Vlado Kristl + Rene Medvešek = Najbolja juha!

28.03.2008. Print | Pošalji link

Zagrebačko kazalište mladih 29. ožujka očekuje veliko slavlje, jer će uobičajeno premijerno povišeno raspoloženje ovoga puta imati i dodatno značenje zbog obilježavanja šezdesete obljetnice osnutka kazališta.

Premijera također nije samo još jedna u nizu – riječ je o novom autorskom projektu Renea Medvešeka, predstavi naslova «Najbolja juha! Najbolja juha!» inspiriranoj životom i djelom Vlade Kristla.

Umjetnik čija je biografija zanimljiva jednako kao i njegov opus, u Hrvatskoj je još uvijek uglavnom  neistraženo područje, djelomično i zato što je polovicu života proveo u inozemstvu. Ipak, pred kraj života u Münchenu ga je posjetila povjesničarka umjetnosti Ana Marija Habjan i s njim obavila seriju razgovora objavljenih kasnije u knjizi naslova «Umjetnik otpora». Ta je knjiga, način kako Kristl govori o sebi, umjetnosti, povijesti i otporu svim režimima i ideologijama, za Renea Medvešaka postala okidač za rad na predstavi čiji je i naslov posuđen od Kristla. «Najbolja juha! Najbolja juha!» tek je početak akcija kojima ZKM planira upoznati zagrebačku javnost s likom i djelom ovog osebujnog umjetnika. Serija predavanja i projekcija filmova samo je jedan, unutarkazališni aspekt te akcije. Izvan kazališta ona je već počela, jer na četiri otvorena prostora u Zagrebu već stoje takozvani Autormobili, kabine žičare postavljene na metalne noge. Iako su nalik opakim strojevima iz «Rata svjetova», sasvim su dobroćudni, i kao takvi su posveta Vladi Kristlu i njegovim idejama.

U rad na predstavi Rene Medvešek je krenuo imajući na umu nekoliko ciljeva, a jedan od glavnih bio je i ponovno pubuđivanje interesa javnosti, i umjetničke i one takozvane obične, za Kristlov opus i život. Iako je bio multitalentiran, Vlado Kristl nije imao talent za samopromociju i više je inzistirao na samosvijesti društva samog, i zato su sve njegove radikalne izjave o umjetnosti i umjetnicima zapravo društvena poruka. Mnoge od tih radikalnih stavova on je ipak i sam iskušao, jer mu je biografija prepuna naglih prekida i odlazaka. Slikar, crtač, animator, scenarist, redatelj, pjesnik i profesor, bio je jedan od prvaka legendarne Zagrebačke škole crtanog filma i jedan od najradikalnijih zagovaratelja apstrakcije u bivšoj Jugoslaviji, ujedno i najneovisniji član čuvene grupe EXAT 51, te kasnije i Novih tendencija. Unatoč partizanskoj prošlosti, kad je pokušao nešto ozbiljnije kritički reći o jugoslavsnekom režimu, radovi su mu bili zabranjeni, pa on od šezdesetih godina živi izvan Hrvatske. No, ni vani situacija nije bila puno bolja, jer se Kristl nije uklapao u šablone čak ni one umjetničke scene. Živio je, kao profesor na likovnim akademijama, ili kao slikar, animator i  filmski redatelj, kojem su se klanjali njemački novofilmaši, u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i Čileu. Umro je u Münchenu 2004. godine, samo godinu nakon što su snimljeni razgovori zabilježeni u knjizi «Umjetnik otpora».

Već i sam naslov te knjige dovoljno govori o onome što Kristl i danas predstavlja, a što je Renea Medvešeka potaknulo na kazališno istraživanje: “Njegova dosljednost i poimanje umjetnosti kao područja kroz koje se čovjek treba artikulirati osobno mi je vrlo bliska. Mislim da je bliska i ovom vremenu, kada smo na izmaku svih koncepcija i ideologija prepušteni sami sebi da stvari na neki način začnemo iznova i pronađemo novi način, ili medij, da budemo jedni drugima bliže.” U predstavi «Najbolja juha! Najbolja juha!» igraju Milivoj Beader, Rajko Bundalo, Edvin Liverić, Filip Nola, Nađa Perišić Nola, Barbara Prpić, Urša Raukar, Krešimir Mikić i Marica Vidušić. Dramaturginja je Olja Lozica, skladatelj Zoran Šćekić, a kostimografkinja Doris Kristić. No, iako je inspirirana njegovim likom i djelom, ova predstava  nije pokušaj da se napravi kazališni životopis Vlade Kristla nego, tvrdi Rene Medvešek, “autorski susret” poetika koje su samo naizgled različite i udaljene.

Kako se autorski rukopis Renea Medvešeka razvija, tako su i predstave sve kompleksnije, pa sve one koje su iznenadila «Vrata do...», njegov posljednji ZKM-ov uspjeh, mogu očekivati istodobno i slično i nešto bitno drukčije. Ipak, osnovna postavka o suradnji autorskog tima predstave, ansambla i gledatelja, ostaje konstanta njegovog rada, a potvrdu je pronašao i kod Kristla. Iako je u svojoj kasnijoj fazi, nakon antifilma počeo razmišljati i o smrti gledatelja, on se u knjizi “Umjetnik otpora” otkriva kao sasvim pristupačan umjetnik koji rado razgovara s drugima. Dijalog između umjetnosti, njezinog tvorca i publike, ono je za što se zalaže Medvešek, i zato je predstava «Najbolja juha! Najbolja juha!» spoj ispovijedi ostarjelog ali i dalje buntovnog umjetnika, čiji su rad nazivali genijalnim, a narav nemogućom, i zaigranog, toplog kazališnog postupka.

AUDIO VERZIJA

(I.R.)

Pročitajte i ...
Filip Šovagović
Život je san - Rene Medvešek
Rene Medvešek sanja Calderóna
'Život je san' - novi eksperiment Renea Medvešeka
Ne, prijatelj! - Saša Anočić
Ilijada 2001. - Filip Šovagović
Kazalište - godišnji pregled 2008.
Putujuće pozorište Šopalović - Tomi Janežić
Glasi iz planina - Rene Medvešek
'Glasi iz planina' na daskama ZKM-a

Anketa

Kako ste dosurfali do adrese Dnevni Kulturni Info?

Preko linka u emailu
Preko linka na netu
Čuo/čula sam o tome na Radiju 101
Ja uopće nisam na ovoj stranici