'Danse macabre' Staše Zurovca u HNK

14.03.2008. Print | Pošalji link

Nakon što je prethodnih godina svoj repertoar temeljio uglavnom na klasičnim naslovima, Balet zagrebačkog HNK ove sezone veću pozornost poklanja autorskim predstavama suvremenijeg plesnog izraza.

Za konac sezone najavljena je tako baletna večer, u kojoj će se, svaki sa po jednom kraćom novom koreografijom, predstaviti Nacho Duato, Vasco Wellenkamp i Leo Mujić. No, prije toga, publici će biti predstavljena i jedna cjelovečernja praizvedba. Riječ je o plesnoj predstavi "Danse macabre", koju koreografski potpisuje Staša Zurovac, umjetnik koji je potekao iz zagrebačkog ansambla, a sada je već pet godina ravnatelj Baleta riječkog HNK.

Premda je još uvijek aktivan i kao plesač, Zurovac je sve više prepoznat i kao jedan od najkvalitetnijih domaćih koreografa mlađe generacije. Ovom prilikom prvi put stvara na glazbu koja je skladana upravo za njegovu predstavu, a koju je napisao makedonski skladatelj Marjan Nećak. Taj umjetnik hrvatskoj je publici već dobro poznat kao autor odlične glazbe za predstave Branka Brezovca "Kamov, smrtopis" i "Gospoda Glembajevi". Tijekom priprema na toj predstavi Nećak je već surađivao sa Zurovcem, koji je u njoj radio koreografiju. Iz te se suradnje izrodila i odluka o pripremanju samostalnog zajedničkog projekta, na kojem je, uz njih dvojicu, kao asistentica radila i Olja Jovanović Zurovac. Staša Zurovac pritom ističe kako je bila riječ o dugotrajnom, cjelogodišnjem stvaralačkom procesu, temeljenom na stalnoj interakciji troje autora.

Premda je iz sinopsisa predstave, temeljenog na nekolicini epizoda iz "Hazarskog rečnika" Milorada Pavića, moguće iščitati određene provodne motive, Zurovac ističe kako "Danse macabre" nema zatvoren i jasno definiran narativni tijek. Umjesto toga, teži se komunikaciji s arhetipskim, i u tom smislu tek naizgled nepovezane epizode ove predstave bivaju objedinjene temom smrti.

U Zagrebu je Zurovcu ovo prva nova koreografija nakon "Cirkus primitif baleta", postavljenog još prije pet godina. U međuvremenu, Staša Zurovac je osovio na noge riječki baletni ansambl, s kojim sustavno provodi svoju repertoarnu politiku, temeljenu prvenstveno na suvremenim autorskim projektima. Kao razlog tome, on navodi vlastite umjetničke interese i činjenicu da u Hrvatskoj nije dosad na razini nacionalnih kazališta postojao ansambl koji bi se temeljitije posvetio upravo takvom repertoaru. Osim toga, Zurovčev je stav da se kroz autorske predstave svaki član ansambla individualno može bolje razvijati nego u klasičnim naslovima, s obzirom da ovdje čak i oni elementi koji bi u klasici bili smatrani manama mogu biti pretvoreni u individualne karakterne kvalitete.

Na tom se načelu zasniva i Zurovčev rad na pripremi predstave "Danse macabre", čija je praizvedba zakazana je 14. ožujka u 19:30 sati, a naredne izvedbe na programu su u HNK-u 18., 20. i 22. ožujka.

(T.M.)

Pročitajte i ...
Staša Zurovac i Berislav Šipuš za kraj MBZ-a
Šipušev i Zurovčev 'Proces' za kraj Biennala
'Razloga 4' - nova plesna predstava
Razloga 4 – koreografija jedna
U agoniji – novo Brezovčevo čitanje Krleže
Krleža na Brezovčev način
Danse macabre - Staša Zurovac

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici