Ana Karić doziva vraga u Teatru &td

27.03.2008. Print | Pošalji link

U najavi bogate sezone Teatra &TD – Centra za istraživanje izvedbenih umjetnosti, pored zanimljivih projekata koji šire granice kazališnog, jedan je ipak privukao malo veću pozornost.

Naslov mu je «Sympathy for the Devil» i posuđen je od Rolling Stonesa. Ono o čemu Mick Jagger pjeva u tekstu koji je kasnije morao objašnjavati zabrinutoj javnosti, francuski redatelj François-Michel Pesenti pronašao je kod Shakespearea, pa je od njegovih povijesnih drama, uz pomoć dramaturginje Christelle Harbonn sastavio monodramu samo za Anu Karić.

Pesentija domaća publika već dobro poznaje, njegove produkcije gostovale su na Eurokazu i Festivalu svjetskog kazališta, a u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu postavio je «Šest lica traži autora» Luigija Pirandella, jednu od važnijih predstava hrvatskog glumišta u proteklih desetak godina. Ujedno, bio je to i prvi ulazak malo suvremenijeg izraza u HNK-ovske institucionalne bastione, pa nije čudno što je izazvala različite vrste polemika. Kao predstavnik ikonoklastičnog teatra, Pesenti na takav odjek i računa, pa ni monodrama za Anu Karić neće biti ništa manje estetski beskompromisna. Neslužbenu prvakinju hrvatskog glumišta upoznao je preko njezinih uloga u predstavama Ivice Buljana, a za monodramsku formu odlučio se zbog, kako kaže, njezinog specifičnog odnosa prema jeziku i njezine ikoničke interpretacije.

«Sympathy for the Devil» premijeru ima 27. ožujka u 20 sati u velikoj dvorani Teatra &TD. Ana Karić koncept objašnjava kao njezin «obračun sa svijetom u kojem živimo, ocem, majkom, odnosom vlasti prema pojedincu i svim ostalim stvarima koje nas muče, i to preko Shakespearea». Pesentija smatra jednim od najvećih redatelja današnjice. Iako je postavio već nekoliko predstava u Ljubljani, te spomenutog Pirandella u Splitu, Pesenti nikad nije radio u Zagrebu. Ipak, s Anom Karić već se susreo u procesu nastanka predstave «Kvartet» Heinera Müllera nastalom prema «Opasnim vezama», romanu koji je film dodatno popularizirao. Uloga markize Merteuil u toj predstavi možda je najsličnije velikom glumačkom zadatku koji neslužbena prvakinja hrvatskog kazališta ima u «Sympathy for the Devil».

Kaže se da je monodrama najteža izvedbena forma, a Ana Karić se u svojoj bogatoj karijeri s njom susreće tek drugi put. Naime, na zagrebačkoj Akademiji diplomirala je upravo monodramom «Ljudski glas» Jeana Cocteaua. S druge strane, tvrdi da joj u posljednje vrijeme sve uloge pomalo nalikuju monodramskima, jer, kao na primjer u «Smrti u Veneciji/Didoni i Eneji» u režiji Olivera Frljića, uvijek igra takozvanu vertikalu predstave i zato  nema baš previše interakcije s partnerima na sceni.

Bez obzira na količinu i težinu posla koji je morala odraditi do premijere, Ana Karić nikad nije požalila odluku da sudjeluje u kazališnim projektima kakve bi njezine kolegice istog statusa s lakoćom odbile. Povjerenje u redatelja i njegovu ideju, ali i u vlastitu interpretaciju, neke su od razloga zašto rijetko odbija ponuđene suradnje. Pesentijev kolaž ponovno je, od prijevoda Mate Marsa, na hrvatskom složila i prilagodila Vlatka Valentić, dok je suradnik u radu na predstavi i asistent redatelja bio Darko Japelj. Prve reprize monodrame «Sympathy for the Devil» na rasporedu Teatra &TD su 28. i 29. ožujka 2008.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Raditi! Raditi.../ pokušaji 6, 9, 11 - Marina Petković Liker
Raditi! Raditi.../ Pokušaji 6, 9, 11 - u Teatru &td
O radu i pobuni u Teatru &TD
The Pillowman - Saša Broz
Pijani proces - Ivica Buljan
Sympathy for the Devil - François-Michel Pesenti
Sympathy for the Devil u Teatru &td
Didona i Eneja / Smrt u Veneciji - Oliver Frljić
Didona i Eneja / Smrt u Veneciji
Ljubav, smrt i politika u trojedinoj predstavi

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici