatar &td, Studentski centar u Zagrebu sljedeće godine obilježava 40. godišnjicu predstave Stilske vježbe.

Teatar &td, Studentski centar u Zagrebu sljedeće godine obilježava 40. godišnjicu predstave Stilske vježbe. Stilske vježbe Raymonda Queneaua, u režiji Tomislava Radića i izvedbi Pere Kvrgića i Lele Margitić, najdugovječnija su predstava u povijesti hrvatskoga glumišta, a svojom kvalitetom nastavljaju privlačiti nove generacije kazališne publike.

S obzirom na činjenicu da je Teatar &td kao kazališna kuća u okrilju ustanove Studentskog centra orijentiran na studentsku i mlađu publiku kao i na autore i redatelje mlađih generacija, te da je redatelj Radić režirao Stilske vježbe još kao student, Teatar &td ima veliki interes i želju nastaviti izvoditi navedenu predstavu. Teatar &td je tijekom 40 godina prepoznavao vrijednost predstave Stilske vježbe, zadržao interes za nju, osiguravao kontinuirano izvođenje i skrbio za nju u okviru svojih mogućnosti.

Kako se posljednjih godina u Hrvatskoj pojavljuje sve više tržišno orijentiranih kazališnih družina, udruga i  privatnih kazališta, tako su se počeli pojavljivati zahtjevi da Teatar &td ustupi svoje atraktivnije produkcije i resurse privatnim poduzetnicima u kulturi čiji je interes komercijalizacija prostora i/ili produkcija &td-a.

Takve zamisli Teatar &td, koji programski i repertoarno nije primarno tržišno orijentiran, ne može prihvatiti te ih ocjenjuje(mo) štetnima ne samo po naše kazalište nego šire i dugoročno po kulturnu produkciju u gradu Zagrebu i Hrvatskoj. Kako smatramo da  se produkcije kazališnih kuća i njihova vlasništva nad predstavama ne smiju dovoditi u pitanje za račun poduzetničkih interesa pojedinaca ili grupa, smatramo Vas potrebnim upozoriti na trend pravno neutemeljenih preuzimanja predstava.

Konkretno, Planet art, čiji je umjetnički voditelj Marko Torjanac, a poslovna ravnateljica Florija Galić, istovremeno zaposlenica Teatra &td odnosno Studentskog centra, već neko vrijeme bez suglasnosti i bez ikakvog dogovora prodaje i igra predstavu Stilske vježbe, a u posljednje vrijeme i predstavu Žaba, predstavljajući ih kao svoju produkciju. U to se možete uvjeriti i na internetskoj stranici kazališta Planet art.

Kako je riječ o doajenu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću i njegovoj odluci da surađuje s Planet artom, te uvaženoj glumici gospođi Leli Margitić, Teatar &td želi izbjeći sudski spor kao i zabranu igranja predstave Stilske vježbe u organizaciji Planet arta.

Teatar &td ne može financijski konkurirati uvjetima koje Planet art nudi izvođačima te možemo razumjeti njihovu odluku da surađuju s tim privatnim kazalištem. Međutim, svakako ne želimo pristati na situaciju u kojoj se matična producentska kuća, dakle Teatar &td, ignorira i u kojoj se uskraćuje mogućnost izvođenja te predstave u Teatru &td i proslava 40. obljetnice igranja predstave 19.01.2008.

Obraćamo Vam se sa zamolbom da nam kao viša instanca pomognete riješiti ovaj nesporazum i nadamo se da ćete razumjeti neodrživost takve prakse kojom se narušavaju stečena prava kazališta.

Nataša Rajković, pomoćnica ravnatelja Studentskog centra za kulturu

Dr. sc. Marin Blažević, umjetnički voditelj Teatra &TD

Pročitajte i ...
Studenti u svemiru na Velesajmu kulture
Velesajam kulture ponovno u SC-u
Anti Edip: Anarhizam i shizofonija - Damir Bartol Indoš & Tanja Vrvilo
Perforacije – tjedan izvedbenih umjetnosti
Konferencija PSI tematizira pogrešku
Najveća konferencija u hrvatskoj povijesti bavi se – greškom?
'Knjiga mrtvih' uvod u Eurokaz koji tematizira teatar i smrt
'Knjiga mrtvih' – posveta prijateljima i(li) rekonstrukcija Kugla glumišta
'Radio Tesla' nova drama Filipa Šovagovića
Radio Tesla – predstava o genijalcu s vizijama za sve uzraste

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici