'Ljubavni napitak' Muzičke akademije

17.03.2008. Print | Pošalji link

Jedan od ključnih nedostataka glazbenog školstva u Hrvatskoj jest nemogućnost da se budući glazbenici dostatno praktično pripreme za ono što će ih čekati u profesionalnoj karijeri.

Jer, orkestar Muzičke akademije priprema tek četiri-pet programa po akademskoj godini – a u profesionalnim orkestrima ta se količina programa pripremi svaki mjesec ili najviše dva.  Još je teže pjevačima, koji nerijetko tek nakon studija prvi put stupaju na opernu pozornicu. Doduše, postoji na Akademiji kolegij studija opernih uloga, kao i onaj posvećen scenskom pokretu, no ipak ništa ne može zamijeniti dragocjeno iskustvo rada u kazalištu.

Upravo zbog toga, Muzička akademija svakih nekoliko godina priređuje glazbeno-scenske produkcije u suradnji s profesionalnim kazalištima. Kako je posljednjih godina u tom smislu zamrla suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem, Akademija se okrenula Kazalištu Komedija, s kojim je sve do prije petnaestak godina redovito surađivala.

Konačni proizvod je nova produkcija Donizettijevog "Ljubavnog napitka", koju gotovo u cijelosti nose studenti. Umjetničko vodstvo je, međutim, ipak povjereno njihovim profesorima – izvedbom ravna dirigent Zoran Juranić, a redateljsko vodstvo  Dori Ruždjak Podolski, koja inače vodi kolegij operne glume. Ona pritom ističe kako je ovoj predstavi pristupila na isti način kao i kad radi s profesionalnim umjetnicima, a, prema njenim riječima, profesionalno su se prema ovom projektu postavili čak i oni studenti čija karijera neće biti vezana uz glazbene institucije. Pritom osobito ističe zbor, veći dio kojeg čine studenti teoretskih predmeta, koji je, kako tvrdi "najbolji zbor s kojima je dosad radila".

I premda je riječ o projektu Muzičke akademije, redateljica smatra da je ključnu ulogu u pripremi "Ljubavnog napitka" imala logistička i infrastrukturna podrška Kazališta Komedija. Ipak, financijski okviri nisu dopuštali izradu nove scenografije i kostima, pa se Dora Ruždjak Podolski u danim okolnostima morala snaći na druge načine. No, taj je nedostatak ona znala okrenuti u vlastitu korist – scenska je zbivanja odlučila prebaciti u sedamdesete godine prošloga stoljeća, i u tu se sliku uklopila odjeća koju su studenti izvukli iz ormara i s tavana svojih roditelja.

Takva, gotovo prisilna, kontekstualizacija priče o vještom prevarantu koji siromašnom mladiću pomaže osvojiti srce bogate djevojke u konačnici se, međutim, pretočila u zaokruženu redateljsku viziju, koja predstavlja svojevrsnu posvetu vremenu "Groznice subotnje večeri" i Johna Travolte. Ovakva bi ideja koketiranja s popularnom kulturom sedamdesetih godina prošloga stoljeća mogla navesti na pomisao kako Dora Ruždjak Podolski u operu prenosi iskustva stečena u radu na mjuziklima. No, ona sâma reći će kako se takvim redateljskim postupcima služila i ranije, primjerice u Offenbachovoj opereti "Lijepa Helena", koju je smjestila u 1950.-te godine.

U glavnim ulogama Donizettijevog će se "Ljubavnog napitka" izmjenjivati Josipa Lončar i Marija Buzdovačić kao Adina, Domagoj Dorotić i Stjepan Franetović kao Nemorino, te Marko Mimica i Antonio Brajković kao Dulcamara. Premijera je 17. ožujka 2008. u 19:30, a reprize se igraju na pozornici Komedije svake večeri u istom terminu do zaključno 20. ožujka 2008.

AUDIO VERZIJA

(T.M.)

Pročitajte i ...
Ozbiljna glazba – godišnji pregled 2008.
Studentski 'Ljubavni napitak'

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici