Test! - osmi festival studentskog kazališta i multimedije

23.01.2008. Print | Pošalji link

Naziva stvorenog kraćenjem slogana «Teatar studentima!», Međunarodni festival studentskog kazališta i multimedije TEST! u organizaciji istoimene udruge otvara svoje osmo izdanje 23.01.2008.

Ono će se događati u, naravno, Studentskom centru, s trajanjem od ukupno pet dana. Festival se razvija još od 2000. godine kada je svoj put započeo skromno, kao smotra samo hrvatskog studentskog kazališta. Iako je prošlu godinu iz financijskih i organizacijskih razloga preskočio, u  međuvremenu je izrastao u međunarodni projekt, jedini ovog tipa koji je okrenut studentskoj populaciji te tijekom niza godina u Zagrebu ugostio mlade umjetnike iz većine europskih država. I program više nije baš samo kazališni, nego pokriva i takozvanu multimediju – od likovnosti i performansa, preko lutkarstva i kazališta za djecu, do plesa i glazbeno-scenskih produkcija. Iako je festival osnovao, njegov dugogodišnji selektor i umjetnički voditelj Denis Patafta od ove je godine potpisan samo kao producent, dok je glavnu ulogu prepustio Martini Miholić. Iako je zbog financijskih i organizacijskih razloga Test! zapravo izgubio jednu godinu, to mu nije smetalo pa kazališni program osmog izdanja donosi devet stilski, izvođački i tematski potpuno različitih studentskih predstava iz Njemačke, Italije, Srbije, Rumunjske, Rusije i naravno, Hrvatske.

Test!, što mu neki i zamjeraju, ne radi razliku između onih studentskih produkcija koje nastaju samoorganiziranjem takozvanih amatera, i onih koje su zapravo dio nastavnog procesa na glumačkim akademijama i sličnim školama. Upravo zato čini se gotovo konceptualnim da program započinju i završavaju studenti iz Osijeka. Unatoč problemima s novim vodstvom Studija glume i lutkarstva pri Umjetničkoj akademiji u Osijeku, studenti pobunjene treće godine u Zagreb dolaze s lutkarskom predstavom naslova «Hamlet je Horaciju rekao zbogom» nastaloj, naravno prema Shakespeareu. Početak je 23.01.2008.  u 19:00 u polukružnoj dvorani Teatra &TD, a nakon toga, u 20:00 u MM Centru, program nastavljaju njemački studenti glazbe s kombinacijom opere i rocka pod naslovom «Medium».

Posljednjih nekoliko godina neizostavan, i zato ne više popratni program Test!-a je i onaj takozvani multimedijski, koji obuhvaća likovne umjetnosti u svim njihovim pojavnostima, ali s naglaskom na suvremenu tehnološku i medijsku praksu, te izvedbe na samoj granici između kazališta i likovnosti. Multimedijalni program osmog izdanja zagrebačkog, a međunarodnog festivala studentskog kazališta otvara se 24.01.2008., ali većina izložaka ili instalacija ostaje u prostorima Studentskog centra do  posljednjeg dana Test!-a.

U sklopu festivala, ali u kongresnoj dvorani studentskog doma u Cvjetnom naselju, održat će se i regionalna konferencija radnog naslova «Kazalište na sveučilištima u Europi: Osnivanje regionalnog centra IUTA». Riječ je o skupu Međunarodne fakultetske kazališne asocijacije, čiji je Test! član od osnutka, a sad bi želio i Zagreb pretvoriti u jedno od jačih središta stvaranja i promocije studentskog kazališta. Konferencija traje koliko i sam festival, ali ona nije i jedina inicijativa koju pokreće osmi Test!, jer će se na okruglom stolu u polukružnoj dvorani Teatra &TD 26.01.2008., s početkom u 14 sati, razgovarati o mogućnostima uspostavljanja rezidencijalnog programa za umjetnike u Zagrebu, ali i u Hrvatskoj.

Pored umjetničkog programa, Test!, naravno, nudi i obilje zabave u vidu specijaliziranih ili općežanrovskih partyja, po kojima je također ovaj festival poznat i izvan granica Hrvatske. Od 23. do 27.01.2008., dakle, Studentski centar i svi njegovi izvedbeni i manje izvedbeni prostori zbog Test!-a će biti puni neformalnog, ali zato ništa manje ozbiljnog kazališta, jer ga ne rade cinični profesionalci nego mladi zaljubljenici. Ta činjenica, provjerili smo u dosadašnjih sedam izdanja ovog festivala, bitno pridonosi kvaliteti.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Počinje dvostruko izdanje Festivala studentskog kazališta i multimedije
Dvostruki Test! studentskog kazališta i multimedije
Počinje osmi Test!
25 FPS 2007.
Eksperimentalni 25 FPS po treći i veći put među Hrvatima

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici