Paris Hilton, piletina i Strauss u &TD-u za Valentinovo

13.02.2008. Print | Pošalji link

Teatar &TD odlučio se, izgleda, obračunati s operom.

Iako je proteklih tjedana uglavnom bilo riječi o «Didoni i Eneji», operi britanskog skladatelja Henryja Purcella u režiji Olivera Frljića, operom se već odavno bavi i koreografkinja Marjana Krajač. Najprije ju je zanimao Verdi i njegova «Lady Macbeth», koju je plesno obrađivala dva puta, iako je važnija druga verzija naslova «Lady Macbeth in Furio», a trenutno je zaokuplja «Arijadna na Naxosu» Richarda Straussa, čija konačna verzija premijerno igra 14.02.2008. u polukružnoj dvorani Teatra &TD.

Marjana Krajač jedna je od najzapaženijih koreografkinja i autorica nove generacije hrvatske plesne scene. Nakon Škole za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, diplomirala je suvremeni scenski ples na Akademiji izvedbenih umjetnosti Die Etage u Berlinu, gdje je ranije radila i kao docent. Koreografskim radom započinje vrlo rano kada se počinje baviti istraživanjima krajnjih granica plesnog medija. Hrvatskoj publici predstavila se i prije povratka u Zagreb i osnivanja koreografskog laboratorija Sodaberg, predstavom «Seducing Pablo Escobar», a najveća joj je produkcija, intrigantnog naslova «Victoria Beckham ima migrenu», nastala u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples. Trajno zaokupljena koreografijom kao mogućnošću istraživanja pokreta i scenske prisutnosti izvođača, te fascinirana operom kao formom, Marjana Krajač i u svojem novom radu istodobno pred publiku postavlja još jedan izvođački, interpretativni, a pomalo i politički rebus.

«Arijadna na Naxosu» njemačkog skladatelja Richarda Straussa, koji i nema previše veze s čuvenom bečkom glazbeničkom dinastijom istog prezimena, Marjani Krajač zanimljiva je zbog prijelomnog trenutka u kojem je nastala. Na početku 20. stoljeća, naime,  postvagnerijanac Strauss želio je operi vratiti nešto od njezinih izvornih kvaliteta. Nevelike ali zanimljive forme, opera «Arijadna na Naxosu» sastoji se od dva dijela, ili prologa i prvog čina. Taj drugi dio obrada je priče o Arijadni, iz grčke mitologije najpoznatije po niti kojom je Tezeju pomogla izaći iz labirinta, materijal je za konkretne izvođačke zadatke u novoj produkciji Teatra &TD.

No, predstavi Marjane Krajač prolog daje kontekst na koji reagira, jer je radnja aktualna: umjetnici koje je bečki aristokrat naručio kao zabavu uz večeru moraju se pomiriti s time da, kako kaže poslovica, «onaj koji plaća, bira pjesmu». Tu poruku Richarda Straussa i njegovog libretista Huga von Hofmannsthala, naravno, Marjana Krajač nije mogla zaobići, ali nije željela propustiti niti drugi dio Straussove opere, u kojem se zapravo miješaju tragična priča o Arijadni s likovima iz tradicije commedie dell' arte. Zbrka ispred i iza kulisa, ali i ona u glavama kako autora tako i izvođača u tom slučaju, govori i o prirodi umjetničkog stvaranja. Opera, naime, nije nastala čudesnim napadom inspiracije, nego je zametak bio libreto koji se skladatelju nije svidio, ali je ipak skladao jednu ariju, na koju se pak onda  libretist nadovezao, i tako je, malo-pomalo  nastala «Arijadna na Naxosu». Marjanu Krajač takav segmentirani, a danas bismo rekli i istraživački rad podsjeća na koreografsko ispitivanje, jer plesne predstave upravo nastaju na taj način.

Da ovako konceptualni pristup koreografiji, pogotovo kad ona nastaje na već gotovom opernom predlošku, i komunicira s njim, ipak ne ostane  namijenjen samo ljubiteljima opere ili poznavateljima suvremenog plesa, gledatelji će dobiti i upute za upotrebu u vidu ne toliko tekstualno bogate koliko vizualno i asocijativno poticajne programske knjižice čiji dizajn potpisuje Gordan Karabogdan. Na tragu svoje dosad najveće produkcije, «Victoria Beckham ima migrenu», i u «Arijadni na Naxosu» Marjana Krajač ne može bez pop ikona. Pod terminom 'popness' jedan od suradnika na projektu, teoretičar i konceptualni kazalištarac Mårten Spångberg podrazumijeva bavljenje pop kulturom bez izravnog upliva u nju, i to je upravo ono što koreografkinja radi - kako s Posh Spice ranije, tako s Paris Hilton u ovoj produkciji. Time autorica i zaokružuje svojevrsnu trilogiju, započetu još predstavom «Lady Macbeth in Furio».

Plesni odgovor na operu, ili parazitiranje na njoj, izvode Kiko Lukčec i Andreja Široki, inače dugogodišnje članice Zagrebačkog plesnog ansambla, i jedno novo lice - Iva Korenčić. Riječ je o mladoj plesačici koja se nakon završetka SEAD-a, ili Eksperimentalne plesne akademije u Salzburgu i tamošnjih produkcija, vratila u Hrvatsku i kojoj je ovo tek prvi profesionalni nastup kod kuće, no sigurno ne i posljednji. Dramaturgiju «Arijadne» potpisuje Ivana Karačonji, oblikovanje prostora Filip Tadin, a kostime Katarina Fišter. Odgovor na pitanja zašto Paris Hilton čita «Umijeće ratovanja», zašto umjesto operne izvedbe publika gleda dokumentarne snimke probe i zašto plesačice na sceni rade pileće kobasice, potražite u polukružnoj dvorani Teatra &TD.

(I.R.)

Pročitajte i ...
'Gospođica Julija' u verziji od 8 sati
'Gospođica Julija' - i glumce ubijaju, zar ne?
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Oliver Frljić osvaja Zagreb
Oliver Frljić 'Bakhama' i 'Gulliverom' napada Zagreb
Oprostite, mogu li vam ispričati... u ZKM-u
Pričanje umjesto isprike u novoj predstavi Anice Tomić i Jelene Kovačić
Marin Blažević više ne vodi Teatar &TD
Ana Karić doziva vraga u Teatru &td
Sympathy for the Devil u Teatru &td

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici