'I am 1984' - plesno sjećanje Barbare Matijević

06.03.2008. Print | Pošalji link

Izvedbena skupina Kombinirane operacije, ili k.o., nije nepoznata ljubiteljima domaćeg suvremenog plesa.

Radi se o jednoj od fluidnih tvorevina bez autorske ili bilo koje druge hijerarhije, ali s rezultatima koji s lakoćom prelaze granice Hrvatske, a čine je dramaturg, često i redatelj Saša Božić, te izvođačice i koreografkinje Željka Sančanin i Barbara Matijević.

Nakon prošlogodišnjeg projekta «Vertigo»/Bloom», što su zapravo dva odvojena sola spojena u predstavu iako mogu igrati i odvojeno, Kombinirane operacije početkom 2008. predstavile su koreografiju Željke Sančanin «Dogeatdog». Predstava je iznenadila pravim plesnim ansamblom, pogotovo u rukopisu Željke Sančanin koja je publiku navikla da uglavnom pleše sama. Trend pozivanja suradnika izvana nastavlja se i novom predstavom naslova «I am 1984», koju koreografski i autorski supotpisuju Barbara Matijević i talijanski suvremeni plesač Giuseppe Chico. Njega je Barbara upoznala tijekom rada na predstavi «Čistilište» Jorisa Lacostea u pariškom Theatre de la Colline. Za Barbaru Matijević pozivanje inozemnog suradnika nije nešto što bi trebalo začuditi, između ostaloga i zato što su Kombinirane operacije kompanija koja je gotovo jednako prisutna na domaćim kao i na inozemnim plesnim podijima, radionicama i festivalima.

Predstavu «I am 1984.» sami autori opisuju kao pseudoznanstveno putovanje kroz 1984. godinu u kojem se miješaju osobne i velike povijesti, subjektivno iskustvo i globalni procesi. U tom raskoraku Barbara Matijević sama iznosi dramski tekst koji je napisala zajedno s Giuseppeom Chicom, i tvrdi: «Predstava je bazirana na tekstu koji svoje relativno ishodište uzima 1984. kao povijesno razdoblje, ali to je samo osnova za slaganje materijala preuzetog iz drugih izvora. Bavili smo se i koreografskim pristupom tekstu, gdje tijelo teksta radi ono što inače radi tijelo izvođača, a tijek dramskog teksta poprima obrise koreografije, i obrnuto.» 

1984. godina, Orwellu unatoč, izabrana je gotovo slučajno, tvrdi autorica i dodaje: «Više nas je zanimalo tretiranje povijesti, pogotovo one bliže, kao i autobiografske crte koje se pojavljuju u tekstu zapravo daju vizuru na to razdoblje iz očiju jedne djevojčice, to jest mene u to doba. To je plodna podloga za jukstapoziciju različitih realnosti, fikcija i vizura pristupa povijesti i pristupa pričanju povijesti.»

Spoj suvremenoplesnog i kazališnog za Barbaru Matijević nije ni začudan niti neprirodan. Koreografkinja i izvođačica, i u svojim je projektima uvijek negdje između, pa u plesne predstave uvijek ubacuje i dramske kontekste, više ili manje naglašene, dok s druge strane i sama sudjeluje u radu, na primjer, novokazališne slovenske skupine Via Negativa. Čak je potpisala i scenski pokret službene produkcije Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, «Dunda Maroja» u režiji Ozrena Prohića. Pored toga, sudjelovala je i u stvaranju plesne izložbe «Fotomorgana», a ima i iskustvo predavanja plesa na Umjetničkoj akademiji u Osijeku: «Meni se čini da su to zapravo samo različiti načini tretiranja iste materije, one koja me primarno zanima. Rekla bih da u pristupu svemu što radim ples ima prvenstvo, jer sve je to promišljanje pokreta u najširem smislu.»

Naravno da će i u predstavi «I am 1984», koju će premijerno odigrati 7. ožujka u dvorani Miško Polanec Zagrebačkog kazališta mladih, Barbara Matijević i zaplesati. Kako izgleda koreografiran tekst koji je toliko povijesno utemeljen koliko i sasvim osoban, publika će moći vidjeti i na nekoliko repriza, koje su na programu 8., 9. i 10. ožujka 2008. Ovom suradnjom s kompanijom Kombinirane operacije ZKM potvrđuje nekoliko puta izrečenu namjeru da ponovno otvori svoja vrata plesu pa, bez obzira je li riječ o velikoj ili maloj dvorani, takvu odluku treba pozdraviti.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Okovani Galileo - Branko Brezovec
TRAFIK dobio monografiju
Deseta obljetnica TRAFIK-u donijela i monografiju
Tekstualno pozicioniranje hrvatskog plesa
Sodabergov „The Book“ ili hrvatski suvremeni ples - osobno
Kraljevo - Ozren Prohić
Plesna sjećanja Kombinirane operacije

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici