Prebrojavanje u Kerempuhu: 'Jebote, kolko nas ima'

05.03.2008. Print | Pošalji link

U petak, 7. ožujka 2008., Satiričko kazalište Kerempuh očekuje premijera novog komada Nine Mitrović provokativnog naslova «Jebote, kolko nas ima!».

Citiranje navijačkog slogana u naslovu ima ipak  malo drukčiji prizvuk od stadionskog skandiranja vlastitoj veličini i količini, jer tekst Nine Mitrović bavi se hrvatskim društvom u cjelini, i pravdom koja u takvoj sredini premreženoj vezama i korupcijom, može biti samo farsa. 
 
Nina Mitrović diplomirala Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2005. a prošle je godine i magistrirala scenarij na London Film School, pa trenutno živi na dvije adrese - u Velikoj Britaniji i u Hrvatskoj. Iako je u međuvremenu napisala i bitno manje angažiran, gotovo intimno-poetski komad «Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti», Nina Mitrović još uvijek, barem sudeći po izvedbama, figurira kao autorica koja se primarno bavi socijalnim temama. Prva izvedena predstava, «Komšiluk naglavačke» u režiji Saše Anočića, bila je ujedno i veliki uspjeh riječkog HNK, a na istom tragu, iako s metafizičkim ili zagrobnim odmakom, nastavila je komentirati sadašnjost na ovim prostorima u «Kad se mi mrtvi pokoljemo» u Kerempuhu.

Tekst «Jebote, kolko nas ima!» komedija je s angažiranim prizvukom, baš onakva kakve čine, ili bi barem trebale činiti, okosnicu repertoara Satiričkog kazališta Kerempuh, što znači da je Nina Mitrović  uspjela pronaći formulu kako se pišu takvi komadi. Komad režira Franka Perković, redateljica koja je zagrebačkoj publici poznata po radu u organizaciji KUFER, i izvrsnoj suvremenoj inačici Krležine drame «Adam i Eva», ali i po dijelu trilogije Ivane Sajko u Zagrebačkom kazalištu mladih. Redateljica neće imati lak posao  sudeći po tome što je Nina Mitrović htjela ovim tekstom: «Zanimalo me pitanje forme i pokreta, jer svi su likovi cijelo vrijeme na sceni, i sve mora biti odigrano jako brzo i točno. Ako ne bude tako, ni predstava neće uspjeti!»

U predstavi igraju Hrvoje Kečkeš, Antun Tudić, Borko Perić, Mario Mirković, Filip Juričić,  Željko Koenigsknecht, Nina Erak – Svrtan i Anita Matić Delić. Radnja se zbiva u policijskoj postaji u kojoj svjedokinja mora prepoznati kriminalca između nekoliko ponuđenih tipičnih, i ne samo hrvatskih, likova. Rezultat je međutim, nešto drukčiji od očekivanog, tvrdi autorica: «Svi su kriminalci. Od Cvjetnog trga do veteranskih invalida, kriminalaca je gomila, ali ne bi društvo bilo tako korumpirano da su takvi samo oni na vrhu. Kod nas postoji cijela piramida korupcije i nepoštenja, i u tome je bit ovog teksta. Ne znam koliko to više ima smisla govoriti, jer to svi znaju, svi već igraju otvorenim kartama. I vani, na Zapadu, muljaju, ali se barem pokušaju sakriti, a mi smo, valjda, po mentalitetu otvoreniji.»

Iako se tekstom «Jebote, kolko nas ima!» Nina  Mitrović vratila socijalnoj tematici, a upravo je s takvim tekstovima i doživjela najveći uspjeh i u Hrvatskoj i u inozemstvu, ne želi se ograničavati na recepturu koja lako prolazi. Čak i odbija ideju o uspjehu jer nije baš sigurna koja je predstava prema njezinom tekstu zaista uspjela: «Napisala sam 'Ovaj krevet je prekratak' i većina ljudi mi kaže da je to moj najbolji tekst, ali moji najbolji prijatelji su otišli s te predstave.»

Unatoč kratkom povratku svojim starim temama u «Jebote, kolko nas ima!», sljedeći komadi Nine Mitrović, a planira ih ove godine napisati još dva, bit će sličniji intimnijoj atmosferi komada «Ovaj krevet je prekratak». Iako su u Londonu taj tekst komentirali riječima da zvuči kao da ga je napisao Mike Leigh, Nina Mitrović smatra da se ne treba oslanjati na uzore i tvrdi da će se njezin dramski rukopis razvijati «na tragu mene same, i meni bliskih ljudi». Pisati o intimi, i o suptilnijim ljudskim odnosima puno je teže, tvrdi, nego pisati o socijalnim temama, kad autor jednostavno zastupa stavove morala i poštenja. Ipak, dramatičarka koja živi i radi na relaciji London-Zagreb, namjerava se upravo time baviti.

Slagali se ili ne s njezinom tvrdnjom da su ovdje baš «svi kriminalci», «Jebote, kolko nas ima!» vjerojatni je Kerempuhov hit, pa tko voli satiru ili komediju koja komentira zbilju, nek' izvoli.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Zagrebački pentagram - Paolo Magelli
Zagrebački pentagram u ZKM-u
Pet priča današnjeg Zagreba u ZKM-u
Jebote kolko nas ima - Franka Perković
Nova predstava Nine Mitrović u Kerempuhu
'Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi' u Osijeku
Slobodan Šnajder

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici